Magyar Idők, 2017. szeptember (3. évfolyam, 204-229. szám)
2017-09-16 / 217. szám
www.magyaridok.hu MAGYAR GAZDASÁG 13 Az időjárás ebben az évben kedvezett a mennyiségnek és a minőségnek is Nagyot esett a hagyma ára Folytatás az 1. oldalról A magasabb hozamokra a piac is azonnal reagált. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint az idén olcsóbban juthatnak hazai vöröshagymához a vásárlók, mint egy évvel korábban. A fővárosi fogyasztói piacokon egy kiló hagymát szeptember közepén 200 forint körül lehetett kapni, tavaly az árak 200 és 240 forint körül alakultak. Vidéken ennél olcsóbban vásárolhatnak be a családok: egy kiló hagyma átlagosan 150-180 forint. Az üzletláncokban ezen a héten nagyot esett a vöröshagyma ára. All fővárosi és vidéki áruház adatai alapján számított mutató szerint míg az elmúlt hetekben jellemzően 170 forint körüli áron szerepelt a kínálatban a vöröshagyma, ezen a héten már 136 forintért kerülhet a kosárba. Az áresés a nagybani piacokon is szembetűnő, Budapesten például a hét centiméternél nagyobb hagymákért, vagyis az első osztályú zöldségért az idén csak nyolcvan forintot kérnek a kereskedők, míg tavaly az ár meghaladta a 90 forintot. A korai típusokat és az áttelelő hagymát már betakarították a gazdák, jelenleg a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymát szüretelik a földeken. Az öntözés ugyanakkor egyre nagyobb szerepet kap a termelésben, szakértők szerint az idén is csak azok érhettek el jobb eredményt, akik folyamatosan gondoskodni tudtak a földek víz- és tápanyag-utánpótlásáról. A vöröshagyma termőterülete az elmúlt évtizedekben meredeken zuhant: míg a nyolcvanas évek környékén tízezer hektáron vetettek hagymát a termelők, tavaly alig érte el a 2000 hektárt a termőterület nagysága. A legnagyobb hagymaföldek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász- Nagykun-Szolnok megyében vannak. A termelési kedv visszaszorulása mögött többek között a nagy mennyiségű import áll. Uniós csatlakozásunk óta minden évben több ezer tonnányi olcsó vöröshagyma árasztja el a magyar piacot. Az AKI adatai szerint az év első felében közel 11 ezer tonna vöröshagymát importáltunk, ebből 4000 tonna Németországból érkezett, míg Hollandiából és Ausztriából is 2000-2000 tonnát vásároltunk. Ezzel szemben évente csupán 1000-2000 tonna hagymát szállítunk a külpiacokra, azt is főként a környező országokba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavasszal hagyma munkacsoportot alakított. A tömörülés egyik legfontosabb célkitűzése elérni, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők, és ne verjék le az árakat a külföldről beszerzett terménnyel. A magyar vöröshagyma egyébként augusztus végétől egészen januárig-februárig képes kielégíteni a hazai igényeket. Az itthon eladható mennyiséget a tárolási kapacitások javításával is növelni lehetne. Minél több olyan raktárra lenne szükség, ahol a vöröshagyma 5-6 hónapon keresztül megőrzi a minőségét. A termés augusztus végétől januárig-februárig elégíti ki a magyarországi igényeket Fotó: Bach Máté Biztonságosnak minősített hazai tojás Eddig tizenöt hazai tojástermelő gazdálkodó 25 telepe kapott fertőzésmentes státust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. Az érintettek maguk kérték a hatósági vizsgálatot, amelynek során bebizonyosodott, hogy a termelés során sem fipronilalapú rovarirtót, sem más tiltott anyagot nem használtak. A Baromfi Terméktanács tájékoztatása szerint az érintett vállalkozások a magyar tojástermelés csaknem ötven százalékát adják. (MI) Egyre több gombát termelünk Mintegy 30 ezer tonnára bővült a hazai gombatermesztés a 2008- as 18 ezer tonnáról Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből kiderült, a legnagyobb számban csiperkét és laskát termelnek a gazdálkodók. A termelési technológia is sokat javult, pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakban folyik a munka. (MI) Kiemelkedő idei évjárat a borágazatban Átlagos termést várnak az idén a hazai borászok, a minőség azonban az előző években megszokottnál jobb lehet. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta: a tavaszi fagy, majd a jégkár és az aszály a szőlőtermés mennyiségét befolyásolta, a minőségét azonban nem. Az árakkal kapcsolatban jelezte: kilogrammonként 98-100 forint a szőlő átlagos felvásárlási ára. (MTI) STADLER www.stadlerrail.com Az ön vonata, a mi szenvedélyünk.