Esti Hírlap, 1964. július (9. évfolyam, 153-179. szám)
1964-07-01 / 153. szám
OPW . OPW... OPW... 92 700 „közös" kocsi útnak indult ! Tizenegy határállomásról ♦ Naponta jelentés Prágába ♦ Ma hajnalban életbe lépett a KGST határozata a vágtnparkról Ma hajnalban életbe lépett a KGST határozata, a baráti országok vasútjai megkezdték a közös kocsipark üzemeltetését. Hét állam 92 700 fedett és nyitott kocsit adott a közös parkba, ebből Magyarországé 7000 nyitott és 2000 fedett vagon. Nagy fontosságú esemény ez. Ma hajnalban tizenegy határállomásról és 23 nagy csomópontról elindulnak a CPV-jébe ellátott közös kocsik — mondották a MÁV-nál. A határozat értelmében a közös park kocsijai jel nélkül már nem hagyhatják el az országot. A kocsik továbbra is az egyes országok tulajdonában maradnak, de a résztvevő hét állam úgy használhatja azokat, mintha a sajátjai lennének. Tehát az áruval beérkező OPV-kocsikat a maga területén újra megrakhatja akár egy másik résztvevő ország, akár egy nyugati állam számára küldendő, akár hazai rendeltetésű áruval. A vagonokat végső rendeltetési helyükről küldik vissza a tulajdonos országnak. A prágai központi iroda a kocsikat irányítja és tartja számon. Minden résztvevő állam naponta jelentést ad Prágába a nála levő közös kocsikról és ezeknek a jelentéseknek az alapján történnek majd a kocsielszámolások, a kocsibér fizetések. Ugyancsak megkezdődött az úgynevezett cserealkatrész raktárak felállítása is. A különböző „nemzetiségű” kocsikat — hiba esetén — a típusuknak megfelelő alkatrésszel javítják meg az egyes országok vasútjai által küldött alkatrészkészletből. A közös park megvalósításával mintegy 15 százalékkal csökken az üres kocsik futási ideje. t. a. Nemcsak Tihany a Balaton i szórakozó és pihenőhelyek mindkét parton Nemcsak a siófoki szálló vagy a tihanyi önkiszolgáló étterem új a Balaton-vidéken. Több apróbb, kevésbé reprezentatív, nem milliós, csupán tízezer, esetleg százezer forintos létesítmény is várja, fogadja a vendégeket, külföldieket, hazaiakat egyaránt. Ilyen — a többi között — a szemesi önkiszolgáló Vigadó, a leilei Muskátli, a badacsonyi reggelizőbolt. A hévízi Pannóniában reggel 10-től délután 4 óráig kapható bográcsgulyás. A leilei Becsali Csárda slágere a szalonnasütés, autós csárdát rendeznek be Balatonkeresztúron, cukrászdát Tabon. Fonyódligeten eszpresszót, büfét és új halsütőt nyitnak. Badacsonyban minden bizonnyal népszerű lesz az öt üzletből álló borkóstoló sor, itt frissen sülteket, halat, bort, sört, kávét, fagylaltot árusítanak majd. Káptalanfüred fagylaltozót, Akarattya reggeliző bisztrót kap. A balatonfüredi Tölgyfa Csárdát i korszerűsítették, kertjében szalonnasütő alkalmatosságot helyeztek el. Ábrahámhegy újdonsága autóparkoló, autómosó szolgálattal. Balatongyörökön presszós kisvendéglő javítja a vendéglátást. Borpincével nagyobbítják a keszthelyi halászcsárdát, az ábrahámhegyi vendéglőt. S még egy korszerűsítés: a siófoki központi cukrászatban új olajtüzelésű kemence dolgozik, ez ötszörös kapacitást jelent, naponta 50 000 darab süteményt. Lelle lágyfagylaltgépeket rendelt, remélik, a berendezések mielőbb megérkeznek — több is elkelne ezekből Balaton-szerte. Nehézséget okoz: a tihanyi péküzem megszűnt. A füredi