Szabad Föld, 1975. július-december (31. évfolyam, 27-52. szám)

1975-07-06 / 27. szám

lt)75. JÚLIUS 6. Harminc év a vizeken A Halászati Termelőszö­vetkezetek Szövetségének küldöttközgyűlésén ünnepé­lyes külsőségek között em­lékeztek meg a mozgalom születésének harmincadik évfordulójáról. Három évtizede annak, hogy a vizek népének tör­ténelmében is eldőlt az „ezeréves per”. Harminc éve, 1945 nyarán jelent meg az a kormányhatáro­zat, amely a vizeket állami tulajdonba vette, a haszno­sítás jogát pedig a hivatá­sos­ halászok szövetkezeteire bízta. Nem nagy ez a mozga­lom, hiszen a tizenkilenc húsz másfélezer tagot szám­lál, de jelentős. Munkájuk eredménye, hogy évenként mintegy negyven deka hal­húst tesznek le minden magyar állampolgár aszta­lára. Illetve nem is jó a hasonlat, mert a lakosság ennek a halnak jelentős ré­szét a htsz-ek ízléses ha­lászcsárdáinak asztalainál fogyasztja el. Nagy utat tettek meg a halászok szövetkezetei. Éves fogási eredményük az első időszakban még tízezer má­zsa körül ingadozott, ta­valy pedig már hajszál hí­ján elérte a negyvenezer mázsát. Egész éves árbevé­telük még 1957-ben is csak 53 millió forint volt, tavaly viszont már 370­ millió. Persze a csárdák forgalmá­val és a kisegítő üzemágak termelésével együtt. Elis­merés jár ezért a jubiláló mozgalomnak. A központi és a helyi ün­nepségek hangulata azon­ban nem felhőtlen, mivel — önhibájukon kívül — létkérdést jelentő gondok­kal küszködnek a halászok. Életterük a víz, mégpedig a folyók, a holtágak, a ki­sebb tavak. Élővizeink rom­lása azonban már az iparo­sítás térhódításával, a XIX. században megkezdődött, és azóta — úgy tűnik — fel­tartóztathatatlanul erősödik ez a folyamat. Az élővizek­ből megélni egyre nehe­zebb, ráadásul pedig a ci­­­­vilizáció fejlődésével, a sza­bad idő növelésével egyre többen tartanak igényt az élővizek időszakos vagy egész éves használatára. A halászok aggódnak. De az ősi halászati mestersé­gért — távlatait tekintve — nem kell aggódni. Hazánk­ban a halfogyasztás más or­szágokhoz mérve nevetsé­gesen alacsony. A halhús viszont rendkívül egészsé­ges táplálék, az alacsony­­­s fogyasztásba nem óhajtunk beletörődni. Kell tehát a hal, a halász, persze a mű­ködési terület lassanként áthelyeződik. Az állampol­gárok asztalára kerülő hal nagyobbik részét már most is tavakban nevelik, a szó mezőgazdasági értelmében­ termelik. Ebbe az irányba tartanának a halászati szö­vetkezetek is, de az áttérés­hez, a beruházáshoz kevés a földjük, a pénzük. Az évforduló most reflek­torfénybe állítja nemcsak a halászati tevékenységet, ha­nem az ezzel kapcsolatos gondokat is. Reméljük, hogy ez a fokozott figye­lem közelebb segít a meg­oldáshoz. F. B. ­ Harmattól harmatig korán kezdődött az aratás Békés megyében, a sárréti ter­melőszövetkezet gabonatábláin.­ ­ Ott messze, a gépek roppant sáskateste csupaszítja a földe­ket. Itt a poros dűlőúton arany­nyal megrakott szekér jön. Gör­nyed a kocsiderék, rajt­a vál­las szalmaépítmény vastag ár­nyékot vet. Két öreg hajtja a fáradt lovakat. — Korán kezdődött az ara­tás — mondja az egyik, véget vetve a lovakat kimerítő, nyi­korgó döcögésnek. — Mi már nem aratunk, csak kijöttünk egy szekér szalmáért. Álom­nak visszük, be a marhákhoz. — Meg látni akartuk — mondja a másik. S a kalap ár­nyékában megbújt arc átren­deződik, talán a múltra gondol, talán arra, amit Ambrus Sán­dor mesélt.