Figyelő, 1970. január-június (14. évfolyam, 1-25. szám)

1970-01-14 / 2. szám

[ A VILÁG ME­ZŐGAZ­DASÁGÁBÓL |­­ . . .. • - - . ■ ~ | Kiegészítő üzemág a kolhozokban Néhány évvel ezelőtt a Szovjetunióban is megszüntették azokat­ — a ma indo­kolatlannak minősített — rendelkezése­ket, amelyek gátolták a mezőgazdasági üzemek ipari tevékenységét. Az új, szé­lesebb körű tevékenység eredményei máris lemérhetők. A szóvházok, kolhozok és a közös vál­lalkozásaik 1965-ről 1968-ra bruttó ter­melésük értékét 4,3 milliárd rubelről 6,6 milliárd rubelre (több mint 100 milliárd forint) emelték. A növekedés üteme is emelkedett, mert 1966-ban az évi többlet 0,5 milliárd (11,2%), de 1968-ban több mint egymilliárd rubel (18,5%) volt. Ezek a falusi ipari üzemek főként vas­beton alkatrészeket (előregyártott építő­elemeket), téglát, fatermékeket és élel­miszereket termelnek. Jellemző, hogy a nem-élelmiszer-termék részaránya a bruttó termelésben gyorsabban növekszik, 1966-ban 7, de 1968-ban már 29,6 száza­lék volt. A termelés növekedését állami beruházások nélkül érték el. A kiegészítő üzemággal rendelkező kolhozok mezőgazdasági termelése gyor­sabban nő, mint azoké a kolhozoké, ame­lyekben nincs kiegészítő üzemág. A Kaluga-terület kiegészítő üzemág­gal rendelkező kolhozainak átlagtermése gabonából 1965-ben 10.7 q'ha, de 1968-ban 17.1 q 'ha volt; ugyanezen idő alatt a fejési átlag 2641 literről 3170 liter tejre emel­kedett. E kolhozok árutermelése mint­egy másfélszer olyan gyorsan nőtt, mint a többi kolhozé. Gyakran az ipari és kereskedelmi vál­lalatok is kooperálnak a kolhozokkal, oly módon, hogy műhelyeket rendeznek be a kolhozban. A jövedelem felosztására az a jellem­ző, hogy a nyereség nagyobb részét be­fektetik — zömmel a mezőgazdaságba. A Moszkva-terület kolhozai például 1966— 68-ban a kiegészítő üzemágból kapott új jövedelemnek csak 8 százalékát fordítot­ták ipari beruházásokra, 64 százalékát mezőgazdasági beruházásokra és 28 szá­zalékát a szociális-kulturális alap növelé­sére. 10 AZ ALMA IPARI FELDOLGOZÁSA Az ország növekvő almatermésének egy része feltétlen ipari feldolgozást ki­ván. A fejlett élelmiszeriparral rendel­kező országokban is megfigyelhető, hogy a mezőgazdasági termékek egyre na­gyobb hányadát valamilyen formában feldolgozzák. Az USA-ban 1960-bam a narancstermés 60 százalékát dolgozták fel. Az­ eddigi tapasztalatok szerint egyébként egészséges húsú almatermé­sünk kb. 20—25 százalékát külső hibák Az export erőteljes fejlődése ellenére is megállapítható, hogy a belföldi fo­gyasztás (kb. 300 ezer tonna) és az ex­port együttes összege sokkal kisebb, mint az alma össztermése 1967-ben, (amelyről már megbízható adatokkal rendelkezünk), az export és a belföldi fogyasztás együtt (190+300) 490 ezer tonna volt. 125 ezer tonnával volt keve­sebb az össztermésnél. A gazdaságosság — javítandó Friss alma-exportunk további növelése feltétlenül kívánatos, ezen a területen Nyugaton egyre több a nehézség. A­­ nyugati országok értékesíthetetlen fe­leslegekkel is rendelkeznek. (A Közös Piac országaiban 1967/68 gazdasági év­ben 300 ezer tonna almát semmisítettek meg 7 millió