Tejgazdasági Szemle, 1929 (9. évfolyam, 1-24. szám)
1929-01-15 / 1. szám
2 TEJGAZDASÁGI SZEMLE 1929 január 15 ALFA LAVAS SEPARATOROK hideg és előmelegített tej, savó stb. részére ASTRA HŰTŐBERENDEZÉSEK ÉS TEJGAZDASÁGI GÉPEK Mindennemű gép bádogedény, eszköz és cikk :: tejértékesítő és feldolgozó üzemek részére :: Rendkívül kedvező fizetési feltételek. Alfa Separator Rt. Budapest Gyár és iroda: I. Csurgói adó Városi üzlet: IX. Ráday u. 12 Telefon: 1. 36889 Telefon: Aut.861—21 3.5 3.9 +0.4 3.6 3.5 —0.1 4.4 4.4 0.0 4.0 4.0 0.0 4.0 4.0 0.0 3.8 4.2 4.2 0.0 3.6 A táblázat adataiból szintén megállapíthatjuk, összhangzásban a fent idézett szerzőkkel, hogy a Höybergmódszerrel nyert értékek jól, gyakorlatilag számba nem jövő eltéréssel egyeznek egymással. Valamennyi vizsgálat átlagában az eltérés csak 0.07%, a legnagyobb eltérés 0.3, a legkisebb 0.01%. A vizsgálatok 50% -ában kicsit nagyobb értékeket adott a Höyberg-módszer szemben a Gerberrel, amennyiben 44 vizsgálat közül 20-ban valamivel több, magasabb zsírszázalékot adott. A fennmaradó 21 vizsgálat közül 15 vizsgálatnál teljes az egyezés, a fenmaradó 9-nél pedig kisebb értékeket adott a Höyberg-módszer, mint a Gerber. Egyugyanazon tejet hatszor vizsgálva Höyberg, Gerber egész és félvegyszeres butyrométerével a következő értékek nyerettek. (II. Táblázat.) 11. Táblázat. Ugyanazon tej hatszor vizsgálva Höyberg, Gerber egész és félvegyszeres módszerével. Párhuzamos vizsgálatoknál tehát a Heyberg-módszer 0.05% eltéréseket mutatott, hasonlóak voltak az eltérések a félvegyszeres Gerber-vizsgálatoknál is egy eset kivételével, melyben 0.1% volt a különbség. A Gerber egész vegyszeres módszerénél a hat érték egymás között egy eset kivételével egymással egyező. Hogy teljes egyezést a gyakorlati terzsírvizsgálati módszereknél sohasem lehet várni, azt mindenki tudja, aki valaha nagyobbszámú párhuzamos vizsgálatot végzett. A hibaforrások nagyon sokfélék, a különbségek tehát addig, míg azok nem nagyobbak, mint amilyeneket mások és mi a Heyberg és Gerberrel nyert adatok között találunk, nem esnek latba és gyakorlati szempontból mit sem jelentenek. Nemrégen Löertscherg megállapítja újra az irodalom tanulmányozása után, hogy egyes szerzők azt írják, hogy a Gottlieb-módszer nagyobb értékeket ad, míg mások és ennek ellenkezőjét. Újra összehasonlította tehát a Röse—Gottliebmódszert a Gerber-eljárással és vizsgálatai alapján megállapítja, hogy a Gerber-módszer 0.1—0.2%-kal magasabb zsírszázalékokat ad, mint a feltétlen pontos és megbízható Röse—Gottlieb súlyanalytikai módszer. Ezzel szemben azonban felhozhatjuk, hogy viszont például a fent idézett Stören és Dövte vizsgálatai szerint a Rose—Gottlieb-módszer keeésbbé megbízható, mint a tejnél alig használatos, a sajtzsírvizsgálatnál bevált Schmiedt—Bondzynsky—Ratzlaff-módszer. Melyik tehát már most az igazi? Azt hiszem, hogy a különböző vizsgálati módszerekkel is csak úgy vagyunk, mint minden emberi alkotással, abszolút tökéletesnek egyiket sem mondhatjuk. Kisebb eltérések tehát oly elkerülhetetlen, elmaradhatatlan hibák, melyek mindenkor várhatók lesznek, ha a bármily új vagy régi módszert öszszemérjük. Összefoglalás: A Heyberg-eljárás a tej és tejszín zsírtartalmának meghatározására teljesen megbízható, pontos eljárás, mert más, eddigi zsírvizsgálati eljárásokkal összehasonlítva, többek és saját vizsgálataink szerint is, gyakorlatilag figyelmet nem érdemlő és elkerülhetetlen eltérésekkel, egyező értékeket adott. Sajtzsírvizsgálatra nem alkalmas. A Heyberg-eljárás előnye az eddigi centrifugális módszerekkel szemben, hogy: 1. Nincsen szükségünk centrifugára, tehát a berendezés olcsóbb és könnyebben szállítható, ami a gyakorlatban való használhatóságát más módszerekkel szemben emeli. 2. Maró, veszélyes, a butyrométert erősen felmelegítő kénsavat nem szükségesnk a vizsgálat megejtéséhez, hanem csupán egy ártalmatlan oldatot. 3. Csak két és nem három oldatot kell lemérnünk, pipettáznunk a vizsgálathoz. Egyetlen hátránya, mely azonban egyéb előnyei mellett eltörpül, hogy 5—10 perccel később jutunk a vizsgálati eredményhez, mint a centrifugális módszerekkel. 5 Schweiz. Milchzeitung 1928. No 41 és 42. 3.6 0.0 Höyberg módszerrel 4.0 3.9 3.95 3.7 —0.1 Gerber félvegyszeres módszerrel egész vegyszeres módszerrel 3.9 3.95 3.95 3.95 3.9 3.85 3.9 3.95 3.9 3.9 3.9 4.0 3.9 3.9 3.95