kenyérgyár csak fehérárut készít, és sokszor a minőség sem megfelelő. Nemegyszer Ajkáról vagy Veszprémből hozzák a félszigetre a kenyeret. ITT A FŐSZEZON! Adagolt csípősség 4500 vagon zakuszka ♦ Gép csomná*., gőz hámor » Zöldségkoktélok A borsó most kerül az üvegekbe. Éjjel, nappal. A szezon ... „ ... nem.i az első iktatókönyv.. De a gyár — a Földvári úti konzervgyár — fölé már a tudomány tornyaként magasodik az új Konzervipari Kutató Intézet. Egy termelő gyár ölelésében dolgozik (azelőtt négy helyen, termelőüzemektől elszakítva, távol egymástól), együtt a gyárral. A gyár fölé magasodik, az egész konzerviparnak tör utat — előre meghatározott tématerveken dolgoznak a kutatók —, de a gyárból szökkena magasba, az iparban jelentkező problémákat is azonnal megoldja. (Egy iktatókönyvet lapozgatok — „úgy nézze, hogy az idén nem az első iktatókönyvünk” — március óta 122 megbízást kaptak a különböző konzervüzemektől. (Lent — a gyárban — szalad a borsóvonal, éjjel-nappal érkeznek a kocsik, a vagonok, de már egyes üzemrészekben új cikkek, új technológiai eljárások próbagyártásai folynak. Az idén már a nagy gyár terve kisebb, mint tavaly, viszont kísérleti gyártása nagyobb, lassan kísérleti üzem lesz teljesen. A gépészeti osztály témafeladata röviden: olyan gépeket konstruálni, amelyek a kézi munkát megszüntetik. A csumázógép már az idén paprikát tisztít, csumáz.A Szovjetuniónak 4500 vagonnál is több zakuszkát — paprikába töltött, párolt zöldségkeverék — készítünk, menynyi paprikát kellene kézzel tisztítani, csutkázni!) Új gőzhámozóberendezés is elkészült: nemcsak a paradicsom, de a barackok, sőt, a burgonya héját is lehámozza. Magyarosabb lecsó Újfajta konzervek próbagyártása folyik az üzemrészekben. A zöldségkoktélok. Hat-hét féle zöldségléből üdítő italok készülnek. Alapanyaguk paradicsom, de sárgarépa, zeller, paprika, cékla levével. Tavaly 27 variációban kezdték, most a legjobbakból már vagonos tételek készülnek, főleg piackutatási célokra. Elkészültek a komplettált májkrémek is. A hússal vitamint is fogyasztunk: a májkrémbe 20—25 százalék sárgarépapürét teszünk, nem- _ csak olcsóbb lesz a konzerv, de izét, színét kiemeli. Fiatal (és drága) még a paprika, de az izgató — illattal és tüzes ízzel izgató — kérdés: milyen lesz a lecsó? Végre az idén nemcsak a hagyományos konzervipari lecsót gyártják, az ugyanis nem azonos az igazi, magyaros lecsóval. A konzervlecsó 50 százalék paprika, és 50 százalék paradicsomlé. Ez túl leveses. Az úgynevezet rác lecsó — ezt főzzük otthon, ezt hívják magyaros lecsónak — amelyben 70 százalék a paprika. Az idén kisebb, jövőre komolyabb mennyiség készül belőle. Hófehér pille zacskóban — ez a rósejbni Érdekes ételízesítőt kóstoltam. A fűszerpaprika erőből (melléktermék volt eddig) készült, s nemcsak kitűnő ételízesítő fűszer, de értékes biológiai, tonalizáló hatása is van. A csípősséget ezentúl adagolni lehet majd, nem kell a levesbe dobott cseresznyepaprika jóindulatától, szeszélyétől tartani — túl erős lesz-e az étel vagy meg sem moccan —, csak csepegtetni kell, ki hogyan szereti: egy csepp, két csepp, méreg annak a halászlénak. A gyümölcsleveknél is fordulatot várunk. Túl geilek, édesek voltak. Kikísérletezték, melyek az optimális sav- és