tonna termés mellett.) Számunkra biztos piac a szocialista or­szágok, elsősorban a Szovjetunió. Az új, korszerű ültetvények term­őre­­ fordulásával 1975-ben elérhetjük az egy­millió tonnás almatermést, illetve 1970 —75 évek állagában 755 ezer tonnát. E­b­­ből következik, hogy egyre több almát (évi 200—250 ezer tonnát) kell majd ipa­rilag feldolgozni. Erre a nagy feladatra népgazdaságunk még nem készült fel. A belföldi fogyasztó csak nagyon kevés almakészítményt láthat az üzletekben. A leginkább reklámozott készítmény az al­mavodka, gyakran találkozhat a vásárló még almaborral, almaürmössel, almabe­főttel, de forgalomban vannak még alma alapú bébiétel-konzervek, vegyesíz, cukrozott almavelő is. A belföldön forga­lomba kerülő almakészítmények előállí­tásához — az almavodka nélkül — kb. 10 ezer tonna almát dolgoznak fel. miatt (folt, ütődés) nem­­lehet friss gyü­mölcsként forgalomba hozni. Ez a meny­­nyiség elég tetemes, amint almatermé­sünk adataiból kiderül. Az össztermés és a frissen értékesít­hető mennyiség különbsége alkotja az ipari feldolgozást kívánó alma mennyisé­gét. A friss alma exportja, mint a grafikon mutát­ja, gyorsan fejlődik. Vagyis az iparilag feldolgozható alma nagy részét­­ nem hasznosítjuk. Exportra nagyobb mennyiségű almát dolgoznak fel iparilag. 1966-ban 1550, 1967- ben 2173, 1968-ban 3885 tonna sű­rített almalevet exportáltunk. E­gy kg almasűrítményt 10 kg almából nyernek, így a sűrítményexport almaszükséglete 1968- ban kb. 38 ezer tonna volt. Ebben a formában az alma természe­tesen nem értékesül olyan jól, mint friss export esetén (0,25 devizaforintot ka­punk 1 k­g nyersalmáért. A sűrítmény­­export további növelése lehetséges, kü­lönösen bizonyos technológiai fejleszté­sek esetén (aromakinyerés, kis hőmérsék­letű bepárlás stb.). Jelentős még a 720 tonn­ás a­l­ma szá­rí­tmány -tétel, amelynek nyersalma-igénye 5080 tonna volt, ennek hozama 0,93 DFT 1 kg nyersalmáért. A befőtt, vegyesbefőtt, pudding-alma for­mában export­ált egy fittesen 6300 tonna alma említhető még meg 1 — 3 DFT/kg nyersalma-értékesítéssel, de ezen ké­szítmények exportja nem, vagy csak kis mértékben fokozható tovább. Összesítve, megállapítható, hogy 1968-ban a konzerv­ipar több, mint 33 ezer tonna almát dol­gozott fel. Az ipari feldolgozás, fejlődé­sére mu­tat, hogy 1969-ben 60 ezer tonna fölött lesz az iparilag feldolgozott alma mennyisége. Az almakészítmények exportja — a je­lenlegi áraik és költségek mellett — álta­lában nem gazdaságos. Szocialista relá­cióban egy devizarubel kitermelése 60— 80 forintba, egy dollár kitermelése 90— 100 folyó forintba kerül. Ebből követke­zik, hogy az árakat és a termelési költsé­geket feltétlenül le kell szállítani ahhoz, hogy ezeket a termékeket — amelyek az étkezési alma melléktermékeként min­den évben beérnek , gazdaságosan ex­portálhassuk. Több jóízű almakészítményt gyártsunk Az iparilag feldolgozott alma exportja növekvő tendenciát mutat. Alma- alma termék-ex­port árbevétele Az almakészítmények választéka na­­gyon szegényes, különösen a belföldi piacon. Ebből kiindulva bízták meg az állami szervek a Kertészeti egyetem