Orvosi Hetilap, 1966. december (107. évfolyam, 49-52. szám)

1966-12-04 / 49. szám - Bach Imre: A konyhasó az emberi táplálkozásban

2306 ORVOSI HETILAP Dám­ában. Az ott lakó maszai négerek — e szerzők megállapítása szerint — sohasem szenvednek a szív koszorúsereinek megbetegedésében. A törzs­beli fiatalok életerős, harcias emberek, akiknek fi­zikai teljesítőképessége tréning nélkül is sok eset­ben eléri az olimpiai sportolók színvonalát, noha a főleg húsból és tejből álló táplálékukat sohasem sózzák, sőt, nyelvükben a konyhasó fogalmára még szavuk sincs. Mindenesetre ez az adat is azt bizo­nyítja, hogy a táplálék természetes sótartalma ele­gendő a nátriumegyensúly fenntartásához. Dahl (8) részletesen foglalkozott azzal a prob­lémával, vajon az ételekhez adott konyhasó, illetve a sózás mellőzése okoz-e valamiféle káros hatást. Számos fiziológiai és biológiai vizsgálatot végzett nátriummegszorítás alatt, de lényeges elváltozáso­kat nem talált. Megvizsgálta az alapanyagcsere, az elektrokardiogramm, a vizelet, az ureum clearance viselkedését, a haematológiai állandókat, a hae­­matokrit, a haemoglobin, a vörösvérsejtszám, a fe­­hérvérsejtszám értékeket, a qualitatív vérkép eset­leges eltolódását, a teljes cirkuláló eosinophilek számát, a vérsejtsüllyedés értékét, a vérplasmában a káliumot, magnesiumot, a plasma széndioxid-kö­tőképességét, fehérjetartalmát stb., de szignifikáns értékelváltozásokat nem talált. A mellékvesekéreg funkcióit is vizsgálta olyan egyénnél, aki négy éven át napi 100—150 mg nátriumnál többet nem fo­gyasztott. E betegnél a mellékvesekéreg-funkció is normális maradt. A több hétig, esetleg több hóna­pig nátriumszegény diétát fogyasztó egyének plas­­májában csupán a nátriumtartalom csökkenését találta. A statisztikai analízis 25 egyén esetében szignifikáns eltérést mutatott. Átlagosan 144 maeg­­ről 142,2 maeg-re csökkent a plasma nátriumtartal­ma. Ugyancsak csökkent a teljes kicserélhető nát­rium mennyisége 4,5%-kal, a kicserélhető klór mennyisége pedig átlagosan 9%-kal. Ez a nátrium és klór kicserélhetőségére vonatkozó változás rend­szerint a nátriummentes diéta megkezdése utáni első vagy második héten volt kimutatható. Továb­bi csökkenés nem volt észlelhető; ezek az értékek állandó szinten maradtak. Dahl (8) ezzel kapcso­latban megjegyzi, lehetséges, hogy az a csökkenés, amelyet a konyhasó-megszorítás után észlelt, nem is abnormális, mert tulajdonképpen azok az érté­kek, amelyeket mi normálisnak fogadunk el, ma­gasak, minthogy tartósan a szükségesnél sokkal több konyhasót fogyasztunk. Egyes állatkísérleti adatok látszólag ellentét­ben vannak Dahl (8) megfigyeléseivel, melyek sze­rint szükségtelen a konyhasó hozzáadása az ételek­hez. Eisenstein és Hartroft (10) azt tapasztalta, hogy teljesen sótalan diéta mellett nemcsak a se­rum nátriumszintje csökkent, hanem az állatok növekedése is megakadt. A teljesen nátriummen­tes diétával szerzett tapasztalatok természetesen nem hasonlíthatók össze a nátriumszegény vagy nátrium-megszorításos diétával kapott adatokkal, hisz minimális mennyiségű nátriumchlorid hozzá­adása a táplálékhoz már megszüntette az állatok növekedésének gátlását. Dahl (8) azon felfogását, hogy a nátriumszegény diéta veszélytelen, illetve, hogy nátriumchlorid hozzáadása az ételekhez feles­leges, megerősítik Peschel (23) és Lohmann—Pe­­schel (18) észlelései, akik hosszú időn át rizs diétán tartott betegekben jelentősebb elektrolyt-elválto­zást nem észleltek. Súlyosabb veseelváltozásokban szenvedő hypertoniás betegekben a konyhasó­men­tes diéta alkalmazásakor mindenesetre elővigyáza­tosságra van szükség. Előfordulhat persze bizonyos betegségekben vagy egyes állapotokban, hogy a heveny nátrium­veszteség veszélybe sodorja az egyént, és nyilván­való, hogy az akut nátriumveszteség könnyebben okozhat bajt sótalan vagy nagyon nátriumszegény diétán tartott betegeknek. Ilyen állapotok elsősor­ban: mellékvesekéreg-elégtelenség, diabetikus aci­dosis, hányásokkal járó állapotok,­sóvesztéses neph­ritis, gastrointestinalis fisztula stb. Dahl (8) felfogását, hogy az ételek sózása nem szükséges az egészség fenntartásához, osztja Kau­nitz is (15). Szerinte a konyhasó használata éppen olyan szokás, mint más élvezeti cikknek, ízesítő­nek a használata. Említi egy antropológusnak, Holmbergnek az adatát (13) a kelet-bolíviai sim­one indiánokról. Ez a törzs főleg vadásznép, és nem is­merte a sót, amíg egy kutató meg nem ismertette velük. A só annyira ízlett nekik, hogy nem is akar­tak többé lemondani róla, éppen úgy, mint sokan, akik megismerték a nikotint, a kávét vagy más él­vezeti cikket, és makacsul ragaszkodnak hozzá. Kaunitz (15) még egy nagyon érdekes problé­mát vet fel: vajon az állandó sófogyasztás, ami a modern társadalom sajátja , de egyes primitív népeknél ismeretlen — stimulálja-e intellektuális kapacitásunkat? Feltehető, hogy a felső paleolit korban, sok évezreddel ezelőtt, az ember még nem használt sót a táplálékához. A cromagnoni barlan­gokban élő ember azonban mégis nagyfokú művé­szetről tett tanúbizonyságot. Intellektuálisan tehát valószínűleg egy szinten volt velünk, csupán tudá­sában különbözött tőlünk. A fent említett adatok arra mutatnak, hogy normális körülmények között egészségünk és tel­jesítőképességünk fenntartásához elegendő az a nátriummennyiség, amelyet tápanyagaink tartal­maznak. Az orvost azonban elsősorban az érdekli, káros-e ételeink rendszeres sózása? E kérdésnek az utóbbi időben jelentős aktualitást ad az a felisme­rés, hogy a hypertonia betegség, az essentiális hy­pertonia keletkezésében az elektrolytoknak és el­sősorban a nátriumnak is szerepe van. Nem vita­tott, hogy kísérleti állatokon hypertoniát lehet elő­idézni konyhasódús táplálékkal, és a hypertonia annál malignusabb, minél több sót fogyaszt az ál­lat (21). Epidemiológiai vizsgálatok világszerte azt mutatták, hogy az emberi essentialis hypertonia előfordulása párhuzamos az átlagos konyhasófo­gyasztással, és ismeretlen azoknál a népeknél, amelyek nem élnek konyhasóval. Régen tudott do­log, hogy a konyhasó megvonása vérnyomáscsök­kenést eredményez. Ambard (2), Allen (1) és Kempner (16) is konyhasómentes diétával kezelte

Next