Magyar Nemzet, 2017. szeptember (80. évfolyam, 204-229. szám)

2017-09-16 / 217. szám

24 magazin 2017. SZEPTEMBER 16., SZOMBAT Magyar­­mai ­ Veszélyes vitaminok: hogyan vált a nyugati világ a táplálékkiegészítők rabjává? Együnk parlagfüvet! FOTÓ: AFP - EMMANUEL DUNAND Mi, magyarok különösen kötődünk a vi­taminokhoz, Szent-Györgyi Albert mun­kássága miatt a C-vitamint pedig afféle hungarikumnak érezzük. A szinte egyöntetű közvélekedés szerint - és ez­zel korántsem vagyunk egyedül a vilá­gon - a vitaminok mindent gyógyító cso­daszerek, amelyeket mindenkinek köte­lessége szedni - ha beteg, ha nem. Bár e vélekedésre táplálékkiegészítő­ birodal­­makat alapítottak, egyre több kutatási eredmény arról árulkodik, hogy sok vi­tanyin nem is vitamin, hatástalan vagy egyenesen veszélyes. MOLNÁR CSABA A B12-vitamin a B-vitamin-család egyik legfontosabb tagja. Ha nem gon­doskodunk megfelelő napi B-vita­­min-pótlásról, könnyen kifogynak a szervezet raktárai is, hiányállapot léphet fel. Támogatja az idegrend­szer és az immunrendszer működését, hozzá­járul a fáradtság csökkentéséhez, valamint se­gít fenntartani a normál pszichológiai funk­ciókat. Különösen ajánljuk vegán, vegetáriá­nus vagy hiányos táplálkozás esetén - olvasha­tó az egyik alternatív egészségügyi termékeket forgalmazó honlapon. A globális vitaminpiac folyamatosan nő, és az évtized végére az elő­rejelzések szerint el fogja érni a 9,3 milliárd dolláros értéket. A legtöbben mindenféle vita­mint fogyasztanak multivitamin-készítmé­­nyek formájában, de azok között, akik e he­lyett ,vagy afflfeip konkrét gititm­inokat is szednek, a nagy sláger D-vitamin után a­ B-vita­minok a legnépszerűbbek. Összességében a Global Industry Analysts piackutató cég sze­rint az amerikai felnőtt lakosság 68 százaléka szed naponta táplálékkiegészítőként vitami­nokat, mert azt hiszik, hogy ez az egyetlen módja egészségük megőrzésének. Néha azonban éppen ezzel sodorják ve­szélybe egészségüket. Amerikai és tajvani ku­tatóknak a Journal of Clinical Oncology szak­lapban néhány hete megjelent tanulmánya szerint azok, akik nagy - de a szaküzletekben könnyedén hozzáférhető - dózisban szedik a Bc- és a B6-vitamint, háromszor-négyszer na­gyobb valószínűséggel kapnak tüdőrákot. Eh­hez képest az már szinte elhanyagolható je­lentőségű, hogy a B12-vitaminról közszájon forgó állítások, melyek szerint e vitamin ét­rend-kiegészítőként történő szedése elenged­hetetlen „mindennapi energiánk” megőrzé­séhez egészségesen is, az amerikai orvostudo­mányi kutatásokat irányító országos egészség­­ügyi intézet (NIH) szerint teljesen alaptalanok. „A B12-vitamin kiegészítő pótlása, úgy tűnik, nincs jótékony hatással a teljesítményre, ha nincs tápanyaghiányunk” - írják. A B-vitaminok és a rák kapcsolata nem új keletű vélekedés. A The Atlantic írása szerint egy tizenegy éves, 2009-ben zárult norvé­giai kutatásban majdnem hétezer embernek adtak B-vitamint vagy placebót, és a szívbe­tegségek kockázatát kívánták vizsgálni. Azt a feltételezést akarták ellenőrizni, hogy a vita­min csökkenti az infarktus kockázatát. Csak­hogy kiderült, a vitamint szedő csoportban megnőtt egyes daganattípusok, főként a tüdőrák gyakorisága. Ezek száma azonban nem volt elegendően nagy ahhoz, hogy egyértelműen azonosítani lehessen az ok-okozati kapcsolatot. Viszont a mostani kutatásban több mint tízszer több, szám szerint 77 ezer ember élet­módbeli szokásait - így a táplálékkiegészí­­tő-fogyasztást­­ vetették össze kortörténe­tükkel. Ezt a vizsgálatot már eleve a vitami­nok, ásványi anyagok és egyéb, kétséges ha­tású készítmények (például a ginszeng) és a rák kapcsolatának vizsgálatára tervezték, így az eredmények jobban értelmezhetők - és ha lehet, még aggasztóbbak. Azok a férfi­ak, akik napi húsz milligramm B6-vitamint szedtek évekig, kétszer gyakrabban kaptak tüdőrákot. Ha ráadásul még dohányoztak is eközben, a veszély háromszorosnak bizo­nyult - tehát a vitamin nem ellensúlyozta, hanem súlyosbította a