Hajdú-Bihari Napló, 1970. május (27. évfolyam, 101-126. szám)
1970-05-23 / 119. szám
HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ — 1970. MÁJUS 23. © SVÉDORSZÁG Svéd divattervező kreációja ez a két csinos, nyári gyermekruha. Csíkos, műszálas anyagból készült, elöl cippzárral csukódó, egybeszabott nadrágruha (dressz), önmagában is praktikus játszó, napozó, vagy strandruha. Pulóverrel, blúz BELGIUM FRANCIAORSZÁG Fiatal lányoknak rózsaszín csipkeruha, háromsoros fodorral, a de KÜLFÖLDI divat tal, s a nadrágocska aljáig érő kabátkával, hűvösebb napokon is kedves, komplett öltözéke a gyermeknek. Kétszínű, azonos mintájú, kombinált ruhácska, a sötétebb alapszínű anyagból készült, a szoknya hosszát éppen takaró kabátkával. Ugyancsak jó viselet melegebb és hűvösebb nyárra egyaránt. rékra helyezett rózsaszín szaténszalagot gyöngycsat díszíti. Sárga tergászsorzsett, plisszírozott aljú kisestélyi ruha, színes flitterekből összeállított borocskákkal díszítve. SZOVJETUNIÓ Csinos, vékony szövetből, vagy ballonból készült sportkosztüm, utazáshoz a legkényelmesebb viselet. Készülhet fehér kabáttal és piros-kék-fehér csíkos nadrággal — így talán a legszebb —, de megvarrható bármilyen pasztell színű anyagból a kabát, s hozzá illő csíkos anyagból a nadrág. A hagyományos orosz kötényruha mai változataiból látható két nagyon csinos, érdekes modell. Az egyszínű és különleges fazonú kötényruhák színes blúzokkal és a blúzok anyagából készült kis kendőkkel viselhetők. Egy brüsszeli divatcég fürdőruha bemutatója az utcán * -------------------------I • OlTlHI O N • OlTlHI O INI • OTTlHI O INI* A haj ápolása Almás receptek Régen volt ilyen nagy felhozatal almából, mint az idén, éppen ezért ritka az a háziasszony, aki bevásárláskor legalább egy kilónyit ne vinne haza az olcsó és egészséges almából. Nagyon finom az alma nyersen is, de megunja a család, azért most ajánlunk néhány receptet, amelyek alapanyaga az alma. ALMAPUDING: nyolc-tíz nagy almát meghámozunk és megreszelünk. Összekeverjük 10 dekányi zsemlemorzsával, tíz deka habosra kavart vajjal, négy tojás sárgájával, 16 deka mazsolával, kevés törött fahéjjal, pár szem mandulával, 20 deka cukorral és a to-jások felvert habjával. Vajjal kikent, liszttel meghintett formában forró vizes fazékba állítjuk, s egy órányit főni hagyjuk. Magában, vagy borsodával le- öntve kitűnő. ALMAFELFÚJT: tíz deka vajat jól I kikavarunk, beleütünk egyenként négy I tojást és négy tejbeáztatott, átpasszíro- zott zsemlét, meg egy félkilónyi vékony * ra gyalult almát keverünk hozzá. ízlés I ! szerint cukrozzuk, öt deka mazsolát és f öt deka hámozott, őrölt mandulát hozzáteszünk és kikent formában jól megsütjük. Tálaláskor fahajas cukorral meghintjük. SÁRGARÉPA ÉS ALMA: felszeletelt sárgarépa és almaszeleteket - egy rész alma, két rész sárgarépa - megpárolunk. Kis lángon főzve apránként hozzáöntünk egy kevéske fehér bort, egy kanál mézet, pici sót, borsot. A kész főzeléket apróra vágott petrezselyemmel szórjuk be. Ezt a főzeléket még a sárgarépa esküdt ellenségei is szívesen megeszik! BIHARI ALMA-KOCH: nyolc közepes nagyságú almát meghámozunk, enyhén cukros vízben megfőzzük és a magházat kiszedve, szitán lecsurgatjuk. Mély, kerek tűzálló tálat