Belügyi Közlöny, 1920

1920-11-21 / 47. szám

szám alatt kiadott rendeletnek 5. §-a, valamint az 1921­. évi január hó 17-én 1,500. M. E.1) szám alatt kiadott rendelet hatályát veszti. 16. Az államvasuti alkalmazottakra, az államvasúti rendszerű illetményeket élvező állami alkalmazottakra, valamint a m. kir. pénzügyőrségnél alkalmazásban álló tisztvise­lőkre­ és altisztekre ez a rendelet nem terjed ki s az azok által a hivatalos kiküldetések-nél (szolgálati utazásoknál) felszámitható illetményeket külön rendeletek fogják megálla­pítani. Budapest, 1920. évi november hó 13-án. Gróf Teleki Pál s­z.,­ ­ KI. kir. ministerelnök. 572. A m. kir. közélelmezési ministernek 74,600/1920. Ké. M. számú rendelete. A kizárólag sertéshúsból készült szalámi gyártásának megengedése A szalámi és hosszabb ideig eltartható kolbászárú gyártásának és forgalombahoza­talának tilalmazása stb. tárgyában folyó évi február hó 13-án kelt 4.581/1920. VI/b. Ké. M. számú 2) rendeletemet akként módosítom, hogy a kizárólag sertéshúsból készült szalámi gyártását az alább írt feltételek szigorú betartása mellett megengedem. „Magyar szalámi" vagy „téli szalámi", illetőleg „szalámi" elnevezés alatt csak oly gyártmány hozható forgalomba, amely minden idegen anyag kizárásával, tisztán sertés­húsból, hideg időszakban, hideg úton, főzés nélkül, csupán a szükséges fűszerek hozzá­adásával készül. 1. A szalámi gyártására 45.000, azaz negyvenötezer darab honi hizlalású sertést en­gedélyezek oly korlátozással, hogy ebből a mennyiségből a gyártás kezdetétől folyó évi december hó 15-éig 15,000 darab, folyó évi december hó 15-től 1921. évi január hó 15-ig 18,000 darab és az 1920—21. évi gyártási idény még hátralevő szakában 12.000 darab sertés husa legyen csak feldolgozható. A m. kir. közélelmezési ministernek jogában álland­ó közellátás érdekében ezen felosztási arányon változtatni. 2. Minden feldolgozásra átvett egy darab sertés, illetve két félsertés vagy két fél­sertéshus után tartoznak a szalámigyárosok 50, azaz ötven kilogramm fehérárut az álta­lam megjelölt szerveknek az alant meghatározott áron átadni." A sertések, a félsertések vagy sertéshúsfelek szerint meg nem állapítható, a gyártelepre szalámigyártás céljából beszállított minden 1 (egy) kilogramm sertéshús után 1V2 (egy és fél) kilogramm fehér­árú szolgáltatandó be az általam megjelölt szervnek. Az ily formában feldolgozásra kerülő sertéshús minden 40 (negyven) kilogrammja a gyártásra engedélyezett 45.000 darab ser­tésbe egy sertésként számítandó be. Minden 50 kilogramm fehéráru 4200 kilogramm só­ 0 B. K. 1920. évf. 258. lapon 2) B. K. 1920. évf. 268. lapon

Next