Vegyészeti Lapok, 1916 (11. évfolyam, 1-24. szám)

1916-01-20 / 1-2. szám

2. oldal. VEGYÉSZETI LAPOK 1916 — 1-2. szám­ ­ait tárgyalja. Utóbbiakkal kapcsolatban részletesen ki­terjeszkedik a répanövény élettani és kémiai tulajdonsá­gaira, az emberi táplálkozás fiziológiájára és rámutat arra, hogy az emberi és állati élet fenntartására szolgáló energiaforrások (tápanyagok) között milyen elsőrendű helyet foglal el a cukor. A cukrot, mint tápanyagot, azért tartja szerző úgyszólván megbecsülhetetlennek, mert kis súlyban és térfogatban aránylag nagy energia­­mennyiséget tartalmaz felhalmozva, amely energia­­mennyiség piaci ára jóval alacsonyabb mint az, melyet más tápanyagokban vásárolunk, igaz, hogy pusztán a cukorral (vagy egyéb szénhidráttal) a szervezet élet­működését nem lehet fenntartani, hanem még fehérjére és zsírra is szükség van; azonban a fehérje és zsír mennyiségének —a magas árukból folyó , szükségszerű korlátozását a bőséges szénhidrát- (cukor-) fogyasztás lehetővé teszi. Szerző Schumbu­rg főtörzsorvos kísérle­teit, valamint Mimié tapasztalatait és számos más meg­figyelést is ismertet, amelyek mind a cukortáplálék fon­to­sságát bizonyítják. Végül még a melasszét, mint ta­karmányt tárgyalja. 38. Windisch Rikárd dr.: A kakaó és a csokoládé. (Természettud. Közlöny, 4. sz.) A közlemény bevezetésként a kakaófa természet­rajzával, továbbá a kakaómagvak aratásával foglalko­zik. Majd ismerteti, hogy mielőtt a kakaómagvakat for­galomba bocsátanák, megfelelően előkészítik, nevezete­sen erjesztési folyamatoknak, pörkölésnek, illetőleg gyors lehűtésnek vetik alá, amivel a magvakat kevésbbé keserűekké és zamatosabbakká teszik stb. Leírja a kakaóbab zsírtalanításának módjait, s kifejti, hogy a finom kakaólisztet miképpen tehetjük könnyebben emészthetővé. Végül a csokoládé és a különböző csoko­ládéféleségek készítésmódjait röviden összefoglalva, a csokoládéipar történetét ismerteti. Fűszerek és élvezeti cikkek. 38. Gerő Vilmos: Mivel hamisítják újabban a fahé­jat? (Vegyészeti Lapok, 202. 1.) A közlemény a fahéjőrleménynek gubacsporral, il­letőleg vasokkerrel való hamisításával és a hamisítás kimutatásával foglalkozik. 40. Griell Kálmán dr.: A fűszerek vizsgálatáról. (Vegyészeti Lapok, 229. 1.) A tápszerek és élvezeti cikkek vizsgálatánál a ké­miai ismereteken kívül sok speciális ismeretre, mint: mikroszkópiára, botanikára, farmakognóziára, árúismé­re, technológiára stb. is szükség van. Ez ismeretek fő­leg a fűszerek vizsgálatánál nélkülözhetetlenek, mert segítségükkel már az áru külső tulajdonságaiból is sok­oldalú következtetést vonhatunk le és sok fölösleges munkát takaríthatunk meg. Sok esetben nélkülük (a bak­teriológiai vizsgálatok fontosságát nem is említve) a vizsgálat hiányos és nem vezet célhoz. A mikroszkópos vizsgálatokhoz, különösen a fűszerfélék vizsgálatához, rendszeres gyűjtemény nélkülözhetetlen, melynek felál­lítását szerző valamely központi szervezettel véli leg­jobban megoldhatónak. Kiterjeszkedik ezután a fűszer­­hamisításoknak a fennálló törvényes rendelkezések alapján való üldözésére és a szatmári állomásnak e té­ren szerzett tapasztalatait és az elért eredményeket ismerteti. 4. Viski Jenő dr.: A majoránna-fűszer hamisítása. (Kíséri. Közlemények, 399. 1.) Újabb időben a majoránna-fűszert különböző nö­vényi anyagokkal, leggyakrabban a Coriaria myrtifolia mérges leveleivel, Cistus-félékkel és az Althea officinalis levéltörmelékeivel hamisítják. A hamisítások egy része már szabad szemmel is észrevehető, legnagyobb része pedig nagyítóüveg vagy mikroszkóp segítségével köny­­nyen felismerhető. Mivel a Coriaria myrtifolia mérges hatóanyagot (Coryamrtin) tartalmaz, a Cistus- és Althea-félék pedig csaknem teljesen értéktelenek, a fenti hamisítások a fennálló törvényes rendelkezések alapján mindig megtorolhatók. 