Élelmiszertechnológiai Tanszékét az al­ma ipari feldolgozása további lehetősé­geinek feltárásával. Az ipar és kereske­delem szakembereinek bevonásával vég­zett munka során megállapítást nyert, hogy legalább 40 különböző almakészít­­mény ismert. Íme ezek közül a legfontosabbak: al­masűrítmény (a legfontosabb exportcikk, főként a tőkés országokba. Az almalésű­­rítményt visszahígított állapotban fo­gyasztják és az almalé (szárazanyagtar­­talma 8—12 százalék, a sűrítményé 65— 72 százalék). Ez ráirányítja a figyelmet az almalére, illetve az almaléből erjesz­téssel készülő italokra. Ezekből a kül­földi üzletekben széles körű választék található és valószínűsíthető, hogy né­hány ilyen készítmény a­­ hazai piacon is eredménnyel bevezethető. A hazai Almuska és a Pannon almalé­­készítmények nem sikerültek. Holott az almából jó minőségű, aromadús, fajta­­jelleget megőrző, szénsavval dúsított vagy természetes almalevek készíthetők. A konzervipar, tsz-ek, állami gazdaságok is foglalkoznak napjainkban az almaié­­gyártás fejlesztésével. Remélhető, hogy hamarosan megjelenik a jó minőségű almaié, amely sokkal egészségesebb mint sok, jelenleg forgalomban levő üdí­tő­ital. Megemlíthető még, hogy a külföldön az almaié erjesztésével készült italokból a sokal szélesebb skála található, mint ná­lunk. Érdemes megfigyelni, hogy Fran­ciaországban (az egyik legtöbb szőlőbor termelő és fogyasztó országban) nagy mennyiségijén állítanak elő és fogyasz­tanak kis alkoholtartalmú (4—5 százalék almabort, eidert. Az utóbbi években különösen az NSZK-ban, igen erős fej­lődést mutat a gyümölcspezsgők, ponto­sabb gyümölcs habzóborok gyártása Ezek rendszerint almabor-alapanyago használnak aromás gyümölcsboroldva (szamóca, málna) keverve. Az alma ipari feldolgozásának fejlesz­tése sürgős és népgazdasági jelentősége komplex feladat. Dr. Almási Elemér ALMATERMELÉS ÉS AL­MAEXPORT (1000 tonnában) millió devizaforintban 1906 1907 190­ Nyers alma exportja 249 343 341 Feldolgozott exportja 15 24 32 A feldolgozott a nyers százalékában 6,9 6,9 9,6 Az üzemek tapasztalataiból Gyár és tsz kapcsolata A Budapesti Vegyiművek megállapo­dást kötött az anarcsi Új Élet Termelő­­szövetkezettel a Hungária L—2-es vegy­szer kilós zacskókba való csomagolására Az anarcsi tsz-ben egy huszonnyolc fős csomagoló üzemet létesítettek. Az egyik dohánysimító épületét­­ alakították át erre a célra. . A Budapesti Vegyiművekben nincs munkaerő a nagyon keresett L—2-es po­rozó kisadagú csomagolására. Emiatt a kiskert tulajdonosok, akik nem vásárol­hattak nagy mennyiségben növényvédő­szert, nem jutottak hozzá a nagyon hasz­nos növényvédőszerhez. Az anarcsi meg­oldás tehát kettős célt szolgál: egyrészt 60 embernek ad téli munkalehetőséget, másrészt közvetve elősegíti a háztáji és egyéni kiskertek fokozottabb védelmét. Egyelőre 200 tonna L—2-es kisadagú csomagolására kötöttek szerződést. Ké­sőbb­­ más növényvédőszerek kisadagú csomagolását tervezik hasonló szerződés alapján. A gyár az ország keleti részét Anarcs­­ról akarja ellátni kiscsomagolású vegy­szerekkel. Tormaf­eldolgozó Érsekcsanádon Az érsekcsanádi Búzakalász Termelő­­szövetkezetben, mint annyi másban, gon­dot okozott az asszonyok rendszeres fog­lalkoztatása, így határozták el egy tor­mafeldolgozó üzem létesítését. Ősszel 79, az év kétharmad részében pedig átlago­san 40—50 asszony dolgozik a tartósító­­ban. A tisztított, reszelt tormát gépek­kel műanyag dobozokba töltik. 