Tejgazdasági Szemle, 1927 (7. évfolyam, 1-24. szám)

1927-01-01 / 1. szám

2 TEJGAZDASÁGI szemle 1927 január 1 Astra tejgazdasági gépek, szénsavas Il­it Stel­epek Alfa tejszállítókannák és bádogáruk elismerten a legjobbak Vásárlás előtt kérjen árajánlatot. Sonarafir BT IliirianootU Csurgói­ út 15 Telefon: 1. 68—89 Telefon: 1. 52—57. A mennyiségi és minőségi tejtermelés és fejés írta: Gratz Ottó Jó és helyes fejtéssel fokozhatjuk a tejgazdaság jöve­delm­ét, mert egyrészt több, másrészt kövérebb tejet­­nyer­hetünk és növelhetjük a tőgy tejelválasztóképességét is. A tőgy megbetegedése is ritkább, ha a tej és szakértelemmel és jól történik. A fej és tehát sok figyelmet érdemlő munka a tejgazdaságban, mindenesetre több figyelmet érdemel, mint­­amennyit ma, különösen nálunk erre fordítanak. A jó fejők kiképzése, iskoláztatása érdekében semmi sem történik nálunk. Külföldön fejőtanfolyamaikon tanítják­­a helyes fejes módjait. Dánia rendezte mező­gazdasági szak­iskoláin az első fejőtanfolyamokat, melyeknek a dán kis­gazdák fiai és leányai szorgalmas látogatói. Még a felsőbb iskolákat végzett fiaik és l­eányaik is­­beiratkoznak ott a fejő­­iskolába. E példa átragadt Svéd-, Norvég-, Finn-, Német­országra és Ausztriára is, ott is tartaznak év­ről-évr­e fejő­­tanfolyamok. Lássunk elsősorban a fejes módja és gyakoriságának hatását a tej mennyiségére és minőségére. A tej javarésze a fejes alatt a tőgyet érő inger hatá­sára képződik. Az az öreg tapasztalat, hogy a gyakorlott ügy­e­s fejő több tejet bír fejni, mint a gyakorlatlan, ú­gy magyarázható, hogy a jó fejőnek bizonyos fogásai vannak, melyek a tejmirigyet ingerük és­­az utolsó csepp tej elvá­lasztására bírják. Ugyanezért több tej fejhető a különleges fejési módokkal is, a Hegelu­nd, Söndergard és más fejési eljárásokkal, melyek­­a már kifejt tőgyet rendszeres fogá­sokkal, még újabb és több tej elválasztására serkentik. Az ügye­s feje egyúttal zsírosabb tejet is fej, mert teljesen az utolsó cseppig kiüríti­­a tőgyet. Míg egyrészt kétségtelen, hogy bizonyos fogások, fejési mód erősebb tejelválasztásra serkenti a tejmirigyet, kétség­telenül a teljes kifejés, a tőgy teljes kiürítése is igen fon­tos. A rosszul kifejt tőgy napról-n­apra kevesebb tejet szol­gáltat. De a tej zsírtartalma is kisebb, h­a tej marad a tőgy­ben a fejés után, mert az utolsó sugarakkal fejt tej mindig kövérebb. A legelőször fejt és a későbben fejt tej összetétele között mindig van különbség. Zsokice szerint egy átlag 3.5% zsírt tartalmazó tejet adó tehén a fejés kezdetén csak 1.5%, a f­ejés végén 8% zsírtartalmú tejet választ el. A tökéletes tefejéssel tehát tetemesen több tejzsírt, vajat nyerhetünk. A szünet hossza az egyik fejestől a másikig, a tej mennyiségére és összetételére befolyással van. Minél rövi­­debb a­­két fej-és közötti szünet, általában annál kisebb a tej mennyisége, de annál nagyobb a zsírtartalma és fordítva. Ha tehát a reggel, este és esetleg délben is fejt tej mennyi­sége és összetétele között különbséget találunk, úgy ez az imén­tiekben leli magyarázatát. Kétszeri f­ejésnél reggel több és kevésbbé zsíros tejet fejünk, mint este, mert az esti fejestől reggelig rendesen nagyobb a szünet, mint a reggeli­től az esti fejesig. Ugyanezen oknál fogva a háromszori fejesnél a déli és esti tej kevesebb és kövérebb. Friss fejes böjtölő teheneket nagyon érdemes és aján­latos háromszor fejni, hogy ezáltal tejelőképességüket fo­kozzuk. Nem közömbös, hogy a feje mily sorrendben faji a cse­cseiket. Legjobb, ha vagy a két első, vagy a két hátsó cse­cset feji egyszerre és nem az ugyanazon oldalfakat, vagy keresztben állókat. Ha a hátsó tőgynegyedek nagyok és erősen teltek, azokat feji először, ellenben minden más esetben a két első csecsben kezdi a fejést. Teszi ezt azért, mert az elülső csecsek kiürítése után a hátsók hozzáférhe­tőbbek lesznek. Az ugyanazon oldali csecseket egyszerre fejni azért nem jó, mert idővel a zőgyrász aránytalanul fejlődik ki, mert a két jobboldali­­kezeügyébe eső csecseket akaratlanul is jobban megdolgozza. A keresztben­ fejés hátránya, hogy az elülső, rendesen­­kisebb tőgynegyed hamarább kiürül, mint a hátsó nagyobb és több tejet adó tőgynegyed, azért aztán a feje utóbbiban bennehagyja a tej egy részét, nem fejt tó egészen. A legelső sugarakkal fejt tej baktériumokban bővelke­dik. Ezért ha tartós, baktériumo­kban szegény tejet aka­runk, úgy a­­legelső sugár tejet fejjük külön és használjuk fel külön. A második sugár tejet a jó feje tenyerébe feji s megnézi és megkóstolja nem­e hibás, véres, tőgylábra valló, sós, avas stb. Hogy a tehén „leadja" a tejet, a feje a fejes előtt a tőgyet egy, vagy mindkét kezével kenegeti. Minden tőgy­­negyedet többször végig­­simít felülről lefelé, a tőgy alapjá­tól a csecsek felé. Vagy mindkét kézzel egyszerre egy-egy tőgynegyedet, vagy csak egy kézzel simít végig a tőgyön és a másik kézzel rögzíti azt. Kevésbbé jó és ajánlható a cse­cseiknek duzgálás­a. A tőgy kemegetésére megtelnek a csecsek tej­jel, duz­zadt, feszes kemény tapintatúakká válnak, — a tehén leadta a tejet. — Észrevehetően jó érzéssel jár együtt a tőgy említett módon való simog­atása. Soká folytatná azon­ban ennek ellenére még­sem szabad­­a kenegetést. Amint betódult a tej a csecsekbe, illetve a tejöbölbe, abbahagyjuk, különben a későbbi fejeseknél hovatovább mindig tovább tart, míg a tejleadás bekövetkezik, mert a tőgy idegei eltom­pulnak. Elkényesedi­k a tehén! Amint a tőgyben megfo­gy a tej és mind kevesebb, ke­vesebb serke­d elő a fejő keze nyomán, újra a tőgy simoga­­tásához, kenegetéséhez fordul a jó fejő, hogy minél több tejet csaljon ki a tőgyből. A kenegetőfogások ugyanazok, mint a fent leírtak, vagy c­sak lényegtelenül eltérők az ismertetettektől. E fogásokat először Hegelund, majd Hen­kel, Söndergard és mások rendszerbe foglalták­ és könyvet adtak­­ki róluk. A legismertebb Hegelund fejési eljárása. Hegelund dán állatorvos meghatározott módon és sor­

Next