Cukoripar, 1999 (52. évfolyam, 1-4. szám)

1999-01-01 / 1. szám

Köszöntjük az 50 éves Cukoripari Kutató Intézetet Nagy tisztelettel és őszinte elismeréssel kö­szöntjük az 50 éves Cukoripari Kutató Intézetet. Köszöntjük az alapítókat, akik közül Gryllus Éva és Tegze Miklós mind a mai napig aktívan és tanácsaival segíti az Intézet munkáját. Emlékezünk azokra az alapítókra akiknek ne­ve, munkássága összeforrott az Intézet nevével, munkásságával, akiknek szellemisége mai napig hat, bár már nincsenek közöttünk. Dr. Oplatka György, id. dr. Zsigmond András, dr. Vukov Konstantin, Sipos Antal, Zana János, Jermi Sándor és a későbbiek közül dr. Hangyái Károly neve a szakma fiatal generációja által is ismert. Köszöntjük azokat, akiknek pályája az Intézet­ben teljesedett be, akiknek szakmai sikerei az In­tézethez kötődnek. Köszöntjü­k az Intézet mai munkatársait, akik őrzik a hagyományokat, de túl tudják lépni a korszerűtlent és a mában a jövőért dolgoznak minden feladatmegoldásukban. Az Intézet mai kutatóinak elődeik nyújtják a példát, akik az 1949. évi alapítás igen nehéz gazdasági körülményei között szinte naponta nyújtottak helyszíni segítséget a cukorgyárak­ban felmerülő technológiai és műszaki problé­mák megoldásában. Emellett végezték tudo­mányos kutatómunkájukat a jobbítás, korszerű­sítés szándékával. Publikáltak itthon és külföl­dön. Az olyan nagy jelentőségű kutatás-fejleszté­sek, mint az Oplatka-Tegze elméleti kutatásain alapuló, az Intézet által létrehozott folytonos J- diffúzió, a Gryllus Éva által kifejelsztett ioncse­rélő technológiák és a hozzájuk id. Zsigmond András által illesztett műszaki berendezések, vagy a Zsigmond féle gyorsáramú bepárlók és a levek és szörpök tisztaságának gyors meghatáro­zására szolgáló Tegze féle nemcukor­szám-mérő komoly nemzetközi sikereket hoztak az Intézet­nek és a kutatóknak személyesen is. Az Intézet nemzetközi hírnevét öregbítette dr. Vukov Konstantin, aki intézeti kutatásainak eredményeit több nyelven publikálta nem csak cikkek, hanem könyvek formájában is. Ő, aki az Intézet legnagyobb nemzetközi tekintélyű kuta­tója volt, olyan, a cukortechnológiában páratlan értékű alapműveket hozott létre, mint a „Cukor­répa fizikai és kémiai tulajdonságai" amelyben a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető valamennyi adatot feldolgozott, vagy a „Szacha­róz hidrolízise és a hidrolízis-termékek bomlása, különös tekintettel a répacukorgyártás művele­teire". Ezek a munkák idegen nyelvű hozzáfér­hetőségük révén nemzetközileg ismertek és még ma is idézettek. A matematikai­ statisztika módszereinek alkal­mazásával, a vizsgálati célokat pontosan megha­tározva folytak az Intézetben a cukorrépára vo­natkozó kutatások már akkor, amikor a nemesí­­tési kutatások Sopronhorpácson voltak. Zana János vezetésével több évtizeden át vé­geztek fajtakísérleteket hazai és külföldi répama­gok felhasználásával. Ezek a vizsgálatok a gaz­dasági és technológiai szempontokból egyaránt optimális répafajták kiválasztását szolgálták. Nagy fontosságot tulajdonított az Intézet az érési kísérleteknek. Ezek alapján az Oplatka által felállított matematikai összefüggés segítségével meg lehetett határozni a kampány kezdésének optimális időpontját. Ugyancsak az érési kísérle­tek analízisadataiból következtetett Vukov a ré­pa várható viselkedésére a feldolgozás során. Az Intézetben folyó rendkívül magas szintű automatizálási kutató és gyakorlati munka nél­kül elképzelhetetlen lett volna az ipar automati­zálásának megkezdése a tervgazdálkodás körül­ményei között rendelkezésre álló, mindig erősen

Next