Tejgazdasági Szemle, 1939 (19. évfolyam, 1-24. szám)

XIX. ÉVFOLYAM TEJGAZDASÁGI SZEMLE Tartalomjegyzék 1939. Oldal A tej a rádióban .................................................................. 4 A jódtartalom hatása a vaj keménységére............. 6 A társulati adó kulcsa a tejszövetkezeteknél: Kisfaludi Imre ügyvéd .................................................................. 16 A Tejtermelők Szövetsége oktató munkássága . . . . 17 A Juh­tenyésztők Orsz. Egyesületének 8. időszaki tájé­koztatója ........................................................................... 18 A tej és tejtermékipari átképzőtanf. tanterve . . . . 28 A német szarvasmarhatenyésztés teljesítményei: dr. Kurt Schünemann................................................. 40 A túrógyártás és forgalmazás szabályozása Csehszlová­kiában ........................................................................... 33 A mezőgazdasági kiállítás közleményei................... 55 A túró és lágysajt fokozott ellenőrzése a bécsi piacon 66 A X. orsz. tejelési és tenyésztési díjazások............. 66 Az Alföldi Szarvasmarhatenyésztő Egyesületek Szövet­ségének közleménye ................................................ 66 A felvidéki tejgazdaság megszervezése...................... 76 A tejüzemi személyzet kiképzése Németországban . . 77 A juhtenyésztők a földmívelésügyi minisztertől kérik a gomolya irányárának megállapítását.......... 78 A fejés, tejkezelés és tejszállítás új rendje: Vas Károly 86 A szakirodalom feladata a tejgazdasági és tejipari is­meretterjesztésben: K. T. 1.................................... 97 A tej (ú. n. smirgli) ízének elhárítása: dr. Nyiredy István ..................................................................98—111 A tejátvétel és a tejmintavétel: dr. Gratz Ottó . . . . 100 A Magyar Tejgazdaság együtt ünnepel az ötvenéves tejipari szakiskolával ................................................ 122 A kárpátaljai havasi tejgazdaság..................................125 A tejfogyasztás emeléséért: K. T. I........................ .. 109 A Tejtermelők Orsz. Szövetségének 1938. évi jelentése 114 A Tolnamegyei Tejszövetkezetek 1938. évi jelentése . . 116 A Nemzetközi Tejgazdasági Szövetség nagyfontosságú tárgyalásai Zürichben ................................................ 131 A víz mikrobiológiai vizsgálata kaseinagar segítségé­vel: dr. Nyiredy István.......................................... 133 Amerika magyar tejgazdasági szakkönyvet keres . . 134 Az élelmiszerárusítás rendészete: dr. Élthes Gyula . . 134 Az Alföldi Szarvasmarhateny. Egy. Szöv. termelési eredményei 1939. május hóban...........................136 Az Alföldi Szarvasmarhatenyésztő Egyesületek Szövet­ségének működése 1937—38. évben: dr. Mészáros József ..................................................................143—154 Az újjászervezett Tejtermékellenőrző Állomás bemu­tatása ................................................................................166­ A csermajori tejipari szakiskola záróvizsgája . . . . 169 A nemzetközi tej- és tejtermékpiac helyzete .. .. 176 A tej és tejtermékek értékesítésének szabályozása Szlovákiában .......................................................................177 Oldal Az OMTK. XVI. évi üzleti jelentése .............................. 178 A tejüzemekben használt vízről....................................... 186 A juh túró minőségének megjavítása: Csiszár József 187—202 A magyar tejgazdaság múltjából: Csiszár József . . 193 A tej tárolása és szállítása: dr. Gratz Ottó.................... 194 A tejeskannák visszatartási joga: dr. Kisfaludi Imre 195 A vaj avasodása ellen .............................. ..................... 196 A népegészség biztosítéka a tejfogyasztás: K. T. I. . . 201 A márkázott vaj eladási adatai.................. . . .. 202 A tejeskannák kölcsöndíja: Kisfaludi Imre....................203 A tejtermelők Orsz. Szövetségének közleménye .. . . 227 Az édes vagy a savanyú tejszínből készült sózatlan vaj az állóképesebb: dr. Gratz Ottó.....................234 Az óvári sajt tésztája lágyabbá tételének lehetőségeiről: dr. Nyiredy István..............................................................235 Az első felvidéki tejtelep .....................................................241 A Tejgazdasági Szemle tanácsadója...................................244 A budapesti zsíradékpiac .....................................................249 Budapesti tej- és tejtermékpiac: 11 23 35 47 59 71 83 95 107 119 129 139 151 163 173 183 191 199 207 215 223 232 247 254 „Butyryl“ közgyűlési meghívója....................................... 121 Bakteriológiai célokra átlátszó tejsavó előállításának módja: Szieb András .....................................................123 Burri professzor a tejgazdasági szakemberek együtt­működéséről: K. T. 1..........................................................153 Búza és a tej: K. T. 1..................................................................185 Címadományozások a földmívelésügyi minisztérium­ban .................................................................................... 6 „Csermajori juhsajt“ készítés Endréd új majorban: Dobai Gyula .................................................................. 87 „Casein“ Vegy. Gyár közgyűlési meghívója.......................122 Csermajori trappistasajt pasztőrözött tejből: Dobai Gyula ......................................................... 145—156—167 Egy kisgazda tehenének kimagasló teljesítménye . . 103 Eladó tenyészbikák az Alföldi Szöv. területén . . . . 148 Fejős juhászataink jövedelmezőségi viszonyai: Zsolnay Endre dr............................................................................... 74 Felhívás a Tejgazdasági Világkongresszusi részvételre 98 Fokozódó zavarok a vajpiacon . . . . 230 Gyümölcs és tej: K. T. 1..............................................................142 Gábos Dénes dr. eltávozik Csermajorból..................... 169 Gyakorlati tapasztalatok a tamponos szélestéssel: Za­kariás Jenő .......................................................................210 Gondolatok a kannamosás körül: Csiszár József . . 238 1939. ÉV

Next