Magyar Idők, 2017. szeptember (3. évfolyam, 204-229. szám)

2017-09-16 / 217. szám

www.magyaridok.hu MAGYAR GAZDASÁG 13 Az időjárás ebben az évben kedvezett a mennyiségnek és a minőségnek is Nagyot esett a hagyma ára Folytatás az 1. oldalról A magasabb hozamokra a piac is azon­nal reagált. Az Agrárgazdasági Kuta­tóintézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint az idén olcsóbban juthatnak hazai vöröshagymához a vásárlók, mint egy évvel korábban. A fővárosi fogyasztói piacokon egy kiló hagymát szeptember közepén 200 fo­rint körül lehetett kapni, tavaly az árak 200 és 240 forint körül alakultak. Vi­déken ennél olcsóbban vásárolhatnak be a családok: egy kiló hagyma átlago­san 150-180 forint. Az üzletláncokban ezen a héten nagyot esett a vöröshagy­ma ára. All fővárosi és vidéki áruház adatai alapján számított mutató sze­rint míg az elmúlt hetekben jellem­zően 170 forint körüli áron szerepelt a kínálatban a vöröshagyma, ezen a héten már 136 forintért kerülhet a ko­sárba. Az áresés a nagybani piacokon is szembetűnő, Budapesten például a hét centiméternél nagyobb hagymá­kért, vagyis az első osztályú zöldségért az idén csak nyolcvan forintot kérnek a kereskedők, míg tavaly az ár megha­ladta a 90 forintot. A korai típusokat és az áttelelő hagy­mát már betakarították a gazdák, je­lenleg a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymát szüretelik a föl­deken. Az öntözés ugyanakkor egy­re nagyobb szerepet kap a termelés­ben, szakértők szerint az idén is csak azok érhettek el jobb eredményt, akik folyamatosan gondoskodni tudtak a földek víz- és tápanyag-utánpótlásá­ról. A vöröshagyma termőterülete az elmúlt évtizedekben meredeken zu­hant: míg a nyolcvanas évek környé­kén tízezer hektáron vetettek hagy­mát a termelők, tavaly alig érte el a 2000 hektárt a termőterület nagysá­ga. A legnagyobb hagymaföldek Bé­kés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász- Nagykun-Szolnok megyében vannak. A termelési kedv visszaszorulása mö­gött többek között a nagy mennyisé­gű import áll. Uniós csatlakozásunk óta minden évben több ezer tonnányi olcsó vörös­hagyma árasztja el a magyar piacot. Az AKI adatai szerint az év első felé­ben közel 11 ezer tonna vöröshagymát importáltunk, ebből 4000 tonna Né­metországból érkezett, míg Hollandiá­ból és Ausztriából is 2000-2000 ton­nát vásároltunk. Ezzel szemben éven­te csupán 1000-2000 tonna hagymát szállítunk a külpiacokra, azt is főként a környező országokba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kama­ra tavasszal hagyma munkacsoportot alakított. A tömörülés egyik legfon­tosabb célkitűzése elérni, hogy ami­kor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők, és ne verjék le az árakat a külföldről beszer­zett terménnyel. A magyar vöröshagy­ma egyébként augusztus végétől egé­szen januárig-februárig képes kielégí­teni a hazai igényeket. Az itthon elad­ható mennyiséget a tárolási kapacitá­sok javításával is növelni lehetne. Mi­nél több olyan raktárra lenne szükség, ahol a vöröshagyma 5-6 hónapon ke­resztül megőrzi a minőségét. A termés augusztus végétől januárig-februárig elégíti ki a magyarországi igényeket Fotó: Bach Máté Biztonságosnak minősített hazai tojás Eddig tizenöt hazai tojástermelő gazdálkodó 25 telepe kapott fer­tőzésmentes státust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hiva­taltól. Az érintettek maguk kér­ték a hatósági vizsgálatot, amely­nek során bebizonyosodott, hogy a termelés során sem fipronil­­alapú rovarirtót, sem más tiltott anyagot nem használtak. A Ba­romfi Terméktanács tájékoztatá­sa szerint az érintett vállalkozá­sok a magyar tojástermelés csak­nem ötven százalékát adják. (MI) Egyre több gombát termelünk Mintegy 30 ezer tonnára bővült a hazai gombatermesztés a 2008- as 18 ezer tonnáról Magyarorszá­gon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, a legnagyobb számban csiper­két és laskát termelnek a gazdál­kodók. A termelési technológia is sokat javult, pincék helyett a mo­dern, épített gombatermesztő há­zakban folyik a munka. (MI) Kiemelkedő idei évjárat a borágazatban Átlagos termést várnak az idén a hazai borászok, a minőség azonban az előző években meg­szokottnál jobb lehet. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért fe­lelős miniszteri biztosa elmond­ta: a tavaszi fagy, majd a jégkár és az aszály a szőlőtermés mennyi­ségét befolyásolta, a minőségét azonban nem. Az árakkal kap­csolatban jelezte: kilogrammon­ként 98-100 forint a szőlő átlagos felvásárlási ára. (MTI) STADLER www.stadlerrail.com Az ön vonata, a mi szenvedélyünk.

Next