HOLMI, 2004 (16. évfolyam, 1-12. szám)

12. szám - Fővárosi térzene - Kicsi Sándor András: Szomory szilveszteri vacsorája a Margitszigeten

1524 • Fővárosi térzene • Kicsi Sándor András három írása SZOMORY SZILVESZTERI VACSORÁJA A MARGITSZIGETEN A Margitsziget szerepe a magyar irodalomban legalább Árpád-házi Szent Margitig visz­­szavezethető, akinek személye népszerű szentéletrajz megformálásául szolgált. A még kolostorban lakott, később ugyanitt szállodák, vendéglők épültek. A margitszigeti szállók a XIX. század utolsó harmadától részben irodalmi életünk­kel is kapcsolatos vendéglátóhelyek. Az 1873-ban megnyílt Nagyszállót (később Pala­tínus, felújítása után, 1987-től 2000-ig RAMADA Grand Hotel) Ybl Miklós tervezte. 1877-től hat nyáron át itt lakott és alkotott Arany János. Az északnyugatra fekvő szerény Kisszálló az 1860-as években épült, itt élt és dolgo­zott 1919-1930 között Krúdy, hosszabb-rövidebb ideig Bródy Sándor, Hunyady Sán­dor, Kárpáti Aurél, Molnár Ferenc, Szép Ernő stb. A Kisszálló helyén 1937-38-ban a Dália Szálló nyílt meg. Ettől délnyugatra a kis Flóra Villát és a Nagyszálló mellett észak­ra a Margaréta Szállót is Ybl tervezte az 1880-as években. (A margitszigeti szállókról és vendéglőkről: Gundel & Harmattt, 1982: 108, 159-162.) Érdekes tanulságokkal szolgálhat egy margitszigeti szilveszteri vacsora menükártyá­jának elemzése, amely Szomory Dezső hagyatékában őrződött meg (Réz, 1972: 222). A rendszerint díszes menülap az ételsort tünteti fel, s az étlaptól eltérően gyakran ár­megjelölés nélküli, s ugyancsak gyakran választási lehetőséget sem kínál. Ráadásul a Szomory korából fennmaradt menülapok legjelentősebb része éppen szilveszteri (Gun­del, 1970: 222, 1976: 253). A menükártya egy a jobb felső sarokban „Little for England” feliratú, a korabeli vendéglőkben menükártyák írására szolgáló lapra volt rágépelve, amelyet nyilván az Angliába is pezsgőt exportáló pécsi Littke család forgalmazott. A Littkék a XIX. szá­zad közepétől a II. világháborúig foglalkoztak pezsgőgyártással, s ebben állítólag vi­lághírre tettek szert. Más pezsgőgyárak (a budafoki Törley és Francois, továbbá a Vil­lányi) is előszeretettel tüntették fel magukat menülapokon (Gundel, 1976: 272). A bal oldal felső részén stílszerűen rajzocska is van: egy fiatal, tornyonos úriember két korabeli fiatal dáma társaságában önfeledten, vígan pezsgőzik. A menükártyára, az illusztráció miatt gondosan tördelve, rágépelt szöveg így szól: „Erőleves csészében Vajas pástétom szárnyas raguval vagy Fogas moyannaise Ropogós malacsült tüdős csusza és pezsgős káposztával vagy Sztyriai poulard párolt almával Gesztenye habfánk, vagy sajt. Margitsziget, 1929. december 31 .-én. Szilveszter. ”

Next