Élelmiszervizsgálati Közlemények 20. (1974)

1974 / 1-2. szám

ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK A KÖZPONTI, A FŐVÁROSI ÉS A MEGYEI ÉLE­LMI­SZER ELLENŐRZŐ ÉS VEGYVIZSGÁLÓ INTÉZETEK KÖZLÖNYE Szerkeszti a szerkesztőbizottság Kottász József szerkesztő (Budapest) TARTALOM Kottász József: Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 20 éves és a Fővárosi Élelmiszer­ellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet 100 éves jubileumára ...............................................­­ Szilágyi József és Spanyár Pál: A mezőgazdasági eredetű élelmiszeripari nyersanyagok­­, a­z objektív minősítésére vonatkozó kutatások feladatai és az utóbbi évek jelen­tősebb eredményei Magyarországon ...................................................................................... 13 Dworschák Ernő, Örsi Ferenc és Telegdy Kováts­­Magda: Metionin és glukóz közötti Maillard-reakció vizsgálata..........................Lv­vT. . /T.Pf................................................. 23 Hegedűs Mihály: Néhány fehérjeforrás biológiai értékének vizsgálata Tetrahymena pyriformis W módszerrel . . . tjVj.­­KJJfjg.Lf. . Qs]....................................................... 31 Uzonyi Györgyné és Molnár Ferenc: Félzsíros étkezési tehéntúró fehérjptartalimának ^ vizsgálata amidofekete-10­0 színezékkötési módszerrel . .Ы'7_ 41 Pozsonyi Ferenc: Üdítőitalok refraktométer is... szárazanyagta­rtalom-meghatározási módszerei és azok hibái . . Щ .... . . . /vfl .17............................................... 47 Kamal Ammar, Abd El-Ham­id Mirigy, Abd El-Rahman és Mohamed Harras: Külön­böző érettségi fokú szamóca és kajszibarack néhány fizikai és kémiai jellemzője 53 Mahfouz Goma és Shawki El-Bahrawi: Kémiai és mikrobiológiai vizsgálati adatok az egyiptomi Asszuani-tóból származó halak tárolása alkalmával............................... 59 Ravasz László és Csanád Imréné: Adatok az MSZ 9448—67 Szaloncukor-szabvány korszerűsítéséhez ........................................................................................................................... 63 Gomola György: Az élelmiszergazdasági szakigazgatási intézményekről ............................ 68 Szakmai, személyi hírek ......................................................................................................................... 12,58 IX. Élelmiszeripari Tudományos Ülésszak (Nedelkovits János) ........................................... 71 A Lengyel Tudományos Akadémia Kémiai és Élelmiszertechnológiai Bizottságának Feh­érjeanalitikai ülésszaka (Nedelkovits János) ............................................................. 73 „Korszerű táplálkozás és kutatás” (Borszéki Béla) ....................................................................... 12 Könyvismertetés, hazai és külföldi lapszemle .................................................................. 69, 70, 75, 77 A dolgozatokat lektorálták: Ács Pál, dr. Berezvai Ferenc, dr. Bíró Géza, dr. Kot­tász József, dr. Lindner Károly, dr. Nedelkovits János, Ruttkai László és Szilágyi József XX. kötet 1974. 1-2. füzet EMKZAH 20(1-2) 1-88 (1974) Horváth György (Kecskemét) Kacskovics Miklós (Pécs) Kismarton Károly (Budapest) Kovács József (Budapest) Almási Elemér (Budapest) Holló János (Budapest) Lásztity Radomir (Budapest) Lindner Károly (Budapest) Ravasz László (Budapest) Selmeci György (Szeged) Szilágyi József (Budapest) Vajda Ödön (Budapest) , szerkesztőbizottsági tagok Lóránt Béla (Budapest)­­ Miklovicz András (Budapest) Telegdy Kováts László (Budapest) Vas Károly (Budapest) , a szerkesztőbizottság tiszteletbeli tagjai .

Next