Szabad Föld, 1951. július-december (7. évfolyam, 26-52. szám)

1951-07-01 / 26. szám

■»»••I ormta az első oldalról)o­vábbszállításának és berakásának gyors és folyamatos lebonyolításában. Szükség esetén munkaerőt és fgaerőt is bocsássanak a felvásárló szervek rendelkezésére. 4. Az előttünk áló nagy feladatok, az osztályh­arc élesedése, a feszült nemzetközi helyzet megköveteli, hogy minden téren,­ így a begyűjtés terén is, felszámoljunk minden lazaságot és fokozottabban, érvényesítsük a köte­lező állampolgári­­ fegyelmet. Ezért­ a minisztertanács felhívja az igaz­ságügyi, belügy- és­-­az élelmezési minisztert, hogy a dolgozó paraszt­ságunk nagy többsége követelésének megfelelően — fokozottabb szigorral járjanak­­jól mindazokkal szemben, akik elmulasztják a beadási kötelezett­ség teljesítését! Versenyben az ország kenyeréért! 1. A minisztertanács felkéri a tár­sadalmi , szervezeteket és felhívja a megyei, járási és községi tanácsokat, valamint a begyűjtő szerveket, nyújt­sanak messzemenő támogatást a dol­gozó parasztság, a termel­őszövet­ke­­zetek, állami gazdaságok, földműves­­szövetkezetek, községek, járások és a megyék versenyének előmozdításaiban és kiszélesítésében. A begyűjtési ver­senyt úgy kell megszervezni, hogy a termelőszövetkezetek és szövetkezeti csoportok egymás között, az állami gazdaságok — egymás kö­zött, dol­gozó parasztok — egymás között, földmű­vess­zövetkezetek — egymás kö­zött, községek, járások, valamint a megyék — ugyancsak egymás között versenyben álljanak. 2. Az 1951.­ évi term­énybegyűjtési versenyt két szakaszban kell lebonyo­lítani: a verseny első szakasza a múlt évi tapasztalatok alapján alkot­mányunk ünnepére, augusztus 20-ra zárul, míg a m­ásodik szakasz a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján, november 7-én fejező­dik be. Az első szakaszon a verseny­­a búza, rozs, árpa és zab, a második szakaszon a szálast­aka­rmányok, a kukorica és napraforgó begyűjtési tervének teljesítéséért és túlteljesíté­séért folyik. 3. A verseny eredményét kenyér­­gabona és takarmány­fél­ék együttes teljesítéséhez kell kötni. A belügy­miniszter gondoskodjék arról, hogy a verseny befejezése után a jutalmakat 15 napon belül a megyék, községek, A nedves terményt beadás előtt szárítsuk meg föl­dm­­i vesszö­vetkezetek, term­előszö­vetkezetek és dolgozó parasztok meg­kapják. 4. A minisztertanács felhívja az élelmezési és belkereskedelmi minisz­tert, hogy a forgalomba kerülő ipar■ cikkmennyiségből biztosítson elsőbb­séget azok számára, akik beadásukat gyorsan teljesítik. Ennek megfelelően június 30-ig dolgozza ki az állami begyűjtési tervet teljesítő és túltelje­sítő községek külön iparcikk-juttatá­­­­sainak rendszerét. Ennek megfelelően: a) pontosam meg kell határozni a juttatásokra fordítandó iparcikkek (háztartási és ruházati cikkek, lábbeli, termelési eszközök, stb.) jegyzékét és el kell készíteni a juttatás ütem­tervét; ‘ ' ' b) az­­ételmezési miniszter gondos­kodjék a juttatások nyilvánosságra hozásáról — a helyi sajtó, közérdekű hírszolgálat, stb. útján A begyűjtő szervek feladatai Ebben az esztendőben a gazdag termés, egyéni és szövetkezeti pa­rasztságunk versenyszellemének erő­södése, a cséplőgéptől történő ter­­ménytbea­dási mozgalom kibontakozása mind az állami szerveket és föld­művesszövetkezeteket, mind a be­gyűjtő