Belügyi Közlöny, 1920
1920-11-21 / 47. szám
zott vagy sózatlan szalonnából és 770 kilogramm olvasztott disznózsírból áll, mely áruk mindenkor kifogástalan egészséges, a budapesti áru- és értéktőzsde szokványainak megfelelő minőségben adandók át. A sózatlan szalonna térítési ára 2%-kal magasabb, mint az azonos minőségű sózott szalonnáé. Az olvasztott disznózsírhoz szolgáló hordókat, amennyiben azokat nem az átvétellel megbízott szerv szolgáltatná, az átadók önköltségi áron számíthatják fel. Az általam megjelölt szervek a feltárárut a budapesti gyárosoktól a „Budapesti Sertésközvághídon", esetleg azok telephelyén veszik át. Ha azonban az egyszerre átadandó fehérárú 5.000 kilogrammnál kevesebb volna, úgy ezen mennyiséget a budapesti gyárosok saját költségükön kötelesek az átvevő szerv által megjelölendő helyre beszállítani, amely esetben az ezen árúra esedékes és kifizetett fogyasztási adó az átvevő által az átadónak megtérítendő. A vidéki gyárosok által beszolgáltatandó fehéráruk mindenkoron a Budapesti Sertésközvágóhídra szállítandók, ahol is azokat az átvétellel megbízott szén veszi át, az összes szállítási költségek a gyárost terhelvén. Tartoznak a gyárosok az általuk beszolgáltatni kötelezett fehérárút az általuk feldolgozásra átvett húsnak a gyártelepre történt beszállításával egyidejűleg az általam megjelölt átvételi szerveknek átvételre felajánlani. Ezek viszont tartoznak az ajánlott vagy kézbesített levél vagy távirat útján felajánlott fehérárukat a budapesti gyárosoktól, a felajánlás kézhezvételétől számított 48 órán, a vidéki gyárosoktól pedig az árúnak a Budapesti Sertésköz vágóhídra való beérkezésétől számított 24 órán belül átvenni és azok alant meghatározott vételárát késedelem nélkül az áru átadásával szemben kiegyenlíteni. A vételárra nézve a felajánlás kézhezvételének napjára érvényes hatósági irányár, illetőleg naptár a mérvadó. A gyárosok a fehérárat tartoznak a Budapestre nézve megállapított irányárnál, illetőleg a kiküldött ármegállapító bizottság által megállapítandó naptárnál 72%-kal azaz hét és fél százalékkal olcsóbban átadni, amely árengedmény szalonnánál kilogrammonként legfeljebb 11 korona 25 fillért, zsirnál kilogrammonkint legfeljebb 12 koronát tehet ki. 3. Tartoznak továbbá a szalámigyárosok a sertésekből vagy fej-lábas húsokból előálló és saját alkalmazottaik igényeinek kielégítése után fenmaradó kocsonyahúst (fej és láb) elsősorban a Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő Szövetkezetének nagybani naptáron való átvételre felajánlani. Ha a Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő Szövetkezete a neki felajánlott kocsonyahúst átvenni akarja, úgy köteles ebbeli szándékát a gyárossal távirat vagy távbeszélő útján azonnal közölni. Ha a Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő Szövetkezete a felajánlás kézhezvételétől számított 24 órán belül nem nyilatkoznék vagy a felajánlott árúra kifejezetten nem tart igényt, jogában áll a gyárosnak a kérdéses kocsonyahúsok felett rendelkezni, úgy azonban, hogy azokat a közvetítő kereskedelem kizárásával közvetlenül a fogyasztóközönséghez juttatja. A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő Szövetkezete által igényelt kocsonyahúst a budapesti gyárosok a szövetkezet központi telepére (Budapest, IX. ker., Mester utca 15/17. szám) saját költségükön tartoznak beszállítani. A vidéki gyárosok pedig az általuk legközelebb szállítandó fehéráruval együtt kötelesek a kocsonyahúst a Budapesti Sertésköz vágóhídra szállítani és azt ott átadni.