cukorhatások, amelyek frissítővé, üdítővé teszik a leveket, így az eddig engedélyezett 16 százalék cukor helyett 14 kerül majd a gyümölcslébe, és az italok citromsavfokát kicsit megemelik. Konzerviparunk új, jelentős gyártmánya lesz az évekig elálló rósejbni. Csodálatos találmány. Egy kis zacskó hófehér pillét húzott elő a főmérnök íróasztalfiókjából, forró olajba dobta, s néhány másodpercen belül kinyíltak a pillék, és úszni kezdett az olaj tetején az illatos, ropogós rósejbni. Burgonyából, burgonyalisztből, kis sóval lapocskáik készülnek, amit körülbelül hét százalékra kiszárítanak. Évekig tárolható. Ha vendég jön egy marékkal bele a forró olajba, kész a friss rósejbni, lehet bontani a palackot hozzá. K. Gy. Este fél 9-től a Budagyöngye Étterem KERTHELYISÉGÉBEN (II. Vöröshadsereg útja 36.) NYÁRI KOKTÉL Zenés műsor Fellépnek: Koródi Lajos, Faludi Mária, Fazekas Nicolette Szenes László, Forgács László. Zene: Bányay együttese * A bárban: Bányay—Ondras vokál duó. Kedden szünnap Gyermekképek az üveglap alatt Ma délben, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján dr. Szabó Zoltán egészségügyminiszter 30 orvost tüntetett ki a Kiváló orvos, 70 orvost az Érdemes orvos címmel. Ugyanekkor adták át 6 gyógyszerésznek a Kiváló gyógyszerész és 12-nek az Érdemes gyógyszerész kitüntető oklevelet. 61 tudományos dolgozat Dr. Gergely Károly, a Schöpf-Merei koraszülő-koraszülött kórház igazgatójő-Milyen orvos? Nagy tudású, lelkiismeretes, örökké töprengő, mindig az újat kereső. Ezt az adjunktusnő mondja, aki több mint évtizede vele dolgozik. Nagy probléma volt a koraszülöttosztályon — reséli —, hogy sok gyermek halt meg a csecsemőkori sárgaságban. Gergely doktor külföldi közléseket olvasott az ilyen esetben alkalmazható, életmentő vércseréről. Nemcsak saját kételyeire kellett választ adnia, hanem sok ellentétes szempontot is figyelembe kellett vennie Még a történetet mesélő adjunktusnő sem mert egyértelműen ebben melléállni. Az első vércseréket maga végezte el, még a manuális munkát is — hogy teljesen meggyőződMindig nyugodt, kedélyes? Soha nem futja el a méreg? Kollégái egymásra nevetnek: az anyatej! Az igazgató rendszeres fogadóóráin sorra várakoznak az anyák, érdeklődni kicsinyeik állapotáról. Aki kis könyvecskével nem tudja igazolni, hogy rendszeresen behordja az anyaorvosa talán éppen ezekben az órákban indul hazafelé olaszországi útjáról, távirattal sem lehet már elérni, jónéhány napba telik, amíg megtudja, hogy a „Kiváló orvos” címmel tüntették ki. A „hivatalos” indoklásban ilyen félmondatok, szavak: „Kiváló tudományos és gyakorlati munka .. . 61 tudományos dolgozat, 48 előadás ... intézményében szigorú munkafegyelem... magas szakmai színvonal...” A telefonkönyvben csak annyi áll a neve mellett? „gyermekorvos”, iól akik issék és meggyőzzön. Ma már apró életek százait mentik meg vércserével a halálos sárgaságtól. S hogy „embernek” milyen Gergely doktor? Helyettese, a kórház szülészetének vezető főorvosa „nem nyilatkozik”. — „Én elfogult vagyok Karcsival — mondja. — Harminc éve ismerem, egy padban ültünk az egyetemen. Negyvenkettőben bevonultatták katonának, s egyetlen elégtétele az volt, hogy tiszti egyenruhában karonfogva sétált a Horthy-rendszertől üldözött barátaival a