­ ­ A portól rekedt kombájno­­sok épp heccelődni kezdtek egy­mással, amikor vadászpuskás, egyenes tartású ember termett az éles tarlón és megindult fe­lénk. Megállt, figyelte a köny­­nyedén forduló kombájnt, aztán odajött. — Ambrus Sándor vagyok. Tarlófelelős. — Annak mi a dolga? — Vigyázni, hogy a fordulók­nál a sarkokat is levágják ... — Ehhez puska kell?! — Megy az anélkül .. De én mezőőr is vagyok. Meg ilyen­kor előkerülnek a rókák. Arra kell a puska. — Szóval maga nem arat. — Már nem. De volt úgy, hogy bizony keményebben meg­dolgoztunk. Ötvennyolcban tör­tént. Én brigádvezető voltam, az akkor még „Viharsarok” termelőszövetkezetben. Később érett a gabona, mint most. A vezetőség jó előre leszerződött a gépállomással, hogy kombáj­nokkal levágatják. Két brigád volt a növénytermesztésben, összebeszéltek az­ emberek, mert féltették a termést, mert kombájnt nemigen láttak még akkor, csak néhányszor ezeket az AC-gépeket, ahogy mentek a földön térdig érő tarlót hagy­va maguk után, elszórva a sze­meket. Levette a kalapját, megrázta verejtékes homlokú fejét. — összebeszéltünk. Mindenki azt mondta, ne hagyjuk pocsé­kolni a gabonát. És reggel, ami­kor a harmat már fölfele in­dult, kint volt a két brigád és kaszával vágtuk a búzát. Estig meg másnap, ki tudja med­dig... Mire a kombájnok kijöt­tek, learattunk. — A vezetőség mit szólt? — Nem haragudtak. A kom­bájnokat politikai okokból hív­ták. A kiskaszában ők is job­ban megbíztak. Minket azért — a két brigádvezetőt — megbün­tettek. A kötbért a gépek után nekünk kellett megfizetni. Azt hiszem, kétszáz-kétszáz forint volt. Nagyot nevetett. — Megérte — mondta és a puskára csapott. Az egyik kom­­bájnosra nézett. — Verni kéne, mi, hogy ka­szát fogjatok!... — Hát... rö­­ugrott a gépre Boruzs Jó­zsef, aztán bele a búzába. Apró, éles tarló vérzett a nyomában, hatalmas potroha nőtt a gépnek, üresen, kifosztva maradtak a kalászok. Minden szem elindult kenyérré válni. Ambrus Sándor utána nézett. — Ez igen. Kiskasza?!... — Somogyi István 20 éves. Most arat először. Odaáll a kombájnnal a von­tató mellé, és zúdítja a búza­szemek zivatarát a pótkocsiba. Aztán magára hagyja a gépet. — Miért van az, hogy az em­ber aratáskor sokat gondol a múltra? — Nem tudom. Talán azért, mert olyan nehéz volt és mégis, az életet jelentette A kenyeret. Szenvedést a jóért. — És ma? Ma nem szenve­dés? — Csak a por — és a puha­szürkére porosodott testére mu­tatott, amelyen apró patakok csorogtak. — Meg a meleg. De az aratáshoz meleg kell, hogy a gabona száraz legyen. — Este? — Sör. Az ifjúsági klubban. — Mennyit dolgozik? — Tizenkét-tizenhárom órát. — Nem sok? — Nem. — Mennyit keres? — Remélem a négyezer fo­rint meglesz. Mázsánként egy­­negyvenet fizetnek. Jó párszor kell fordulni, hogy legalább a napi kétszázötven mázsa meg­legyen. — Miért olyan nagy dolog az aratás? , — Hát... mindenki figyel, mindenki érdeklődik. Az egész ország.­ ­ Harmattól harmatig dolgoz­nak. Reggel kimennek, és akkor kezdik vágni a gabonát, ami­kor a forrósodó nap már föl­szívta a harmatot. Estig arat­nak a kombájnok, döcögnek a szemszállítók — hordva órán­ként a friss vizet, s üdítő ita­lokat is —, nézelődnek a me­zítlábas gyerekek, talán ráme­részkednek az éles tarlóra is... Estig, amíg újra tele lesznek a kalászok, az éjszaka hús könnyeivel. Harmattól harmatig. S az öreg ráncos kezű embe­rek arra gondolnak, hogy ez más, mint látástól vakulásig. Bánki Péter SZABAD FÖLD 3 Az első búzaszemek Az Érsekcsanádi Búzakalász Tsz főagronómusa, Salt Árpád és Turcsányi József kombájnos ellenőrzi, mennyi a szem vesztes­ég a gép után. Alul, bal oldalt: az új magtárak. Lent: régi hagyomány szerint a búza acélosságát foggal „kóstolják meg”. (Berendi Ferenc felvételei)

Next