Magyar Sütők Lapja, 1928 (26. évfolyam, 1-24. szám)
1928-01-01 / 1. szám
4 MAGYAR SÜTÖK LAPJA Oh Ii boldog bécsi sütök. A bécsi sütőknél nemcsak az a nagy tekintély irigylésreméltó , amit a derék vezetőség vívott ki, — hanem az az intelligencia, fegyelem és összetartás is, amely a bécsi sütőtársadalomba évszázadok óta beleplántálódott. Ha valaki véleményt akar magának alkotni egy szakmáról, akkor elsősorban annak szaklapját nézi meg. A szaklap mindig hű tükre a szakma intelligenciájának, fejlődöttségének és jellemének. Nézzük meg a bécsi sütőipartestület hivatalos lapját és mindjárt feltűnik a nagy különbség a bécsi és a budapesti sütőipar között. A bécsi szaklap-szerkesztő inkább levágatná magának a kezét, mielőtt olyan cikk megjelenését engedélyezné, mint amilyen például az „Unió“-ban megjelenhetik. A bécsi sütőipartestület vezetősége nyomban lemondana, ha valaki szellemi szemetét hivatalos lapjukban merné lerakni. Minden kritikának bátran néznek a szemébe és magas intelligenciájuknál fogva nem személyes támadással felelnek a kritikusnak, hanem a kellő tárgyilagos felvilágosítással és mindig gyors orvoslással igyekeznek a legélesebb kritikát is leszerelni. Mi sem természetesebb, hogy egy ilyen vezetőség befelé a legnagyobb boldogságot és megelégedést tudja árasztani, kifelé pedig a legnagyobb tekintélyt tudja a szakmának megszerezni, ami a 700 éves jubileum alkalmával fényes beigazolást nyert. Hiába keresne valaki Bécsben eladó pékséget, ilyent nem tudna találni, mert a boldog bécsi sütő semmi áron sem válik meg sütödéjétől, amely legtöbbször öt-hat generáción keresztül száll apáról-fiúra. Nálunk a helyzet az, hogy mindenki szabadulni akar pékségétől, így jobban érthető, hogy miért voltak a bécsi sütőifjak 40 év előtt az elsők, akik mesterünk egyesületet alkottak, melyből nemcsak az ipartestület vezetői, hanem országgyűlési képviselők, városatyák, kereskedelmi és kamarai tanácsosok is kikerülnek. A bécsi sütőmesterifjak egyesületének ma 289 tagja van, elnökük pedig Hans Kaes, aki fiatal kora dacára már népjóléti tanácsos és egyúttal elnöke az Osztrák Iparosifjak Szövetségének, akinek jól sikerült arcképét lapunk 5. oldalán bemutatjuk. Míg nálunk egyes testületi tényezők és „lapjukénak évek során át kifejtett aknamunkája nem eredményezhetett mást, mint iparunk tekintélyének a lerombolását, széthúzást, gyűlöletet és háborúskodást a szakmabeliek között, addig a bécsi vezetőség a szakmabeli békét mindig igyekezett istápolni és azt megerősíteni. Ez az okos cselekvés természetesen nemcsak a legnagyobb tiszteletet és bizalmat fejleszti ki a vezetőség iránt, úgyhogy a vezetőség által kiadott utasításokat mindenki elfogadja és be is tartja. Így aztán magától értetődő, hogy a bécsi sütők nem is mernek egymással piszkos módon konkurrálni, de a testület által megállapított árakat is kész örömmel tartják be. Mindenki belátja, hogy csak így tud egy iparág boldogulni. Ezen a téren is fényes példával szolgálhatnak a bécsi sütők a magyar kartársaknak. Magyarországon sok helyen olyan kenyérárak vannak, amelyek a liszt áránál 10 százalékkal olcsóbbak. Ausztriában sütemény 7 garason alul nem kapható, pedig a vizeszsemlyét nem is ismerik és legnagyobb sütemény a császárzsemlye, amely 3—3 és fél dekát nyom. Nálunk sok helyen 2 és fél fillérért is kapni süteményt. Ha nézzük a bécsi sütőipartestület hivatalos lapját, az „österreichische Bäckerzeitung“-ot, már az első oldalon feltűnik a következő hivatalos közlemény: Bäcker-Innung, Wien. Eladási árak: November 17—30-áig a tőzsdei átla gos lisztárak: új Rozsliszt 5757 K Búzakenyérliszt 5350 K tehát 75 százalék rozs és 25 százalék búza lisztkeverék átlag ára: 100 dkg. 5655 K 90 drk 5090 K A kenyér előállítási költsége a lisztárakhoz számítandó a sütödék nagysága szerint (minél nagyobb a sütöde, annál nagyobb az előállítási költség): 3097, 3147, 3247, 3347 K. Az elnökség. A bécsi kispék tehát így számít: 1 vekni kenyér súlya 1.20 kg. ehhez kell liszt 0.90 kg. ára 5090...K