Hűtőipar, 1938 (6. évfolyam, 1-12. szám)
1938-01-15 / 1. szám
flfflagy. Orsz.Hűtőipari Szövetség Hivatalos Közlönye Organe officiel de la Société Frigorifique Hongroise Szerkesztőség és kiadóhivatal, Budapest, XIV., Kövér Lajos utca 47. TELEFON: 2 962—54. MEGJELENIK HAVONTA EGYSZER A Magyar Országos Hűtőipari Szövetség tagjai a lapot tagdíj ellenében díjtalanul kapják. TARTALOMJEGYZÉK: Exportáruk hűtési kérdései — A Székesfőváros Közegészségügyi és Eckteriologiei Intézet 1936. évi működése — Fagyasztott hús raktározása és kezelése — Nagy teljesítményű hűtőgépek gyógyszerárú és vegyészetigyárak részére. Exportáruk hűtési kérdései A Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara megbízásából Dr. Bikfalvy Tölgyesi Árpád kamarai főtitkár és Bartók Páll okl. gépészmérnök tanulmányt végeztek, melynek tárgya magyar gyümölcs és baromfi szállítmányok jegelése, valamint a külföldi piacokon való értékesítés v°lt. Az idehaza végzett előkészíő kísérletek után az utánjegelési álllomásokon Pasisamban, Baselben és Zürichben vizsgálták az érkező vagyonok állapotát. A tanulmányúiról a Duna- Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara, kiadványt jelentetett meg, (Tanulmány a hűtési kérdésekről, a tárolt és szállított gyümölcs- és zöldségféléknél ), mely részletesen foglalkozik a, gyümölcs-, és főzelékfajták szállításának legjobban megfelelő módozataival. Ebből közöljük a következőket: A mezőgazdasági terményeknek (gyümölcs, főzelék, hús, tojás stb.) friss állapotban való tartása, tárolás, illetőleg szállítás közben egyre nehezebben megoldható problémákat ad fel a műszaki világnak. Ennek oka egyrészt az, hogy az emberi táplálkozás általános színvonala folyton emelkedőben van, másrészt a mezőgazdasági termelők, illetőleg érétkesítők törekednek áruikkal minél távolabbi piacokat felkeresni. Míg a múltban az eltarthatóság és szállítás körülményeivel foglalkozva, csak egy együtthatónak, a hőfoknak a hatását vizsgálták meg és csak másodsorban — mondhatnánk mellékesen — tértek ki a relatív nedvességnek az áru eltarthatósága szempontjából való vizsgálatára, addig ma a tárolandó terményt körülölelő légkörnek pontos összetételét akarjuk ismerni és egy alkotójának külön hatását felkutatni igen fontos feladatnak tartjuk. Nem közömbös a tárolandó, illetőleg szállítás alatt levő árura az, hogy a hőfok, relatív nedvesség, levegő összetétele egy vagy másik irányban megváltozik. Míg a tárolásnál ezeknek a tényezőknek változásait többé-kevésbé tetszésünk szerint irányíthatjuk és a megkívánt állandó állapotot minden nehézség nélkül fenntarthatjuk, addig ezek a szállításnál, mint független változók jelentkeznek és behatásukat csak a felhalmozott energiával tudjuk kiegyensúlyozni. A hűtővagyonok mai formájukban állandó hőfokra berendezett szállító eszközök és így a belső hőfokot akarják állandó értéken tartani, függetlenül a változó külső hőfoktól, sugárzási és melegátszármaztatási tényezőktől. A hűtőszállítmányok jegelési kérdésénél a szállítmány élettani, illetőleg élettan-kémiai vonatkozásából kell kiindulni. A mezőgazdasági termények nagy része a szállítás alatt élettani szempontból még élőszervezet, mint a gyümölcs, főzelék, tojás. Ezek közül a legkényesebbek a gyümölcs- és főzelékfélék. A szükséges hűtőhatást a szállítótérbe elhelyezett anyaghoz kötött hideg kalóriával akarjuk elérni, mely kalóriák a tárolást végző anyag állapotváltozásával szabadulnak fel és állnak rendelkezésre. A szállítás alatti állapotváltozás függ még a szállítás időtartamától is, mint független változótól, mert a szállítóeszközök hűtőenergia befogadóképessége állandónak mondható ugyanakkor, mikor a szállítási idő még menetrendszerű idő mellett is piactávolságtól függ. Ezekkel akartunk rámutatni arra, hogy milyen nehéz az árunak a kívánt hőfokon tartása a hűtőkocsikban való szállítás alatt. Az újabb kutatások arra irányulnak, hogy