dohányzás hatását. A B12 még veszélyesebbnek tűnik: ha dohányos Each Donut Fortified with a minimum of Z5 units of Vitamin 81 szed belőle 55 mikrogrammnál többet na­ponta, a tüdődaganat kockázata négyszeres lesz. Az itt szereplő mennyiségekről érde­mes tudni, hogy a fent már idézett webshop­­ban száz mikrogrammos B12-t és öt-nyolc mil­ligrammos B6-vitamin-hatóanyagot tartalma­zó tablettát is árulnak. Természetesen ez csak két vitamin a sok (bár nem annyira sok, mint sokan hiszik) kö­zül, és a többi vegyület élettani hatásaira ezen kutatási eredmények alapján nem tu­dunk következtetni. Ugyanakkor azt a követ­keztetést igenis levonhatjuk, hogy ne bíz­zunk vakon mindenben, amire a forgalma­zók (sokszor teljesen alaptalanul) rásütik, hogy „vitamin”. Csupor Dezső gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Farma­­kognóziai Intézetének docense többtucatnyi olyan „vitamint” gyűjtött össze Ködpiszkáló (kodpiszkalo.blog.hu) című blogján, ame­lyek valójában sosem voltak vitaminok. De sok olyat is találni, amelyeket eredetileg való­ban vitaminnak hittek, de később kikerültek ebből a patinás körből. Érdemes tudni, hogy a vitaminok azok a vegyületek, amelyekre kis mennyiségben szükségünk van egészségünk megőrzéséhez, de mi magunk mégsem tud­juk őket elegendő tömegben előállítani.­­ Az emberek kevéssé tudják, hogy pon­tosan mi is a vitamin, de annyi biztosan ott van mindenki fejében, hogy a vitamin jó. Ezt a cégek is tudják: ha valamire rásütik, hogy vitamin, azt könnyű eladni. Ez a „Bi7-vita­­min” esetében a legszembetűnőbb: a vegyü­let valójában a mérgező amigdalin, amelyről azt állítják (hamisan), hogy öli a rákos sejte­ket. Valójában azonban a szervezetben cia­­niddá alakul, és halálos lehet - mondja Csu­por Dezső. - Ami viszont most különösen ak­tuálissá teszi a kérdést, hogy „Szabó Gyuri bácsi”, az úgynevezett bükki füvesember a parlagfűben vél felfedezni olyan vitamino­kat, amelyek nem léteznek, és ezzel propa­gálja a parlagfű fogyasztását. Holott ez ve­szélyes is lehet. Szabó György (vagy a mögötte rejlő vállal­kozók szándéka) az interneten jól menő gyógynövénybizniszt épített fel az elmúlt években, és ma már szakértőként, illetve ku­tatóként szerepel a televízióban is. Iskolai végzettségéről honlapján csupán annyi tud­ható meg, hogy „kisgyermekként nagyanyjá­tól, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét”. A 24.hu beszámolója szerint Gyuri bácsi állítja: „a parlagfűben nagy mennyiségben található B37- és a kevés­bé ismert P2-vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartal­maz,­ ezenkívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású.” Ezzel (sok egyéb mellett) az a probléma, hogy nem létezik B37- és P2-vita­­min. Az SZTE kutatói saját állatkísérleteik alapján pedig arra jutottak, hogy „a vizsgálat­­sorozatban tapasztalt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú emberi fogyasztásának biztonságosságát”. Szóval ha esetleg eszünkbe jutna az egyik leg­súlyosabb allergén hatású, emberek milliói­nak életét megkeserítő parlagfüvet direkt el­fogyasztani, inkább gondoljuk át újra. De térjünk vissza a vitaminokra. Vajon hogy vált a teljes nyugati világ a táplálékkie­gészítők és legfőképpen a vitaminok rabjá­vá? Sokak szerint ezek csak a gyógyszergyá­rak marketingtrükkjei, amelyek segítségével elérik, hogy az egészséges emberek is folya­matosan gyógyszert szedjenek. Noha kétség­telenül hatalmas pénzügyi érdek fűződik a vitaminfogyasztás fenntartásához, a jelen­ség eredetének megértéséhez egészen a má­sodik világháborúig kell visszamennünk, ol­vasható Catherine Price (magyarul nem meg­jelent) Vitamania című könyvében. 