vállalatokat fokozottabb fel­adatok elé állítja. Biztosítani kell ezért, hogy az állami, szövetkezeti és a begyűjtő­ szervek egyaránt minden tekintetben felkészülten álljanak a termén­y­begyűjtésre. A minisztertanács felhívta a me­gyei, járási és­­községi tanácsokat, hogy az á­­­lanti te­rm­énybegyűjtést szabályozó törvényerejű rendelet vég­rehajtását a legnagyobb gondossággal készítsék elő és szervezzék meg. A minisztertanács felkéri a SZÖVOSZ-t, gondoskodjék arról, hogy a földművesszövetkezeti termén­y­begyűjtő hálózat minden tekintetben felkészüljön a terménybegyűjtés za­vartalan lebonyolítására. Az élelmezési miniszter a Ter­­ményforg­almi Egyesülés útján szer­­vezze meg az állami gazdaságoknál, termelőszövetkezeteknél és termelő­szövetkezeti csoportoknál■■ a beadásra kerülő terményeknek közvetlenül köz­raktárakba történő beszállítását. A könnyűipari miniszter gondoskod­jék arról, hogy a mezőgazdaság zsák- és zsákzsineg-ellátásának bizto­sítására még szükséges zsák- és zsák­­zsinegmennyiség a Népgazdasági Ta­nács ált­al meghatározott ütemezésben átadásra kerüljön. A minisztertanács felhívja a dol­gozó parasztságot, az állami gazda­ságok dolgozóit, a termelőszövetke­zetek és termelőszövetkezeti csoportok tagjait, hogy a terményraktárakat és tárolásra használt egyéb helyiségeket az új termés betakarítása előtt gondo­san tisztítsák ki. A földművelésügyi miniszter a ter­melők raktárainak kötelező kitisztítá­sát és zsizsiktelenítését szabályozza június hó 25. napjáig rendeleti úton és gondoskodjék a raktári kártevők elleni védekezés széleskörű ismerteté­séről, a megfelelő plakátok, brosú­rák, röplapok, stb. útján. Az élelmezési miniszter gondoskod­jék arról, hogy június hó 30. napjáig a terménytárolásra használt köz­raktárak tisztítása és fertőtlenítése befejeződjék. A minisztertanárós — számolva az esetleges esős időjárással — felhívja a dolgozó parasztságot, a termelő­­szövetkezetek (csoportok) tagjait, va­lamint az állami gazdaságok dolgo­zóit, hogy nedves terményeiket a beadás előtt szárítsák meg, s az­­állami begyűjtő szerveknek gabonát nedves állapot­ban ne adjanak át. Az élelmezési miniszter, a me­gyei terményforgalmi vállalatok, a SZÖVOSZ, a MESZÖV-ök útján esős időjárás esetében fokozottabb gonddal ellenőriztesse a begyűjtött termények kezelését. Az élelmezési miniszter a szükség­hez mérten határozza meg, hogy a terményeket milyen magasságban tá­rolhatják a begyűjtő szervek. A begyűjtési terv pontos teljesítésével a békét védelmezzük! A terménybegyűjtésnek döntő jelen­tősége van az egész ország gazda­sági életére, népgazdasági tervünk teljesítésére. Ezért a minisztertanács felhívja a terménybegyűjtés terén te­vékenykedő állami és társadalmi szervek dolgozóit, hogy munkát és fáradságot nem kímélve, a begyűj­tési tervek teljesítésével és túlteljesí­tésével a kitűzött határidőkre bizto­sítsák a begyűjtés teljes sikerét. A begyűjtés terén előttünk lálló nagy feladatok teljesítése, állami szer­veink jó munkája mellett, dolgozó parasztságunk kötelessége. Nemes versengéssel a minél jobb eredményért, — váltsuk valóra a be­gyűjtés fő jelszavát: „ ... Cséplő­géptől a begyűjtőhelyre!...” ! Minden dolgozó paraszt, hazájának minden hű fia legyen tudatában annak, hogy a begyűjtési tervek pontos tel­jesítésével védelmezi a békét, növeli népünk jólétét és erősíti