kivajazunk, beleállítjuk az almákat, magházuk helyére kevés pikáns ízű gyümölcsízt töltünk és leöntjük a következő masszával: két evőkanál vajból, két evőkanál liszttel és másfél bögre tejjel sütőben besamclt főzünk. Ha kihűlt, beleadunk négy tojás sárgáját, négy púpos evőkanálnyi cukrot, kevés reszelt citromhéjat, két evőkanálnyi rumot és a tojások habbá vert fehérjéjét. Az almára öntve az egészet jó fél óráig sütjük, és azon forrón, porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk. ALMAGOMBÓC: fél kiló, apró kockára vágott almát, öt deka őrölt mandulát, fél citrom reszelt héját, két tojás sárgáját, és egy egész tojást, meg egy csipetnyi sót, két deci tejet, öt deka olvasztott vajat és annyi zsemlemorzsát, hogy inkább kemény, mint lágy massza legyen, jól összekeverünk. Gombócokat formálunk belőle és kissé sós, cukros vízben kifőzzük. Megcukrozva és sűrű , borsodót adva mellé, tálaljuk. V, 111.— ^ Máig igaz a régi szólás: „A nő legszebb ékessége a haj.” Természetesen csak akkor, ha gondozott, ápolt, ami az első pillanatra meglátszik. A jól kezelt haj szép, selymes fényű. És most, hogy lekerült a fejről a kendő, sapka, különösen nagy szerepe van az ápolt hajkoronának, a jólmegválasztott frizurának. Ennek egyik alapja a haj tisztántartása. Normál zsírosságú fejbőrnél és hajnál, a 8-10 naponkénti alapos fejmosás. Ha a mosás nem fodrásznál történik, vásároljunk hozzá a hajnak megfelelő finom olaj-, tojás- vagy porsampont. De jól tisztítja a fejbőrt, oldja a hajszálakra tapadt faggyút az is, ha az előzőleg felforralt, tehát meglágyított, 50-55 fokra lehűtött vízbe két literenként egy kiskanál szódabikarbónát vagy szalmiákszeszt teszünk. Normális zsírosságú fejbőrt és hajat pipereszappannal is moshatunk. Az öblítővízbe azonban ez esetben sötét hajhoz tegyünk egy evőkanál ecetet, szőke hajhoz pedig leszűrt kamillateát, melyek szép fényt adnak a hajnak. Nagyanyáink kipróbált háziszere volt hajmosáshoz az esővíz, amely természetétől fogva lágyvíz, szappan helyett pedig nyers tojással dörzsölték át a hajukat és fejbőrüket, amely táplálta is a fejbőrt és a hajnak is szép fényt adott. Ma már azonban minden hajhoz számos jó kozmetikai készítményt vásárolhatunk az üzletekben. A normálisnál zsírosabb hajúak gyakrabban, de egy hétnél sohasem rövidebb időközönként mossanak fejet. (A fokozott mosás ugyanis, fokozott zsírtermelésre serkenti a faggyúmirigyeket.) A mosáshoz ők használhatnak szódás mosószappant is. Ha a fejbőr erősen korpásodik is, a mosások közötti napokon dörzsöljék be fejbőrüket hajszesszel. A normálisnál szárazabb hajúaknál elégséges a kéthetenkénti fejmosás, olajsamponnal, vagy lanolinos babaszappannal. A korpásodás megelőzésére, mosás előtt kenjék be a fejbőrüket felmelegített növényi olajjal, amely jótékonyan hat a fejbőrre. Tavasszal gyakori panasz, hogy töredezettek, megkettőzöttek a hajvégek. Előidézheti a sok hauer, az állandó téli sapkaviselés és a részleges vitaminhiány is. Vágassunk le 1-2 centit a hajból, hogy a kopott, töredező végek leessenek. Járjunk minél többet fedetlen fejjel a napsütésben, hogy a napfény és az enyhe szellő alaposan átjárja a fejbőrünket is. Ez fokozza a hajhagymák vérellátottságát, a haj egészséges növekedését. Ha a