A Hét 1970/2 (15. évfolyam, 27-52. szám)

1970-10-18 / 42. szám

1. Kapucnis gyermekkabát kétso­ros aranygombokkal, az egyik leg­sikerültebb modell 2. Világoskék műszálas hosszú uj­jú leánykaruha, színes hímzett sza­lag díszítéssel Piros—sárga hímzéssel díszített poncho. A kislány mozdulata a na­gyokat utánozza 4. Barna bőr paszpolozással díszí­tett irhakabát, 9—10 éves kislá­nyoknak ősszel és télen fokozottabban ápold az arco­dat, mert a szeles, esős, havas, hideg időben az arcbőr gyak­ran kiszárad, húzódik, s ha van „szarkaláb“, az is hamar elő­­bújik. A tavasz és a nyár ter­mészetes szépítőszerek, az ősz és a tél azonban kevésbé ked­vez a női szépségnek. Az olajos gőzölés gyógyítja a széltől, hidegtől húzódó és kicsípett arcbőrt. A forrásban levő vízbe önts néhány csepp lemosó- vagy bébiolajat, és mintha csak inhalálnál, törül­közővel leborított fejjel, gőzöld ki az edény fölött az arcodat, utána pedig puha törülközővel alaposan, de óvatosan töröld le. A gyógyteás gőzölés szinte elfújja az arcbőr őszi-téli fá­radtságát. Egy liter vízbe tegy egy evőkanál hársfa- és egy evő­kanál kamillateát. A vizet lo­­bogásig­ forrald, és ezzel a fő­zettel gőzöld az arcod. A gő­zölés kétféle lehet: a teásfazék fölé hajolsz, a fejedet törülkö­zővel letakarod, és így gőzölöd az arcod. A másik mód, hogy puha kendőt vagy vattát kicsa­varsz a teában, az arcodra borí­tod, és száraz kendővel letaka­rod. A teás borogatást — ami­kor hülni kezd — kétszer-há­­romszor cseréld. Végül mosd le friss hideg vízzel az arcod. Az első módszert csak akkor hasz­náld, mielőtt fodrászhoz in­dulsz, a második azonban nem árt a frizurának. A száraz, húzódó arcbőr ki­tűnő házi kozmetikája az olaj­pakolás: egy evőkanál étolajat és egy evőkanál ricinusolajat összeöntesz, és két-három, ká­véskanálnyi magnéziumporral tejfölszerűvé keversz. A keveré­ket kis ecsettel vagy vattával az arcodra kened. 20—25 perc múlva ugyancsak vattával óva­tosan leszeded, azután hideg vízzel erősen leöblíted az arco­dat. A kezelést — szükség sze­rint — hetenként egyszer-két­­szer ismételheted. A tej a száraz arcbőrnek ter­mészetes, olcsó és kitűnő szépí­­tőszere. A tejmaszk kisimítja az arcbőr húzódását, és eltün­teti a fáradtság ráncait. Egy csésze tejben megfőzöl két ka­nál zabpelyhet. A meleg keve­réket felkened az arcodra, és 20—25 perc múlva langyos víz­zel lemosod. A zabpehely gyógy­szertárban kapható. A tejborogatás táplálja a bőrt, és összehúzza a pórusokat. Egy csésze nyers tejbe áztass tiszta vászonkendőt, és azzal 15 percig borogasd az arcodat. A tej- és citrompakolás újszerű a kozmetikában, és mind szá­raz, mind zsíros bőrre alkalmas. Két evőkanál tejet keverj egy fél citrom tevével, és vattá­val kend­­el az arcodra. A tej puhítja, a citromlé pedig ru­ganyossá teszi az arcbőrt. A ke­veréket fél óra múlva langyos vízzel mosd le. A tejes arcápolástól arcba rank olyan sima, üde és ham­vas lesz, mint tizenhat éves korunkban volt. Kivételt ké­peznek az igazi tizenhat éve­sek. A kéz is, a láb is sokat szen­ved a téli hidegtől. Gyakori pa­nasz, hogy „kifújta a szél", vagy „kicsípte a hideg". Mosdás vagy fürdés után a lábszárat a lábfejtől kezdve és különösen a bokánál glicerinnel vagy zsí­ros krémmel vékonyan dörzsöld be. Kezedet bébikrémmel vagy glicerinnel masszírozd, az uj­jak hegyétől kiindulva. Ez a módszer egyben tornáztatja is az ujjakat. Ha fagyos a kezed vagy a lábad, meleg-hideg vál­tófürdőben ápold. Három-három perces időközökben váltakozva meleg, majd hideg vízbe mártsd a kezed vagy lábad, utána pe­dig krémmel masszírozd. A víz olyan meleg legyen, amilyet csak a kezed vagy a lábad ki­bír. Ha kezedet és lábadat na­ponta ápolod, fújhat a szél, és csíphet a hideg. Reggel és es­te, kézmosás után, kezedet bőr­tápláló krémmel kend be. 22 Gondoljunk a télre SÓBAN ELTETT PIROSPAPRIKA A kirangozott, megmosott pirospaprikát húsdarálón ledaráljuk és só­val elkeverjük. Egy kiló paprikához 25 deka sót számítunk. Kis üve­gekbe töltjük és lekötözzük. Ételízesítéshez kávéskanálnyit haszná­lunk belőle, de az ételt akkor már nem sózzuk, és nem paprikázzuk! Ez­­a ,,házi vitamin“ nagyon finom vajas kenyérre kenve is, zöldségkeverék leveshez és pörkölthöz. Mindenféle zöldséget, petrezselyemgyökeret, zev­art, kelkáposztát, karalábét, sárgarépát megmosunk, megtisztítunk és hozzáadunk 3 pi­ros-, 3 zöldpaprikát, kevés petrezselyemzöldjét, és az egészet együtt húsdarálón ledaráljuk. Elkeverjük 25 deka sóval, üvegekbe töltjük és lekötözzük. Télen ebből is kávéskanálnyit használunk az ételbe és az ételt nem sózzuk. (Fél kiló petrezselyemgyökérhez a többi zöldség­féléből 15—15 dekát teszünk.) ZÖLD PETREZSELYEM TELIRE A zöld petrezselymet szárától megtisztítjuk, jól megmossuk, és szitán megszárítjuk.­A megszáradt petrezselymet (kb. 2—3 napig szárad) összevagdaljuk úgy, mint a rántáshoz, és üvegbe rakjuk. Egy sor petrezselyem, egy sor só, ezt ismételjük, amíg az üveg megtelik, le­kötözzük és eltesszük. KAPOR TELIRE A megmosott kaprot üvegbe rakjuk, egész szorosan, hogy az üveg tömött legyen. Sós vizet öntünk rá, lekötözzük és kigőzöljük.

Next