Hajdú-Bihari Napló, 1970. november (27. évfolyam, 257-280. szám)

1970-11-21 / 273. szám

Receptek: Laktató egytálételek Ősszel és télen valamivel több kalóriá­ra van szüksége a szervezetnek, mint máskor. Laktató egytálételekkel is, ha kevés édességgel és egy-egy tányérba belőtte­ megtoldjuk, teljes értékű étren­det tálalhatunk, ezért most ilyen ételfé­leségek receptjeit ajánljuk olvasóinknak. HÚSOS BURGONYAGOMBOC PÖR­KÖLTLÉBEN : 60 deka sertéscombot megmosunk, megdarálunk, egy beázta­tott kinyomott zsemlével, egy egész to­jással, késhegynyi törött borssal, és ke­vés sóval összegyúrjuk. Közben a kuk­tában egy kiló burgonyát héjában meg­főzünk (a forrástól számított 20 percen keresztül), majd leszűrjük, meghámoz­zuk és burgonyanyomon áttörjük. Egy tojással, sóval és annyi liszttel amennyit felvesz — egy kiló burgonyához kb. 20 deka liszt szükéges — összegyúrjuk úgy, hogy közepes keménységű masszát kap­junk. Majd sózzuk, kigyúrjuk és körül­belül 7 cm átmérőjű kockákra vágjuk. A kockákat hússal töltjük meg és gom­bócot formálunk belőle. Lobogó forró vízben kifőzzük. A maradék húsból is gombócokat készítünk, ezt forró zsírban apróra vágott és megpirított vöröshagy­más, pirospaprikás, kevés vízzel fel­eresztett lébe rakjuk. Jó, ha hozzáadunk egy kanál lecsót is. Amikor a burgonya­gombócok megfőttek, szűrőkanállal ki­szedjük és ezeket is a lébe rakjuk. Mint­egy 10—15 percen keresztül a paprikás lében pároljuk. Tálalás előtt 2 deci tej­föllel keverjük el. ERDÉLYI BERBÉCS TOKANY: Egy kiló juhhúsról tisztítás után a kövérjét és a csontját leszedjük. A húst kisebb kockára vágjuk és lobogó forró vízzel leforrázzuk. Két púpozott evőkanál zsírt megforrósítunk, a húsdarabkákat kissé megpörköljük benne, sóval és egész borssal ízesítjük és vízzel föleresztve fél­puhára pároljuk. Ekkor hozzáadunk 3— 4 nagyobb fej karikára szelt vöröshagy­mát, és együtt addig pároljuk, amíg a hagyma és a hús megpuhul. KÖRÍTÉS: Fél liter vízbe annyi kuko­ricalisztet öntünk, hogy ha fölkeverjük, pépszerű legyen. Majd fakanállal telje­sen simára kavarjuk. Addig főzzük, amíg megpuhul és besűrűsödik. Ekkor evőkanállal galuskákat szaggatunk belő­le, amelyeket forró zsírban vagy olaj­ban átsütünk. A húst a levével együtt a tál közepére halmozzuk és körülrakjuk a puliszkagaluskákkal. I HÚSOS DERELYE: Fél kiló lisztből három egész tojással és sóval kemény tésztát gyúrunk. Jó vékonyra kinyújt­juk, és 6 centiméter átmérőjű kockára vágjuk. 60 dekagramm sertés- vagy bor­júhúst megdarálunk, két kanál zsíron reszelt vöröshagymát pirítunk, majd megpirítjuk benne — gyakran keverget­­ve — a darált húst is és megsózzuk. A húst kihűtjük, törött borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük és a tésztakoc­kákat gazdagon megtöltjük vele. A tész­tát ezután háromszögben derelyeformá­­júra összehajtjuk és a széleit jól le­nyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne fő­hessen belőle. Utána lobogó forró, sós vízben kifőzzük. Amikor megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük és még mele­gen 5 dekagramm vajjal összekeverjük, majd kivajazott tepsiben vagy tűzálló tálban lerakjuk, 2 deci tejföllel meglo­csoljuk, és meghintjük 10 dekagramm reszelt sajttal. A sütőben rózsaszínűre sütjük. Ha melegítjük, öntözzük meg egy kis friss tejföllel és úgy melegítsük fel a sütőben. (Bakó Ilona) . Fiú és lánykaruhák őszre 1. Egyszínű szövetből ingkabát és nadrág kisfiúknak. Széles bőrövvel, díszes csattal, nyakba élénk színű sállal. 