korpásodás, zsírosodás nem túlzott, az üzletekben mindenütt kapható kozmetikai szerekkel házilag is kezelhető. Komolyabb panasz esetén azonban (pl. kopaszodás, beteges hajhullás stb.) bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, mert esetleg más belső elváltozás, keringési zavar, vitaminhiány stb. lehet a kiváltó ok. Az őszülés is a szokásos panaszok közé tartozik. Hogy kinél, mikor jelentkezik, kezdődik, az egyénileg változik. Fiatal archoz szépen áll a fehér haj, de csak akkor, ha viselője olyan fiatal, hogy hajszíne semmiképpen sem életkorának következménye. A korai őszülést is okozhatja vitaminhiány. Aki meg tud enni naponta egy csipetnyi élesztőt, ami tiszta B-vitamin, részben ez ellen is védekezik és egyébként is jót tesz a szervezetének. Sok nőt zavar és tölt el kisebbrendűségű érzéssel hajának őszülése. Ez azonban ma már nem lehet gond. A vegyipar olyan sokféle árnyalatban állítja elő a valósághoz megtévesztésig hasonló színű, ártalmatlan hajfestékeket, hogy bárki visszafestetheti haját a természetes, eredeti színére is, de választhat valamilyen divatos hajszínt is, a hamvas szőkétől a mogyoróbarnán át a mély feketéig. S ha már a divatnál tartunk: a hajviselet ma legalább olyan változatos, mint a női ruhák divatja. Divat a hoszszú, a félhosszú, a rövid haj, a fiús, a kontyos, a hajbetétes frizura. Életkor, ízlés, egyéniség és alkalom szerint választhat belőlük minden nő. Hogy kinek milyen hajviselet áll jól? Ezt legjobb a fodrásszal megtanácskozni, de néhány általános szempontra itt is felhívjuk a figyelmet. A vállra leomló, hosszú haj szép, romantikus, leányos divat, de csak vékony fiatal nőknek illik. Az alacsony, tömzsi nőket nyomja és öregíti. A konty nagystílű, elegáns, nőies, de csak akkor, ha mindig szépen gondozott, valóban jólfésült. Hogy kinek áll jól, az arcformától is függ. Mindenesetre óvatosan szánjuk rá magunkat, mert nem könnyű a fésülése és bizonyos koron túl öregít. A hajbetét, műkonty, copf, külföld után itthon is nagyon nagy divat lett. Praktikus, kellemes is, ha a fodrászszál előre megfésültetett, hullámosított hajbetétet csak fel kell tűzni a természetes hajba úgy, hogy ne lássék és kész a szép alkalmi, vagy nappali frizura. Különösen nagy áldás ez azoknak, akiknek ritkul a haja. A műszálból készült vendéghajnál azonban - bár sokkal drágább - összehasonlíthatatlanul szebb, természetesebb a valódi hajból készült, a saját hajjal azonosra színezett póthaj. A póthaj viselésében nincs semmi kivetnivaló. A parókadivat éppolyan, mint bármely más divat. Akinek tetszik, éljen vele bátran, hiszen ez még több lehetőséget ad a változatos és előnyös frizurák kialakításához. A fiatalos, divatos frufra középkorú és azon túl levő nőknek is előnyös lehet, takarja a homlokráncokat. Bár nagyon divatosak az arcot keretező puha nagy hullámok és fürtök, fiataloknak és idős nőknek is nagyon előnyös, kedves a „fiúsra” felstuccolt frizura, különösen nyárra. Minden hajviselethez dekoratív a divatos, nagy, téglalap alakú cizellált csat. Sokfélesége mellett azonban a mai frizura-divat fő jellegzetessége az a törekvés, hogy a jól gondozott női haj természetes szépségét juttassa érvényre. Erre törekedjünk magunk is a frizura megválasztásánál. B. S.