1968-ban 1 millió 800 ezer forint volt az árbevételük formából. Az 1969. évi tervük ennek több mint kétszerese volt, de még ezt­ is túlteljesítették. Az ország minden részébe szállítanak ecetes tor­mát, sőt már külföldről is érdeklődtek utána. A vendéglátóipar számára literes üvegekbe csomagolnak, hogy egyszerű­sítsék a szállítást és töltést. Az érsekcsanádi ecetes forma olyan ke­resett cikk, hogy termelésük többszörö­sét tudnák eladni. Ezért tervezik, illetve tanulmányozzák egy termelőszövetkezeti közös vállalkozás létrehozásának lehe­tőségét.­ ­Termelőszövetkezeti fagylaltgyár A mélykúti Új Élet Termelőszövetke­zet megoldást keresett az eddig import­ból származó tejpor hazai előállítására. Tejporgyár létesítését határozták el s tervezéssel megbízták az ÉLTERV szak­embereit. A napi 15—20 ezer liter tejet feldol­gozó gyár 1000—1100 kiló tejport tudn naponta előállítani. A tsz 15 ezres sertés hizlaldájában és a borjúnevelésben egy­aránt nagyon jól tudnák ezt hasznosíta­ni. A felesleget bármelyik gazdaság szí­vesen vásárolná meg állatai takarmányo­z­ása is. Fagylaltgyárral együtt a tejporgyá gazdaságosabb. A kalkuláció szerint a együttes beruházás 64 millió forintba ke­rül, s 4—5 év alatt térül meg. Az új gyár felépítését 1970-ben (saj, építőrészleg segítségével) be akarják fe­jezni. A tejporító berendezés 30 milli­ó forintba kerül. A fagylaltgyártás telje­sen automatizált lesz. A jégkrémet műanyag poharakba hozzák forgalomba. Gyártanak 0,5 és 0,1 kilós csomagokat is a háztartások szá­mára. A termelőszövetkezet mélyhűtő kocs­mát is vásárol, amelyekben mínusz 18 fokon tartják és szállítják a jégkrémt a megrendelőhöz. Üzembe helyezése után a mélykúti ter­melőszövetkezeti fagylaltgyárból évent 15—16 ezer mázsa fagylaltot és jégkré­met szállítanak a Balaton-vidéki pécs szegedi és budapesti fogyasztókhoz. . Komplett tehenészeti telepek Szabolcs megyében Szabolcs megyében az ősz folyamán 1 termelőszövetkezet kért és kapott állat támogatást szakosított nagyüzemi tehe­nészeti telep létesítésére. 1969. év elejéig mindössze a nagyká­lói Zöld Mező Tsz vállalkozott 316 féri­helyes telep építésére. Most ehhez csa­lakozott a demecseri Kossuth 324 féri helyes, a rakamazi Győzelem 600, a csen­gerújfalui Béke 304 a fehérgyarma Győzhetetlen Brigád 324, a nyírbátori­­ Barázda 324, a lónyai Béke 324, a tisza­löki Petőfi 600, a tímári Béke 324 féri helyes tehenészeti telep kialakítására Ezek a beregdaróci, csarodai, szama­szegi, ibrányi, tiszadobi, tarpai, tyukoi és balsai termelőszövetkezetekkel közös, 1972. végéig 4422 tehénférőhellyel növel a jelenleg meglevő 1840 férőhelyüket. 1­­3 év alatt 6262-re növekszik a 17 term­­őszövet­kezetben a korszerű telepek a hénférőhelyeinek száma, amelynek cél a tehén- és szarvasmarhaállomány n­yelése. FIGYELŐ, 1970. JANUÁR 14.

Next