népköztársa­ságunk szilárd alapját , a munkás­paraszt szövetséget. Jízravisúljuk a kölesvetőmagot A kedvező időjárás lehetővé teszi, hogy ebben az esztendőben ne csak szálastakarmánynak termeljünk má­sodnövényeket, hanem abraktakar­mánynak is. Erre a célra legjobban bevált a köles, amely szemre is meg szalmára is lényegesen nagyobb tér mást ad, különösen, ha a szovjet tu­dósok ál­tal kidolgozott előcsírázta­­tási eljárással, jarovizálással készít­jük elő a magot a vetésre. A köles jarovizálására legalkalma­sabbak a szed­ős magtárak, amelyeket a jarovizálás előtt mésztejjel kell fer­tőtleníteni. A jarovizálásra szánt vető­magot gondosan meg kell tisztítani a gyommagvaktól és a törött szemektől. Tisztítás után állapítsuk meg a mag csíraképességét, s ha a magok 90—95 százaléka csíraképes, hozzákezdhetünk a jarovizáláshoz. A magot vetés előtt 7—10 nappal kell benedvesíteni. Nedvesítésre leg­jobb, ha olyan kádat használunk, amelybe egyszerre 100 kg magot tu­dunk beönteni. A 100 kg köleshez két részletben 26 liter vizet adjunk. Először 16, később pedig 10 litert. A második nedvesítést csak akkor végez­zük el, ha a kölesmag az első 16 liter vizet már magába szívta. Nedvesítés után a jarovizálásra szánt helyiség padlójára olyan vastagon terítsük le a kölest, hogy a magok közötti hő­­mérséklet állandóan 15—20 Celsius fok legyen. Ha a hőmérséklet maga­sabbra emelkedik, a magot át kell la­pátolni és szét kell gereblyézni. Ha viszont a hőmérséklet 18—20 Celsius fok alá süllyed, rakjuk vastagabbra a köleshalmot. A jarovizálás időtartama 7—10 nap legyen. Ez alatt lapátoljuk át a magot naponta kétszer, három­szor Ha jól végezzük a munkát, a köles­magok 1—2 százaléka a jarovizáció első két napjában már csírásodni kezd. A jarovizálás harmadik, negyedik napján pedig a magok 4—5 százalé­kának kell kicsíráznia. Ha a negyedik napon még nem csírázott ki a köles 4—5 százaléka, a köleshalmot újra meg kell nedvesíteni. Az utólagos nedvesítésnél a jarovizálás alatt álló köles minden 100 kg-jához egy két liter vizet adjunk és gondosan, egyen­letesen keverjük össze. Ha viszont a csírásodás 4—5 százaléknál nagyobb, gyorsan csökkenteni kell a kiterített magréteg vastagságát és szelelőrostán egyszer az egész mennyiséget át kell engedni. A jarovizálás végén 10—12 százalék csírázott mag lehet az egész mag­­mennyiségben. A jarovizált kölesmag vetésénél a vetőgépet állítsuk nagyobbra, mintha jarovizálatlan kölest vetnénk. Ezenkívül gondosan ügyeljünk a gép működésére, mert duzzadt magok nem gördülnek olyan könnyen mint a szárazak és könnyen beleragadhat a gép kana­laiba. ­ ELKÉSZÜLT 80 KOMBÁJN! Előre 250 cséplőgépért! Valljuk be, hogy jól dolgoztunk. Az országnak hasznot hoztunk. Segítjük a falu népét, így védjük a tartós békét! Vidám öntudattal száll a dal az EMAG-gyár udvarán s az egybe­­gyült munkások jogos büszkeséggel néznek a főkapu felé, ahol éppen most gördül ki a 80-ik kombájn. Az eredetileg tervezett 50 kombájn helyett 80-at készítettek el az EMAG-gyár dolgozói. Több mint ötezer ember munkáját végzik el ezek a gé­pek. Az EMAG munkásai így járul­tak hozzá ahhoz, hogy megkönnyítsék a legfáradságosabb paraszti munkát s hogy dolgozó parasztságunk idejé­ben tudja betakarítani ez évi bő ter­mését. A gyár legjobb dolgozóinak most ezen az ünnepségen osztják ki a jutalmakat a terv túlteljesítéséért. 