Belügyi Közlöny, 1920
1920-08-01 / 31. szám
1102 SBLftSVt KCXLMn, A vénykészítésnél előforduló munkálatok árszabása. Közönséges hőmérséklet mellett véghezviendő áztatásért (maceratio), valamint hideg felöntésért 500 gramm szüredékig, az áztató folyadék és a szüredék mérésével és szűrésével együtt Minden további 500 gramm szüredékért Comprimálás (Comprimatio.) Száraz anyag vagy anyagok comprimálásáért, minden ehhez szükséges munkával és ezen munkálatnál előforduló méréssel együtt: egy darabért Cseppszámlálás, 1. mérés. (13. pont.) Derítés. (Clarificatio.) Fehérnyével eszközölt derítésért a derítendő folyadék mérésével, valamint szűréssel, szürlézéssel és a szüredék mérésével együtt Jegyzet. Ha a derítés forrázat, főzet, főzetes forrázat vagy savókészítésnél fordul elő, akkor ezért számítandó csak .... Eldörzsölés. (Subactio.) Valamely szernek a kenőcs, kenet, tapasz, végbélkúpok, szalacsok vagy golyók készítésénél megkívántató eldörzsöléséért vagy oldásáért, továbbá oldhatatlan szernek folyadékban történő eldörzsöléséért Jegyzet. Ha több oldhatlan szer dörzsölendő el, vagy ha eldörzsölés és oldás viendő véghez folyadékban, — továbbá kenőcs, kenet, tapasz, végbélkúpok, szálacsok vagy golyók készítésénél több anyag dörzsölendő el vagy oldandó fel, — vagy ha ezeknél eldörzsölés és oldás viendő véghez, csak az oldás munkadíja (15. pont) számítandó. Elegyek. (Species.) L. durva porok. (22., 23. pont.) Elpárologtatás. (Evaporatio.) Vízfürdőn való elpárologtatásért minden elpárologtatott 100 gramm mennyiségért Jegyzet. Forrázat, főzet vagy főzetes-forrázat elpárologtatásánál ezen munkadíjtétel nem számítandó. Fejet. (Emulsio.) Fejet készítésért, legyen az mag, olaj, balzsam vagy gyantából előállítva, szűréssel és a szüredék mérésével együtt Felöntés. (Infusio frigida.) L. áztatás. (1. pont.) síztatás. (Maceratio.)