városban.” Az adjunktusnő hozzáteszi: „A korszellem és a mi rendszerünk megköveteli egy kórház igazgatójától, hogy humánus legyen. Neki ez az alaptermészete.” tejet, hogy bejár kicsinyét táplálni, azt már a többi aszszonyok eltanácsolják a fogadószoba elől: jobb, ha nem is kerül a főorvos úr szeme elé. Mert a főorvos — szigorú ember, Sárdi Mária merik, azt mondják, ez a legfontosabb számára a világon. Az íróasztala, a kórházban, most néhány napig üres, csak az egészet beborító üveglap alatt maradtak ott a képek. Kisfiúk-kislányok. Egyik kis ágyacskában, másik képeskönyvvel, harmadik János vitéz jelmezben. Egykori „kora-babák”, 1000—1500 grammos apróságok. Gergely doktor az életét tette fel arra, hogy segítse az életbe lépést ezeknek a túl korán érkezett emberkéknek. EGYKILÓS KISBABÁK MEGMENTŐJE AZ ÉLETET ADÓ VÉRCSERE • HIVATALOS ÉS NEM HIVATALOS INDOKLÁS , harminc éve ismerem.. A tej! — és hány fagyit kapok ablakonként. Látták volna, hogyan nézett rám az a fehérbóbitás kedves nővér a körúti elegáns eszpresszóban, mikor feladtam neki a megrendelést, így: — Kérek egy nagyon rossz feketét. , Törött pohárban. Rúzsosan. Lejjebb hajolt hozzám, azt hitte, nem jól hall. Megismételtem. — Egy nagyon rossz kávét kérek. Törött pohárban. Rúzsosan. Mosolygott, aztán nevetett: — Jópofa tetszik lenni. — Hogyan? — és ránéztem fapofával. Elrebbent az asztaltól. Vagy ahogy lent a műhelyben mondják az ifik, elspurizott hátra, a herendibe foglalt presszógéphez. A lányok is mind engem bámultak, a kávéfőző lány valamire fel is kapaszkodott, hogy jobban lássa a vendéget, aki így rendelte meg a feketéjét. Ők is valósággal termelési értekezletet tartottak. Nagyon igyekeztek. Vagyis — sejtették miről lehet szó. A pincérlány — most néz- Saját dugámba... tem meg jobban, ő is egy kis szőke herendi-baba —, letette elébem a feketét. Herendi-tányér, herendi-csésze, éjsötét fekete, vert arany krémhab a tetején. A kedves nővér győzelemittas mosollyal tovább akar állni. — Egy pillanat — szóltam rá. Megtorpant. Fölemeltem a csészét, belekortyoltam a kávéba, és elkapva a számtól, letettem a csészét az asztalra. És a legkomorabb pofával, hangosan kértem a panaszkönyvet. A pincérlány ijedten kérdezte: — Nem jó? — és hátracsavart fejjel nézett a társaira, akik egy kupacba csoportosulva várták a hatást. — Épp az, hogy nagyon jó a kávé. Én rossz kávét rendeltem. Törött poharat. Satöbbi. Kérem ... hát itt nem veszik figyelembe a vendég kívánságát? Mondjam tovább? Hát természetes, hogy elálltam a panaszkönyvtől, mert hiszen én... szóval hát erről van szó. Nem kiabálni, hogy kérem, égett a kávé, sok a víz, törött a pohár... és tessék nézni, főúr, kisasszony, kedves nővér, tiszta rúzs a széle. Én megelözönt a bajt. Meg én. Ha én bemegyek egy kávézóba, nagyot kiáltokkérek egy rossz kávét... az ismeretlen felszolgáló nevet, az ismeretlen kávéfőzőnő nevet és jó humorral együtt a szívén kívül a kávét is beleteszi a duplába. TZZ így volt tegnapig. Belli mentem a távolbudai kis beszlibe. Híre ment már úgy lehet a patentomnak. Elhangzott a szokott szöveg, a verk megindult és a pincér — nyugdíjas, ötszázas —, letette elém a kávét. Törött pohárban, akkora rúzsfolttal a pohár szélén, amekkora száj nincs is. Boross Elemér