Nimród, 2001 (89. évfolyam, 1-12. szám)
2001-01-10 / 1. szám
Szarvassült pikáns ír Hozzávalók 4 személyre: kb. 1 kg szarvascomb 4 evőkanál olaj 10 dkg füstölt szalonna só és bors 2 karotta, 1/4 fej zeller 1 szál fehérrépa, 2 kis fej hagyma 1 babérlevél, egy kakukkfű ágacska néhány szem borókabogyó 1 evőkanál sűrített paradicsom egy kevés Worcestershire-szósz 3 evőkanál áfonya 1/4 citrom leve 1,5 dl vörösbor 3 dkg liszt A recept eredetije című receptlap januári számában található Előkészítés: A húst megtisztítjuk az esetleges inaktól és hártyáktól, majd megmossuk és szárazra itatjuk. Az inakat és hártyákat apróra vágjuk; a szalonna felét csíkokra vágjuk; a maradék szalonnát felkockázzuk; a húst megspékeljük a szalonnacsíkokkal; majd mindenütt bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymát megtisztítjuk és nagy kockákra vágjuk; a karottát, a fehérrépát és a zellergumót megtisztítjuk, megmossuk, szárazra itatjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a zöldséget, a szalonnakockákat és a húsról levagdosott nyesedéket kakukkfűvel, borókabogyóval és babérlevéllel egy tepsibe szórjuk, majd rátesszük a szarvashúst; leöntjük forró olajjal, hozzáadunk egy kevés vizet, és előmelegített sütőben, a saját szaftjával gyakran locsolgatva 45 percig sütjük; ezután a húst megfordítjuk és - egyre gyakoribb locsolgatás mellett - a másik felét is készre sütjük. (A sütési idő összesen kb. 1,5 óra, de a hústól függően ettől eltérő is lehet. Ha szükséges, még egy kevés vizet önthetünk alá.) Ha elkészült, a húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékot meghintjük liszttel, sűrített paradicsomot keverünk bele , mindezt jól átpirítjuk, meglocsoljuk vörösborral és beforraljuk. Ezután a mártást sűrű szitán átpasszírozzuk, majd citromlével, áfonyával és Worcestershire-szósszal finomítjuk. A húst felszeleteljük és előmelegített tányérokra téve meglocsoljuk a mártással. Burgonyakrokettel igazán finom. Italajánlat: Egy testes Szekszárdi Cuvée a Vináriumtól pompás kísérője a szarvassültnek. 0034836 OMgKDK Periodika