1941-ben Roosevelt elnök nagy konferenciát hívott ösz­­sze - ez volt a nemzeti táplálkozástudományi tanácskozás a honvédelem érdekében - ab­ból a célból, hogy biztosítsák az amerikaiak megfelelő tápláltságát a küszöbönálló hábo­rú megvívásához (fél évvel Pearl Harbor előtt vagyunk). Akkoriban mindenhonnan a vitaminokról lehetett hallani. Pletykák ke­ringtek arról, hogy a nácik megvonják a vita­minokat a leigázott népektől, viszont a saját katonáiknak marékszámra adják őket - ma­gyarul a vitamin a felsőbbrendű faj építésé­nek eszköze volt számukra. Az amerikai vezetés mindebből azt a kö­vetkeztetést vonta le, hogy a vitamin a kulcs az egészséghez, az egészség pedig a győze­lem feltétele. A konferencián határozták meg a „napi ajánlott beviteli értékeket”, és eldön­tötték, az amerikai lisztet vitaminokkal, leg­főképpen B,-vitaminnal (tiaminnal) egészítik ki. A kongresszus legfontosabb, máig tartó hatása azonban annak a hitnek az erősítése volt, hogy a vitaminpótlás nemcsak az egész­ség feltétele, de még a normális egészséges állapoton felül is képes erősíteni, ellenállób­­bá, okosabbá tenni az embert. Ez a vélekedés - amely egyesekben szinte vallásos mérete­ket öltött - a háború után elterjedt a világon. Nálunk a C-vitamin vált közkinccsé. Emlék­szem, nagymamám táskájában mindig volt egy levél sárga mázas C-vitamin-tabletta, amelyet cukorkaként adott nekünk. Mi pedig azon versengtünk, hogy szét merjük-e rágni a piszokul savanyú drazsét. Félreértés ne essék, nem állítjuk, hogy minden vitamin hatástalan, sőt káros az egészségre, hiszen e vegyületcsoport definí­ciója is arról szól, hogy létszükséglet a bevite­lük. Ugyanakkor rengeteg vizsgálat bizonyí­totta a közelmúltban, hogy a vitaminok nem képesek mindarra a csodára, amelyet sokan elvárnak tőlük. Az Annals of Internal Medi­cine folyóirat szerkesztőségi vezércikke két­séget sem hagy a szerzők meggyőződéséről: „Úgy gondoljuk, hogy az ügy le van zárva. A jól táplált felnőttek étrendjének kiegészítése ásványi anyagokkal és vitaminokkal nem bi­zonyítottan előnyös, sőt akár káros is lehet. E vitaminokat nem javasolt krónikus megbete­gedések megelőzésére használni. A béta-ka­­rotin, az E- és vélhetően az A-vitamin nagy dózisban káros. Más antioxidánsok, például a folsav, a B-vitaminok, illetve a multivita­­min-készítmények hatástalanok a legfonto­sabb betegségek prevenciójára.” Az E-vita­­min említése azon a vizsgálaton alapszik, amely kimutatta, hogy ez a vitamin megeme­li a prosztatarák kockázatát.­­ Ahogy a tudomány halad előre, bizonyos vegyületek vitaminstátusa változik. Vannak, amelyekről kiderül, hogy nem esszenciális a jelentőségük, mások nagyobb mennyiségben is hasznosulnak a szervezetben. Ennek meg­ítélését az teszi kérdésessé, hogy nincs objek­tív kritériuma a vitaminok definíciójában sze­replő „kis mennyiségnek” - érvel Csupor Dezső.­­ A Ql()-koenzimről például sokan úgy gondolják, hogy megérdemelné, hogy vita-Pletykák keringtek, hogy a nácik megvonják a vitaminokat a leigá­zott népektől, míg saját katonáik­nak marékszámra adják őket, minnak nevezzük, mások szerint azonban nem. A Szent-Györgyi Albert által egykor vita­minnak gondolt flavonoidok valóban jóté­kony hatásúak az érfalakra, de belőlük na­gyobb mennyiséget eszünk meg zöldségek­kel, gyümölcsökkel, mint az a vitaminokra jellemző. Persze ezen alapvetően egészséges vegyületeknél nem akkora probléma, hogy vitaminnak nevezzük őket vagy sem. Az vi­szont már sokkal veszélyesebb, ha káros anyagokat reklámoznak vitaminként. A gyógyszerész egyetért azzal, hogy az el­múlt időkben több vitaminról kiderült, hogy hatásaik nem olyan szenzációsak, mint azt korábban gondolták - sajnos erre pont a C-vi­­tamin a legjobb példa. Egy kivétel van ezek közül, amelyet interjúalanyunk is naponta szed: ez a D-vitamin. Erről korábban azt gon­dolták, hogy csak a csontfejlődésben játszik jelentős szerepet, de újabban kiderült, hogy sok egyéb betegség megelőzésében is hasz­nos lehet. Viszont a magyar lakosság többsé­gének szervezetében kevés a D-vitamin, és szedésének nincsenek ismert kockázatai. :xx ECBI :­ THAK YOUR DOOM­IAN (UPPER EAST SI­­R VITAMINS) Vitamint népszerűsí­tő plakátok ma (fent) és régen (középen), illetve a korszakalkotó vitaminos sör (lent) FOTÓK: WIKIPÉDIA SUNSHINE itamini BEEP­­

Next