A Szív, 2012 (98. évfolyam, 2-12. szám)

2012-02-01 / 2. szám

dzsessz egy kávézó? Kell egy klub, egy kávé, egy koncert - ez persze adott, de vajon más is hozzátarto­zik? Hogyan készül a koffeinblues, és miért illik a rumos kapucsínóhoz legjobban a latin lüktetésű bossa nova? A budapesti este szerencsére nem irigy természetű, és örömmel feltárta nekünk (dzsessz)titkait... ALAPRECEPT: A „K”-KVARTETT Egy igazi dzsesszkávézó legalap­vetőbb hozzávalóit már említettük: klub, kávé és koncert nélkül nem tudunk elindulni, ám kiegészíti a tri­umvirátust még egy fontos alkotó­elem: a közönség. Mert hát minek a klubkávézó, ha nincs aki megtöltse, a koncert, ha nincs, aki hallgassa, vagy a kávé, ha nincs, aki kortyolja? Minden zenész éhezi a publikumot, de a dzsesszmuzsikusok közönsége valamiben különbözik a mezei hall­gatóságtól: nem sajnálja az azonnali visszajelzést kedvencétől. Ha tehát ellátogatunk például a Jedermann Caféba (amely a Ráday utca egyik archetipikus dzsesszkávézójának számít), ne csodálkozzunk rajta, ha egy-egy improvizatív szóló végén összecsattannak a tenyerek, és a ká­vécsörgést másodpercekre elnyomja egy-egy gratuláló bekiabálása! így érzi hálánkat a művész, és ez mo­tiválja tovább az este folyamán - a szerető, hozzáértő közönség többet ér bármilyen egyéb élénkítőnél. A Múzeum utcában található Budapest Jazz Clubban szintén odafigyelnek a közönségkultúrára, így minden kávéskoncert alatt igazi, élő kapcso­lat épül ki zenész és zenehallgató köztes terében - az összekötő „K” a többi négy között. FŰSZEREK: KOKTÉL ÉS GYÖNGYSOR Ahogyan létezik száz- és négyszáz forintos kávé, úgy a dzsesszkávé­­zók között is találhatóak lejjebb és feljebb pozícionált helyek. Napja­inkban már több elegáns szálloda is megkívánta a dzsesszaromát, és ezért szert tettek egy-egy gyönyörű zongorára, felkértek egy tehetsé­ges muzsikust, és esténként lágy dzsessz-sztenderdek kíséretében szolgálják fel kávékoktéljaikat a gyöngysoros hölgyeknek és kísé­rőiknek. Itt ugyan kissé háttérbe szorul a zene, és inkább a zenész keresi a közönség kedvét, mint fordítva - tudni kell, mihez mi illik, rumos italhoz latin zene dukál, táncos lábú vendégeknek pedig egy kis swing jól jöhet -, de ahogyan az egyik neves szállodában játszó An­tal Tamás meséli, akad itt is bőven dzsesszvarázs. „Az egyik legjobb visszajelzést egyszer egy brazil csa­ládtól kaptam. Sok számot kértek, borravalót pedig alig adtak, de olyan aranyosak voltak, hogy mindez nem számított. Ha nem tudtam a dalt, amit kértek, elkezdtek énekelni - annyira értékelték, hogy próbál­kozom, hogy így együtt nagyon jó hangulat kerekedett.” Talán nem is gondolnánk, de ilyenkor születik meg egy újabb, nélkülözhetetlen alkotóeleme a dzsesszkávézóknak: a közösség. Tamás szerint ez a fajta, enyhén transzcendens hozzávaló az, ami elsősorban átjárja az estéit - a két (vagy több) ember között létrejövő lelki összhang fogékonnyá tesz a természetfölöttire, és igazán maradandó ízt hagy a szánkban. Napjaink világában, ahol a közösség fogalma elsősorban családokra és barátokra korlátozódott, különösen izgalmas, amikor ez megvalósul, akár muzsikus és közönség, akár külön-külön a zenész- és hallgató­társak között. Több mint fűszer, ez már inkább ajándék... Mint amikor kávénkat kortyolgatva váratlanul megérezzük a pörkölt szemek tüzét. NAPI AJÁNLAT: MOHA ÉS GOFRI Mostanra talán láthatjuk: attól nem lesz egy helyből dzsesszká­vézó, hogy a sikket állító kávéházi tulajdonos egyszercsak Louis Armstrong dalait rakja be háttér­zenének vendégei duruzsolásához. Egy igazi dzsesszkávézó lényege, hogy megidézze azt a hangulatot és életvitelt, ami egy dzsesszzenész mindennapjait betölti, más nem is számít - legyen szó mindennapos koncertsorozatról vagy alkalom adta dzsesszmomentumról, félóráról vagy a fél éjszakáról, szűköcske szo­báról vagy színpompás szalonról, ha az atmoszféra adott, dzsesszkávézó lesz abból is, ami egyébként talán nem is az. Jó példa erre a Budán egyre népszerűbb Moha Café, ahol a havonként jelentkező Moha Jazz sorozatban olyan művészeket látnak vendégül, mint Szakcsi Lakatos Béla vagy Fábián Juli - és bár hét­köznapokon más zenével szórakoz­tatják vendégeiket, egy-egy ilyen alkalommal olyan hamisíthatatlan dzsesszillatot csiholnak kávézójuk­ban, amilyet bármelyik pesti lokál megirigyelhetne. De ide tartozhatnak egyes zártkörűbb koncertek is, ahol ugyanúgy fel­szolgálnak kávét, teát és (csendes) ropogtatnivalót műsor közben - épp

Next