2. Virágos, egyszínű anyagból kombinált lánykaruha. Derékig hú­zózárral, ami szembe hásba folyta­tódik. A ruha egyszínű díszítésével megegyező harisnya, aminek a két oldalán a ruha virágmintája van hí­mezve. 3. Fehér-piros, vagy fehér-kék csíkos ingruha, a ruha két oldalán hímzett horgony embléma van. Kozmetika férfiaknak A jól ápolt modern nő társától is elvárja, hogy kifogástalanul gondo­zott legyen. Testápolásra a férfiak­nak is egész sor korszerű kozmeti­kai készítmény áll rendelkezésre. Első teendő: vásároljunk meg szaküzletben mindent, amire egy jól ápolt férfinak szüksége van, így pl. fürdősót, arcvizet, speciális bőrkré­met, lábápolószereket (PED), száj­vizet, jó minőségű fogkrémet, haj­mosószert, dezodoráló (izzadásgát­­ló) szert, kölnit. Olyan készítményeket vásárol­tunk azonban, amelyek férfiaknak valók, így pl. fanyar illatú férfiköl­nit, mert nevetségesen hat női il­latszer férfin. Fürdősóban a fenyő­illatot ajánljuk. Púdert a férfiak nem használnak, fürdés után azon­ban egészségügyi szempontból a testhajlatokat hintőporozzuk be. Egészségügyi és esztétikai szem­pontból egyformán fontos követel­mény: mosdás és lábmosás nélkül egyetlen egyszer se feküdjünk le! Az egész napi port, piszkot este kell lemosni és nem másnap reggel! Így sokkal intenzívebb a pihenés is. Lábmosás után sósborszesszel masz­­szírozzuk meg a lábat, alulról felfe­lé, az egész napi járkálás után fris­sítően hat. Kulturált ember a zok­niját minden nap kimossa. Ha iz­zad a lábunk a lábmosó vízbe te­gyünk egy kis Lysoformot. Jó hatá­súak a PED lábápoló szerek. Az arcbőr minősége férfiaknál is többféle lehet: száraz, normális és zsíros. Borotválkozásra használjunk borotvakrémet, utána a bőr minő­sége szerint bőrgyógyászatilag hatá­sos, vitaminos krémet. Előbb azon­ban arcvízzel töröljük át a bőrt, megakadályozza a kirepedést, sem­legesíti a borotválkozáshoz használt anyagot, hűsít, frissít, fertőtlenít. A borotválkozási segédeszközöket tartsuk tisztán. A kulturáltság fok­mérője is, hogyan gondozzuk für­dőszobai holmijainkat. Az ápolt kéz nemcsak nőknél, férfiaknál is kellemes látvány. A rö­vidre vágott, tiszta köröm alapkö­vetelmény. A férfiak élettani adottságaiknál fogva hamarabb kopaszodnak, mint a nők. Tehát nagyon fontos a he­lyes hajápolás. Elsőrendű szabály! Nem szabad vizes hajjal hideg leve­gőre menni!! Nagyon helytelen szo­kás alakult ki a férfiak nagy részé­nél. Reggel megvizezik a hajukat, megfésülik és utána azonnal elin­dulnak a munkahelyükre. Télen is, így csak idő kérdése, hogy mikor fázik meg úgy a fejbőr, melyből kó­ros hajhullás következik be. Ezt a folyamatot megállítani nem lehet, a mind inkább ritkuló haj kopaszo­dáshoz vezet. Helyes hajápolás: este gondosan keféljük ki a hajat, ha szükséges benedvesítjük vagy hajápoló sze­rekkel bekenjük, megfésüljük a kí­vánt frizurát és hajhálóval leköt­jük, így reggel kifogástalan a fri­zura. Aki esetleg nem tud hajháló­val aludni, az reggel, amikor felkel, azonnal lásson hozzá a hajápolási teendőkhöz és csak azután végezze a további tennivalóit. A