Belügyi Közlöny, 1920

1920-08-01 / 31. szám

1102 SBLftSVt KCXLMn­, A vénykészítésnél előforduló munkálatok árszabása. Közönséges hőmérséklet mellett véghezviendő áztatásért (maceratio), valamint hideg felöntésért 500 gramm szüredékig, az áztató folyadék és a szüredék mérésével és szűrésével együtt Minden további 500 gramm szüredékért Comprimálás (Comprimatio.) Száraz anyag vagy anyagok comprimálásáért, minden ehhez szük­séges munkával és ezen munkálatnál előforduló méréssel együtt: egy darabért Cseppszámlálás, 1. mérés. (13. pont.) Derítés. (Clarificatio.) Fehérnyével eszközölt derítésért a derítendő folyadék mérésével, valamint szűréssel, szürlézéssel és a szüredék mérésével együtt Jegyzet. Ha a derítés forrázat, főzet, főzetes forrázat vagy savó­készítésnél fordul elő, akkor ezért számítandó csak .... Eldörzsölés. (Subactio.) Valamely szernek a kenőcs, kenet, tapasz, végbélkúpok, szalacsok vagy golyók készítésénél megkívántató eldörzsöléséért vagy oldásáért, továbbá oldhatatlan szernek folyadékban történő el­dörzsöléséért Jegyzet. Ha több oldhatlan szer dörzsölendő el, vagy ha eldörzsölés és oldás viendő véghez folyadékban, — továbbá kenőcs, kenet, tapasz, végbélkúpok, szálacsok vagy golyók készítésénél több anyag dörzsölendő el vagy oldandó fel, — vagy ha ezeknél eldörzsölés és oldás viendő véghez, csak az oldás munka­díja (15. pont) számítandó. Elegyek. (Species.) L. durva porok. (22., 23. pont.) Elpárologtatás. (Evaporatio.) Vízfürdőn való elpárologtatásért minden elpárologtatott 100 gramm mennyiségért Jegyzet. Forrázat, főzet vagy főzetes-forrázat elpárologtatásánál ezen munkadíjtétel nem számítandó. Fejet. (Emulsio.) Fejet készítésért, legyen az mag, olaj, balzsam vagy gyantából elő­állítva, szűréssel és a szüredék mérésével együtt Felöntés. (Infusio­ frigida.) L. áztatás. (1. pont.) síztatás. (Maceratio.)

Next