Cukoripar, 1957 (10. évfolyam, 1-12. szám)

1957-01-01 / 1-3. szám

2 Cukoripar X. évf. (1957), 1—3. sz. Nagy L.: A cukoripar megnövekedett feladatoi szág ellátatlan marad cukor terén. De az egyik legfontosabb feladatát kell, hogy képezze a válla­lati szerveknek, így elsősorban a munkástanácsnak is, hogy behatóan foglalkozzék az ipar nyersanya­gának biztosításával. Tudni kell, hogy csak akkor tudunk tovább előrelépni a dolgozók jogos igényei­nek kielégítése terén, ha a tervünket mind minő­ségi, mind mennyiségi vonalon teljesítjük. A cukoriparban is, mint minden más területen, tehát a legfontosabb feladat a rend, a fegyelem helyeállítása, további szilárdítása, azaz olyan légkör megteremtése, ahol a dolgozók ismét nyugodtan, lelkiismeretesen végezhetik feladataikat. Az ilyen légkör kialakítása a vállalat vezetőségének, mun­kástanácsának, pártszervezetének és szakszerveze­tének közös feladata. Cukorrépatermelésünk néhány időszerű kérdése Komáromi György osztályvezető, Cukoripari Igazgatóság Márciusban még országszerte folyt a cukor­répa szerződtetése. Jogosan vetődik fel a kér­dés, hogy miért ilyen elkésetten keresik meg a cukorgyárak répatermelőiket az 1957. évi szerződések ügyében. Március közepe táján már inkább a répa vetéséről kellene a fal­vakban, termelőszövetkezetekben beszélgetni, nem pedig a szerződésekről. A késedelem ebben az esztendőben kizárólag a termelők érdekeit szolgáló okokból következett be. Az eddigi tapasztalatok, üzemi számítások egybevágóan azt tanúsították, hogy az a répaár, melyet eddig a termelők répá­jukért kaptak, általánosságban nem volt megfelelő, s csak kivételesen jó adottságok között végzett cu­korrépatermesztés esetén hozott jövedelmet a gaz­dának. Az 1956-ig érvényben lévő répaár, mely­­-ként 2 kg cukorból, 9,5 Ft készpénzből és a ter­melők szerint is igazságtalan prémiumból állt, csak 130 q-os holdankénti átlagtermést meghaladó ter­méseredmények esetén jelentett ráfizetésmentes cukorrépatermesztést. Mivel pedig a kedvező termelési körülmények kialakítása csak részben van a termelők kezében, a legszorgalmasabb és a leghozzáértőbb cukorrépa­­termelők sem tudták az ország túlnyomó részében jövedelmezővé tenni cukorrépatermesztésüket. Vi­szonylag kis területen volt csak meg a talaj- és csapadék­viszonyok oly kedvező helyzete, ami le­hetővé tehette olyan termésátlagok elérését, ame­lyek alapján a termelő már prémiumhoz juthatott. Ez a helyzet azután oda vezetett, hogy sok termelő igyekezett a szerencséjét, azaz prémiumot is hozó termésátlagait nemcsak jobb, szakszerűbb munká­val, hanem egyéb eszközökkel is biztosítani. Sokan azt csinálták, hogy kis területre szerződtek, s tény­legesen jóval nagyobb területen végeztek cukor­répavetést, így a szerződött területre vetített ter­mésátlag megnövekedett és a prémiumot a termelő megkapta. Még nagyobb volt tapasztalataink sze­rint az olyan termelők száma, akik összeadták egy­két termelő nevére azt a répamennyiséget, mely ugyanezen termelők szerződött területe alapján a legmagasabb prémiumot eredményezte. Ily módon mégis sikerült sok termelőnek valamivel magasabb répaárat elérnie. Jogos volt tehát a cukorrépa termelők azon kí­vánsága, hogy olyan répaár kerüljön végre meg­állapításra, mely igazságos, egyszerű és a répater­melő nagy fáradtságot igénylő munkáját jövedel­mezővé teszi. A cukorgyárak sok termelővel történt beszél­getés után tették meg javaslataikat a répaár ren­dezésére. Ezekből a cukorgyári javaslatokból az alakult ki, hogy az a répaár, mely a termelési költségek mai alakulása mellett, jövedelmet is eredményez, a becsületes munkát végző termelőnek q-ként: 3 kg cukor természetben, 10,5 Ft készpénz és ingyen, térítés nélkül juttatott 65 kg egyszer préselt friss répaszelet, vagy 3 kg szárított répaszelet és 0,5 kg melasz. Az a korábbi gyakorlat, hogy a termelőnek a répája után járó répaszeletért és melaszért fizetnie kellett, szintén régi sérelme volt a cukorrépater­melőknek. Ugyanígy nem kaptak a cukorrépatermelők magyarázatot arra nézve sem, hogy a természet­beni cukor járandóságukból visszahagyott cukor­ért miért fizetett a cukorgyár csak 9,30 Ft-ot, ami­kor a boltban 1 kg cukor ára 10,60 Ft. A javaslatok, s a termelők sokat hangoztatott kívánságai alapján tette meg a Cukoripari Igazga­tóság Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányunknak javaslatát a cukorrépa termelői árának módosítá­sára. A munkások és parasztok azonos érdekének szem előtt tartásával, Kormányunk lényegében a fent vázolt cukorrépaár fizetését rendelte el 1957. évre, a szerződött cukorrépatermelők részére, s az árrendelet egyidejűleg kimondotta az igazságtalan és így népszerűtlen prémium-rendszer megszünte­tését, valamint azt, hogy a jövőben a termelő által visszahagyott cukorért a cukorgyárak kg-onként 10,60 Ft-ot, tehát ugyanannyit tartoznak a terme­lőknek kifizetni, mint amennyibe a boltban 1 kg cukor kerül. Az ár rendezésének hatását a jövedelmezőségre az alanti összehasonlító táblázat mutatja a legvilá­gosabban: C­UKORRÉPA

Next