hajat csak a felszínén vizezze meg egy kissé, így a fejbőr nem lesz nedves. Rövid idő alatt megszárad és a hajháló alatt megmaradt a szép frizura. Ma már mindenki által elérhető áron kap­ható kis kézi hajszárító, ezzel per­cek alatt megszáríthatjuk a hajháló alatti nedves hajat. Mit tegyünk, ha hullik a hajunk? Azonnal forduljunk bőrgyógyász­hoz, a szakorvos eldönti, hogy kóros elváltozás-e vagy csupán természe­tes hajváltozás. Általában hajszesz használatát írja elő, mely nagyon jó hatással van a fejbőrre. Ezen túl­menően ajánljuk a következő haj­mosási receptet: egy tojással dörzsöl­jük be a fejbőrt és a hajat. Utána öblítsük le többször, az utolsó öb­lítést kamilla főzettel végezzük, melybe tegyünk egy kávéskanál cit­romot. Kitűnő hatású a fejbőrre a kvarcfény kezelés is. A hosszúhaj divatról: Sok vita hangzik el manapság, huligán-e az, aki hosszú hajat visel? A válasz igen egyszerű: nem a haj hossza dönti el, hogy valaki huligán-e vagy sem, hanem minden esetben az illető viselkedése! Ebbe bele­tarto­zik a haj gondozottsága is. A diva­tos hosszú hajat is lehet kulturáltan viselni, ha gondozott és nem elha­nyagolt lobonc. Igen sok fiatal télen is fedetlen fővel jár. Nagy könnyelműség! Már igen sokan ráfizettek erre a káros di­vatra. Megfázott a fejbőrük és ki­hullott a hajuk. Pedig a férfiak is szeretik a szép, dús hajat. Vigyáz­zunk rá, amíg nem késő. Fási Katalin uiiuiSLInjpB»Ha5sanSimmnmnlllH!(f. HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ — 1970. NOVEMBER 21. le 2 m «k!s? “ 555 V OKs £2 a» am da a um f ■BBS ■Sí ■■E 'S* &■ öreganyó nagyon j öreg volt már, lehe­tett vagy kilencven­­ esztendős, de volt, aki azt mondta, hogy meghaladta már a százat is. Pontosan­­ senki sem tudta a­­ korát, de még ő ma­­­­ga sem, így aztán el­­t nevezték Százesz­­­­tendős öreganyónak.­­ Nehezen viselte egye­­­­dül éveinek súlyát. Nehezen fűzött be a­­ tűbe, a szeme már gyenge volt, nehezen­­ gyújtott be a kemen­­­­cébe, a keze már­­ reszketett, nehezen­­ söprögetett a szobá­ban, a lába már fá­radt volt. — Haj, haj — só­hajtozott mindunta­lan —, de kár, hogy nincsen gyermekem. Ha lenne, ő sü­rögne­­forogna helyettem. A Százesztendős öreganyó vigaszai a virágai voltak. Há­rom cserép virág nyí­lott az ablakában: egy rózsa, egy viola és egy ibolya, öntöz­hette őket szorgal­masan, de nem telt a látásukkal, néha még meg is simogat­ta leveleiket, ha senki sem látta. S ahogyan nézte egy napon virágait, furcsa gondolata tá­madt: — Ha ez a három szál virág, három szép szál leány len­ne! Az egyik a rózsa szépségét, a másik a viola tisztaságát, a harmadik az ibolya kedvességét örököl­né. De boldog is len­nék! Alighogy ezt elsó­hajtotta — öreg sze­mének nem is akart hinni — a virágok megmozdultak! Meg­rázták kecses fejüket, levélruhájukat — és ott állt Százesztendős öreganya előtt há­rom leány a három virág helyett! A violából lett le­ány seprett, mosott, főzött, a rózsából ki­kelt leány mindent széppé varázsolt, függönyt szőtt az ab­lakra, befestette a kis ház falát, míg az ibolyából szökkent leány kedves szavá­val, énekével felvidí­totta a házat. A Százesztendős öreganyó örült a há- Gyermekeknek Öregany­ó kívánsága rom virágszálból lett három szép leánynak, annyira, hogy talán még száz évet élt örömében. Hogy