42. Schick Pál és Matos Géza: A metilvörös mint indikátor, a Tóth-féle nikotin-meghatározásnál. (Kíséri. Közlemények, 633. 1. és Zeitschr. f. Unters. d. Nahrungs­­et c. 269. 1.) Tóth nikotinmeghatározó­ módszerében a bírálás­kor jelzőül jódeozint használ. Szerzők szerint a jódeozin színváltozása nem eléggé éles. Helyette a metilvöröset alkalmazzák, amelynek színe savanyú oldatban élénk vörös, lúgos oldatban pedig zöldessárga. A szinátcsapás rendkívül éles. 43. Tóth Gyula: Folytatólagos vizsgálatok a ma­gyar kapadohányok szabad és kötött nikotintartalmá­ról. (Kíséri. Közlemények, 663. 1.) Ezzel a címmel közli az 1913. évben termelt kapa­­dohányok szabad és kötött nikotintartalmára vonatkozó adatokat és megállapítja, hogy a kapadohányok általá­ban nikotinban szegények. 44. Moesz Gusztáv dr.: A kínai tea pótlása. (Ter­mészettudományi Közlöny, 657. 1.) A háború teremtette rendkívüli viszonyok a kínai tea behozatalát úgyszólván teljesen lehetetlenné tették, miért is pótlása szükségessé vált. Szerző cikkében mind­azokat a tea­pótló anyagokat ismerteti, amelyek részben a régebbi irodalmi adatok, részben a népies háziszerek, vagy más körülmények révén ismeretesek és e célra többé-kevésbé alkalmasaknak látszanak. Bor, sör, szesz, élesztő. 45. Vak Mihály dr.: Nádcukor kimutatása borok­ban. (Kíséri. Közlemények, 187­1.) A mustban, vagy a borban netalán előforduló nád­cukor kimutatása úgy történik, hogy a Fehling-oldatot redukáló anyagok mennyiségét inverzió előtt és után mennyilegesen meghatározzuk. Ha a két adat egymás kö­zött megegyezik, tudjuk, hogy a borban, vagy a must­ban nádcukor nincs jelen. Szerző a nádcukor meghatá­rozására a sokkalta gyorsabb Rothenfusser-eljárást al­kalmazza és annak minél szélesebb körű kipróbálását ajánlja. Az eljárás lényege az, hogy míg a monoszachha­­ridek alkálikus oldatban hidrogénszuperoxid jelenlétében zsírsavakká, részben pedig széndioxiddá oxidálódnak, addig a nádcukor hasonló viszonyok között nem bom­lik el. Az új bortörvény szerint a musthoz, meg a borhoz nádcukrot adni tilos. A nádcukor kimutatására a Rothen­­fusser-féle eljárást használja s ennek kipróbálását ajánlja. 46. Hérics-Tóth Jenő dr.: Az élesztőkereskedelem szabályozásának indokai és az élesztővizsgálati módsze­rek. (Vegyészeti Lapok, 246. és 265. 1.) Szerző ismerteti az élesztőgyártás történetét, majd részletesen szól arról, vájjon a sütőipar szempontjából a sörélesztő egyenlő értékű-e a szeszélesztővel? Mind­két élesztőfajnak vannak jó és rossz oldalai. A sörélesztő pl. enzimekben, főleg pedig peptonizáló enzimekben gazdagabb, mint a szeszélesztők. Utóbbiak ismét sok diasztázt tartalmaznak. Végül az élesztővizsgálati eljárá­sokat ismerteti. Szabad szemmel és mikroszkóppal meg­állapíthatók az élesztő külső sajátságai, erjeszthetősége, hajtóereje, stb. Vegyvizsgálattal az élesztő összetételét állapítják meg, még­pedig a nitrogént, glikogént, zsírt, keményítőtartalmat, kénhidrogénképződést, stb. Az ilyen irányban végzett vizsgálatokat a biológiai megfigyelések egészítik ki 47. Trambics János dr.: A pálinkafélék kozmaolaj­tartalmának meghatározására szolg­­áló módszerek kriti­kai ismertetése. (Vegyészeti Lapok 148. 1.) Szerző részletesen foglalkozik a pálinkafélék jel­lemzésére szükséges kozmaolaj-meghatározó módsze­rekkel, minthogy utóbbiak között olyan eljárásokat is alkalmaznak, amelyek nem feltétlenül megbízhatók. Különösen kiemeli, hogy analitikai szempontból azok a meghatározásmódszerek a legjobbak, amelyeknél a magasabbrendű­ alkoholokat megfelelő oldószerekkel tökéletesen kirázzuk és az ilyen módon kapott ol­datban a magasabbrendű alkoholokat az alkoholgyök-

Next