Élelmiszervizsgálati Közlemények 28. (1982)

1982 / 1-2. szám

ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK A MÉM ÉLELMISZERELLENŐRZŐ ÉS VEGYVIZSGÁLÓ KÖZPONT ÉS A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI ÉLELMISZERELLENŐRZŐ ÉS VEGYVIZSGÁLÓ INTÉZETEK KÖZLÖNYE Szerkeszti a szerkesztő bizottság Takó Éva (Budapest), a szerkesztő bizottság elnöke Kottász József szerkesztő (Budapest) Almási Elemér (Budapest) Bartuczné Kovács Olga (Budapest) Horváth György (Kecskemét) Kacskovics Miklós (Pécs) Kovács Sándor (Budapest) Lásztity Radomir (Budapest) Lindner Károly (Budapest) Marosi József (Budapest) Molnár Lászlóné (Budapest) Nedelkovits János (Budapest) Pollák Lászlóné (Budapest) Ravasz László (Budapest) Sarudi Imre (Kaposvár) Selmeci György (Szeged) Szakál Sándor (Budapest) Szilágyi József (Budapest) Vajda Ödön (Budapest) Zukál Endre (Budapest) szerkesztő bizottsági tagok TARTALOM Vas Károly emlékezetére (Kottász József)..................................................... 1 Aranyi Endre emlékezetére (Bozó Árpád) ..................................................... 3 Kottász József* Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1981. évi XVII. kötetéről ....................................................................................... 5 Samu­di Imre és Varga Etelka: A kalcium és a kálium lángspektroszkópiás meghatározása növényi és állati eredetű minták hamujában.............. 7 Czeglédi Jankó Gézáné, Mihályi Györgyné és Körmendi László: A szalicil­savas nitrátmeghatározási módszer vizsgálata hosszú érlelésű húsipari készítményekben ........................................................ 17 Fábry Zoltán, Perecsényi Erzsébet és Kántor Dezső: Kalcium- és káliummeg­határozási módszerek összehasonlítása ideális modell, ill. hamumin­tákból készített oldatokban ..... 25 Zsigmond Attila, Békés Ferenc és Ungár Erika: Az aminosav-analízis hiba­forrásainak vizsgálata................. 33 Klatsmányi János és Zala Péter: Tonik üdítőitalok kinintartalma gázkroma­tográfiás meghatározásának tapasztalatai............................................... 49 Polacsekné Rácz Mária, Szép Ivánné és Vámosné Vigyázó Lilly: Raffinóz­tartalom meghatározása melaszokban ................................................... 55 Visi György és Butti Erzsébet: Hozzászólás a sütőipari termékek savfok­mérésének gyakorlatához......................................................................... 63 Rácz Endréné és Marton Andrea: Gyorsfagyasztott szamócakrém C-vitamin­tartalmának alakulása a tárolás során ............................................... ... 71 Az Élelmiszer-ellenőrző és Vegyvizsgáló Intézetek IV. Tudományos Konferen­ciája (Kacskovics Miklós)......................................................................... 77 Takács János emlékülés (Szakál Sándor) ......................................................­­ 80 Hazai lapszemle: (Kacskovics Miklós) ................................................ 48 Külföldi lapszemle .....................................................................................54, 62, 70 A dolgozatokat lektorálták: dr Kottász József, dr. Lásztity Radomir, dr. Nedel­kovits János, dr. Szakál Sándor dr. Szabolcs László, és Takó Éva._____________ XXVIII. kötet____________________1982._______________________1-2. füzet EMKZÁH 28/1-2/1­80 HU ISSN 0422-9576

Next