180 dolgozó kapott jutalmat, összesen 68 ezer forint értékben. Az EMAG munkásai azonban nem állnak meg az eddigi eredményeknél. Az ünnepségre összegyűlt dolgozók mögött már ott sorakoznak a szere­lésre váró cséplőgép-vázak. Július 15-re 250 cséplőgép elkészítését vál­lalták a munkások! Tudják, hogy az ország kenyeréről van szó s­ok terv­­túlteljesítéssel, kiváló munkával új gépek százait adják a dolgozó pa­rasztoknak a terménybetakarítás munkájához. Szabad Föld 1951 július 1. ­­ehed, ahal érett! A szem veszteség) elkerülése és a termés jó minősége érdekében a búzás viaszérésben, a rozsot teljesérés előtt, az ősziárpát, tavaszi árpát és a zabot sárga­­érésben, az egyéb növényeket pedig az érésnek abban a szakaszában kell le­aratni, amikor a szem­ves­zteség a lehető legkisebb ... A learatott gabonát és egyéb növényeket az aratás befejezése után kése­­delem nélkül hordják össze asztagokba, vagy a gépre hordva takarítsák be, hogy elkerüljék a csírásodást és egyben elősegítsék a gyorsabb cséplést. Az ara­tás, behordás és cséplés idején, továbbá a szérük őrzésénél tanúsítsanak leg­­messzebbmenő éberséget és akadályozzanak meg minden kárt okozó kísérletet... Az aratás és a learatott gabona behordása­ után azonnal végezzék el min­denütt a tarlóhántást. (Az aratás és cséplés végrehajtásáról szóló minisztertanácsi határozatból.­ minden országszerte folyu­k az aratás. A déli megyékben már levágták az őszi­árpát, aratják a rozsot és egyes he­lyeken a búza aratása is megkezdő­dött. Az időjárás úgy alakult, hogy az egyes gabonafélék érése között i­gen kevés az időkülön­bség. Egyszerre érik be a rozs, a búza és a tavaszi árpa. Éppen ezért úgy kell megszer­vezni az aratást, hogy a szemveszte­­séget teljes egészében elkerüljük. Kézi arat­ásnál a rendet mindig a még álló gabonára vágjuk, így a ka­lász az adó gabonának támaszkodva nem zuhan olyan nagyot és nem csa­pódik ki belőle a mag. A dőlt gabo­nát lehetőleg mindig kézi erővel arassuk, éspedig úgy, hogy mindig a dőlés után haladjunk. A dőlt gabonát lehet a dőlés irányára haránt is vág­ni, de csak úgy, hogy a kasza­­a le­vágott gabonát a még lábon állóra döntse rá. A kévekötéshez szükséges kötelet a hajnali órában, harmatos ga­bon­ából készítsük, mert ha megsüti a nap, a száraz gabonából csavart kötél könnyein szétcsúszik, ezenfelül a kötél készítésénél minden magot kidörzsö­­lün­k a kötélbe font kalászokból. Aratógéppel mindig viaszérésben kezdjük a búza aratását, mert teljes érés esetén az aratógép egyben ki is csépeli, a szemet. A géppel a kévéket lehetőleg köttessük szorosra, hogy a ké­sőbbi száradás esetén a kévék szét ne csúszhassanak. Az aratógépet a kevésbbé dőlt gabonánál jól használ­hatjuk, mert a gép vitorlája az előre­bukott gabonaszálakat, felállítja és kaszaélre fordítja. Ahol összeérik a gabona, erőt a legérettebb táblák aratására kell összpontosítani. Az állami gaz­daságokban, termelőszövetkezeti cso­portokban az aratóik helyesen teszik, ha nem várják be az egyes gabona­táblák teljes beérését. Helyes a tatai tszcs jelszava: „Vágd, ahol érett!” Ezzel azt akarják elérni, hogy a na­gyobb tábláik kevésbbé érett részeit kihagyva, az érett gabonát aratják. Később pedig visszajönnek a mélyebb fekvésű, zöldebb részek learatására. Hogy a pergést elkerüljük, ha szük­séges, arassunk éjjel