Belügyi Közlöny, 1920

1920-05-23 / 21. szám

684 21. sz. 1. §• Minden penzió köteles egy lakója kívánságára is az illetőnek az alább (2. §.) meg­állapított fogásokat az ott megállapított súlyban kiszolgáltatni. Ezen egész napi étkezésért a penzió naponkint legfeljebb 48 koronát számíthat, mely összeghez semmiféle címen (pl. tálalás vagy kiszolgálás stb.) semmiféle összeget sem szabad hozzászámítani. 2. §. Az 1. §-ban meghatározott díj ellenében nyújtott étkezés keretében a következő fogásokat kell az alábbi ételadag mennyiségekben kiszolgáltatni: Reggeli: tea, legkevesebb 2 dl. (legalább lx/2 gr. tea hozzáadásával) a megfelelő édesítő anyaggal és 1/8 citrommal, továbbá 7 dkg. kenyér. Ebéd: legalább 2 dl. leves, hetenkint egyszer sült (legalább 8 dg. csontnélküli hús, a súlyt felszolgált állapotban értve) hozzá főzelék-köret legalább 2 dl. vagy egyéb köret 20 dgr.; hetenkint egyszer főzelék feltéttel (6 dgr. elkészített csontnélküli hús, 30 dgr., illetőleg 3 dl. főzelékkel), hetenkint háromszor főzelék egy tojással, hetenkint egyszer állati belsőrész (tüdő, máj, vese, velő) vagy kolbászféle (legalább 10 dgr.) a fent meg­határozott mennyiségű főzelékkel vagy egyéb szokásos körettel és hetenkint egyszer üres főzelék, ezenfelül naponta legalább 15 dgr. főtt vagy 12 dgr. sült tészta és 7 dgr. kenyér. Vacsora: hetenkint egyszer 10 dgr. hideg felvágott a szokásos körítéssel, heten­kint egyszer sült körettel (az ebédnél meghatározott mennyiségben), hetenkint egyszer főzelék feltéttel (az ebédnél meghatározott mennyiségben), hetenkint egyszer főzelék egy tojással, hetenkint egyszer állati belsőrész vagy kolbászféle (legalább 10 dgr.) az ebéd­nél meghatározott mennyiségű főzelékkel vagy egyéb szokásos körettel és hetenkint kétszer üres főzelék; továbbá naponta főtt vagy sült tészta (mint az ebédnél) vagy sajt vagy gyümölcs vagy kompót és 7 dgr. kenyér. 3. §. Az előző § szerint vacsorára hetenkint egyszer felszolgálandó sült, kéthetenkint egyszer gulyással, pörkölttel vagy tokánnyal helyettesíthető az ehhez szokásos burgonya vagy egyéb köret hozzáadása mellett (legalább 30 db. elkészített súlyban). Ugyancsak az esti étkezésnél tészta hetenkint legalább négyszer felszolgálandó s hetenkint legfeljebb csak háromszor helyettesíthető sajttal, gyümölcscsel vagy kompóttal. 4. §• Az előző §-okban meghatározott étkezések mellett, azok kiegészítéséül a lakó külön kívánságára az alább meghatározott ételek legfeljebb az alant megállapított áron szolgáltathatók ki: 1 darab főtt tojás 3'50 K 1 » tükörtojás 4 50 » 2 » tojásból rántotta 9*— » 2 dgr. méz 4'— » 4 » jam 3'— » 1 cl. rum 1'20 »

Next