így történt-e, nem esküszöm meg «■§ rá, de ezt mesélte ne- *› kém az esti szellő, s «g ő biztosan tudja. Azt |“ hiszem, megsúgta még azoknak is, akik leányt várnak a há­zukba. Nem is lehet i*| ez másképpen, hiszen a várva-várt leány­­gyermekeknek azóta szép virágnevet ad- gfc: Ibolya... Balázs Éva ! Gyors statisztikát készítettem a kör­nyezetemben levő nők körében. Megkér­deztem, van-e kötött holmijuk, amelyet a felsőruházkodásban használnak. A megkérdezett húsz nő közül mindenki­nek volt pulóvere, 18 nőnek volt ked­venc viselete a szett, amely rövidujjú pulóverből és hosszúujjú kabátból áll. 13 nő viselt kötött kardigánt, 8 nőnek volt Jersey ruhája. Abban valamennyien egyetértettek, hogy a kötött holmi - legyen az puló­ver, kabát vagy egész ruha - kelleme­sen öltöztet, könnyen kezelhető, a sze­szélyes időjárásban ideális viselet. Egy külföldi divatszakcikkben, egy világhírű divattervező a kötött anyagot, a XX. század textiljének nevezte. Két­ségtelenül rugalmasabb, mint a szövet, a testhez jobban simul, s amióta a szinte­tikus szálak gyártásával egyre finomabb és vékonyabb szálvastagságot érnek el, azóta egyre finomabb és kellemesebb, egyre jobban színezhető anyagokat tud­nak készíteni belőle világszerte. Mi sem maradunk el e tekintetben Európa mögött. A Hadiköt egyik legfino­mabb kötöttáru márka, a gyár sok ter­méket készít a legfinomabb trevira szál­ból. A Budapesti Kötöttárugyár a gyap­jú és szintetikus keverésű jersey anyagok­ból készíti konfekcióban is kapható ruháit, és számtalan szövetkezet dolgozik, s ké­szít pulóvereket és kötött együtteseket a vásárlók részére. Nincs olyan divatbemutató, amelynek modelljei között ne szerepelne a kötött holmi. Olykor mint hosszú sál vagy sap­ka, máskor mint színes harisnya, de meg­jelenik mint káprázatos estélyi ruha is. Most három újdonságot válogattunk ösz­­sze a praktikus és korszerű kötött ruhák­­ közül. Sporthoz, munkába járni, hideg őszi és téli napokra nagyon kellemes viselet a hosszú jersey pantalló és a vastag fonál­ból készített garbó pulóver. Amíg az el­múlt évben ez bordás kötéssel készült, most ismét a sima kötés a divat. S hogy egyéni legyen, perzsaöltéssel vagy fonott zsinórból különféle színben harmonizá­ló fonalakból virágmotívumokat, absztrakt mintákat készítenek a pulóverekre díszí­tésként. A képünkön bemutatott sport­pulóver sárga fonalból készült, narancs­­sárga virággal díszítve. Az év divatjához tartozik, hogy a kö­tött ruhákhoz horgolással készítik el a ruhaujjat. Fekete őrlőn ruhának négyszög­letes fehér „csillagokból” készítettek uj­jat, míg a fehér kötött ruha ujját fekete fonalból horgolták. (Második kép.) Az ilyen típusú ruhát nyugodtan fel lehet venni színházi előadásra, de táncolni is. Aki pedig ügyes, felhasználhatja az ötle­tet, saját ruhatárának felfrissítésénél. Géppel kötött, ezüstszállal kevert, sö­tétszürke csíkokkal díszített anyagból ké­szítették azt a miniruhát, amelyet har­madik képünkön bemutatunk. Íme, bizo­nyíték arra, hogy a kötött báli és alkalmi ruhákra is nagyon szép, elegáns anyag, és felveszi a versenyt bármelyik bársony­nyal, brokáttal. S éppen azért, mert a kötött anyag ennyire „sokoldalú”, azt hiszem, egyet­érthetünk azzal a megállapítással, hogy a XX. század korszerű viselete. (K. M.)

Next