is! A levágott gabonát ne hagyjuk renden, vagy szanaszét kévékben, ha­nem minden esetben rakjuk azonnal keresztbe. A keresztek rakásánál ügyeljünk, hogy a­­keresztsorok egye­nesek legyenek, így könnyebben megy a tárcsázás és a gabona behordása is. A kereszteket ne rakjuk oda, ahol összefuthat az esővíz. Minden meg­kezdett kereszt alá tegyünk egy fél­­maroknyi összehúzott kaparékot, hogy a kereszt alsó kévéjének kalászai ki ne csírázzanak. A learatott gabonát ne hagyjuk kint hetekig a földeken. Párnapi szá­radás után hordjuk osztagba, vagy egyenesen a cséplőgépre. Gyorsabban megy a behordá, és kevesebb lesz a szemveszteség, ha az egyénileg gaz­dálkodó dolgozó parasztok összefog­nak, és közös erővel — a tavaly jól bevált „behordó brigádokkal“ — vég­zik a hordást. Behordásnál a szekér aljába terítsünk ponyvát és tegyünk ponyvát­­az asztag tövébe­­ is, ahol a rakott szekereket ürítjük. Már most köthetünk szerződést őszi vetésű növényekre Az idén a szerződéses növények­ — őszirepce, biborhere is — igen jó termést adtak és kitűnő termésered­ményt ígér a szöszösbükköny is. Ezeket a növényeket a betakarítás után mi­előbb csépeljük el és a termést azon­nal adjuk át a termeltető vállalatnak. A nagyon előnyös szerződéses ter­melői árat a termelőszövetkezetek, tszcs-k és az egyéni termelők csak akkor kapják meg, ha a bíborhere ter­mékét július 20-ig, a repcéét július­ 31-ig, a szöszösbükkönyét augusztus 15-ig átadják. A határidők után már csak a szerződésen kívüli, lényegesen alacsonyabb árat kapják a termelők. Épp ezért ne halogassuk a cséplést és a termény átadását. A dunaszekcsői „Petőfi“-tszcs őszi­­repcéje holdanként több mint 12 má­zsás termést adott,­­így három kát. hold 500 négyszögölön termelt rep­céért több mint 11 ezer forint jövede­lemre tett szert a tszcs. Érdemes tehát ezeknek a növényeknek szerződéses termelésével foglalkozni. A kormányzat lehetővé tette, hogy már most, az aratás és cséplés idején megköthessék az őszi vetésű növények­­ termelésére a szerződéseket. A tsz­­k és tszcs-k közvetlen a vállalatokkal, az­­ egyéni dolgozó parasztok a földműves­­i szövetkezetek útján köthetik a szerző­dést. Az igen előnyös szerződéses ter­melői árak változatlanul megmarad­tak: az őszirepcénél 270 forint, a szö­­s­ös- és pannonbükkönynél, őszi­borsó­­nál 240 forint, a bíborherénél 340 fo­rint mázsánként. A közellátási rendelkezések keretei között az arató- és cséplőmunkások szabadon rendelkeznek részkeresetükkel Az 1951. évi cséplésről szóló rendelet kimondja: gabonából az arató- és cséplőrész (cséplőmunkás rész és gépkereset) természetben kiadható. Kivétel ez alól az állami gazdaságok arató- és cséplőmunnká­­sai, továbbá a gépállomásoknál dolgozó traktorosok és segédtrak­torosok, akik munkabérüket pénz­ben kapják meg. A természetben megkapott ara­tási és cséplési munkabérével a munkavállaló a közellátási rendel­kezések keretei között szabadon rendelkezik, a fejadagon felüli részt eladhatja állami terménygyűjtőnek C-vételi jegyre, vagy pedig a fej­adagon felül szabadon is őröltethet. Amennyi kenyérgabonát C-vételi jegyre bead, ugyanannyira kaphat szabad őrlési engedélyt. Az aratási és cséplési munka­bér címén kapott takarmánygabo­nát a munkavállaló szabadon fel­használhatja takarmányozásra, vagy pedig állami terménygyűj­tőnek­­-vételi jegyre eladhatja.

Next