Fővárosi Közlöny, 1952 (2. évfolyam, 1-20. szám)
1952-02-09 / 1. szám
\ BUDAPESTI \mm TANÁCS HI A Jj ^^ ^ SZERKESZTŐSÉG: V., KÖZPONTI VÁROSHÁZA, I. EM. 111. KIADÓHIVATAL: V., KÖZPONTI VÁROSHÁZA, FÖLDSZINT 8 TARTALOM Oldal Élelm szeripari osztály szervezése 1 Előterjesztések, kérelmek beküldése az Országos Tervhivatalhoz 2 A Fővárosi Gyógyfürdők és Gyógyforrások Vállalat felügyelete 2 113/1/1952. Titk. Élelmiszeripari osztály szervezése A belügyminiszter az 5204—204/1951.II.8. számú leiratával élelmiszeripari osztály szervezését rendelte el. A belügyminiszter leiratában megállapítja, hogy az ipari osztályt az élelmiszeripari vállalatokkal kapcsolatos feladatok ellátásától mentesíteni kell. A belügyminiszter, az élelmiszeripari miniszter leiratai, továbbá a Városi Tanács Végrehajtóbizottságának határozata értelmében a Városi Tanács Végrehajtóbizottságának hivatal szervezete keretén belül az élelmiszeripari osztály megszervezéséről a következőkben intézkedem : I. Az osztály elnevezése, sorszáma, szervezeti tagozódása Az osztály sorszáma és elnevezése : „XVII. (élelmiszeripari) osztály." Az osztály szervezetitagozódása az élelmiszeripari minisztérium 300.126. sz. szervezési utasítása értelmében a következő : terv és statisztikai csoport, termelési és műszaki csoport, munkaügyi előadó, anyag és áruforgalmi előadó, főkönyvelőség. • . II. Az osztály feladatai a) A helyi élelmiszeripari vállalatok megszervezésének, továbbfejlesztésének és termelésének irányítása. A helyi élelmere ipari vállalatok szakmai és műszaki irányítása, a termelés helyes menetének folyamatos ellenőrzése. Irányító és koordináló tevékenység a tervezés minden vonatkozásában. A tervteljesítés folyamatos ellenőrzése,beleértve a munkaügyi, anyagfelhasználási és önköltségi terveket is. A helyi élelmiszeripari vállalatok anyagellátásának biztosítása. Magánkisiparra vonatkozó ügyek intézése. Általában a tanács alá tartozó élelmiszeripari vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi, számviteli, statisztikai, munkaügyi és iparrendészeti kérdések irányítása a felsőbb szervek által kialakított általános irányelvek alapján. Oldal Egészségügyi intézmények átadása kerületi tanácsok hatáskörébe 2 Fiókkórházak rendszerének megszüntetése . Nyíltárusítási üzletek hétköznapi nyitvatartásának szabályozása «. 2 b) A magánkézen lévő élelmiszeripari vállalatok működésének folyamatos ellenőrzése és felügyelete. A felmerülő iparrendészeti kérdésekben intézkedések foganatosítása. c) Az alárendelt tanácsok megfelelő szerveinek tájékoztatása, irányítása és ellenőrzése az a) és b) pontokban felsorolt feladatok tekintetében. III. Az osztály felügyelete alá tartozó vállalatok a következőkben felsorolt vállalatokat, egyesüléseket a Végrehajtóbizottság IV. (ipari) osztályától, a XVII. (élelmiszeripari) osztály felügyelete alá helyezem : Fővárosi Kenyérgyár, Fővárosi Zuglói Kenyérgyár, Fővárosi Angyalföldi Kenyérgyár, Pest Északi Sütőipari Egyesülés, Pest Déli Sütőipari Egyesülés, FővárosiÁsvány- és Szikvízüzem, Budai Sütőipari Egyesülés, IV. Az osztály szervezésével kapcsolatos feladatok. Az osztály szervezésével és ideiglenes vezetésével Hajós Györgyöt, a Végrehajtóbizottság IV. (ipari) osztályának vezetőjét bízom meg. Felhívom a IV. (ipari) osztály vezetőjét, hogy az élelmiszeripari osztály megszervezésére a szükséges intézkedéseket a Végrehajtóbizottság I. (pénzügyi), XIV. (személyzeti) osztályának vezetőjével, valamint az élelmiszeripari minisztérium és a helyi ipari minisztérium (HIP) instruktoraival együttműködve haladéktalanul tegye meg. Felhívom a személyzeti osztály vezetőjét, hogy a pénzügyminiszter által megállapított létszámkeretnek megfelelően a belügyminiszter leirata értelmében a dolgozók kijelöléséről gondoskodjék. Felhívom a pénzügyi osztály vezetőjét, hogy a gazdasági (operatív, költségvetési) csoportja útján biztosítson az élelmiszeripari osztály számára megfelelő hivatali helyiséget. Az élelmiszeripari osztályt haladéktalanul meg kell szervezni. Azt a körülményt, hogy az újonnan szervezett élelmiszeripari osztály működésre készen áll, az élelmiszeripari minisztérium és a HIP kiküldötteivel együttesen készítendő jelentésben kell közölni az élelmet