A Hét 1970/2 (15. évfolyam, 27-52. szám)
1970-10-18 / 42. szám
1. Kapucnis gyermekkabát kétsoros aranygombokkal, az egyik legsikerültebb modell 2. Világoskék műszálas hosszú ujjú leánykaruha, színes hímzett szalag díszítéssel Piros—sárga hímzéssel díszített poncho. A kislány mozdulata a nagyokat utánozza 4. Barna bőr paszpolozással díszített irhakabát, 9—10 éves kislányoknak ősszel és télen fokozottabban ápold az arcodat, mert a szeles, esős, havas, hideg időben az arcbőr gyakran kiszárad, húzódik, s ha van „szarkaláb“, az is hamar előbújik. A tavasz és a nyár természetes szépítőszerek, az ősz és a tél azonban kevésbé kedvez a női szépségnek. Az olajos gőzölés gyógyítja a széltől, hidegtől húzódó és kicsípett arcbőrt. A forrásban levő vízbe önts néhány csepp lemosó- vagy bébiolajat, és mintha csak inhalálnál, törülközővel leborított fejjel, gőzöld ki az edény fölött az arcodat, utána pedig puha törülközővel alaposan, de óvatosan töröld le. A gyógyteás gőzölés szinte elfújja az arcbőr őszi-téli fáradtságát. Egy liter vízbe tegy egy evőkanál hársfa- és egy evőkanál kamillateát. A vizet lobogásig forrald, és ezzel a főzettel gőzöld az arcod. A gőzölés kétféle lehet: a teásfazék fölé hajolsz, a fejedet törülközővel letakarod, és így gőzölöd az arcod. A másik mód, hogy puha kendőt vagy vattát kicsavarsz a teában, az arcodra borítod, és száraz kendővel letakarod. A teás borogatást — amikor hülni kezd — kétszer-háromszor cseréld. Végül mosd le friss hideg vízzel az arcod. Az első módszert csak akkor használd, mielőtt fodrászhoz indulsz, a második azonban nem árt a frizurának. A száraz, húzódó arcbőr kitűnő házi kozmetikája az olajpakolás: egy evőkanál étolajat és egy evőkanál ricinusolajat összeöntesz, és két-három, kávéskanálnyi magnéziumporral tejfölszerűvé keversz. A keveréket kis ecsettel vagy vattával az arcodra kened. 20—25 perc múlva ugyancsak vattával óvatosan leszeded, azután hideg vízzel erősen leöblíted az arcodat. A kezelést — szükség szerint — hetenként egyszer-kétszer ismételheted. A tej a száraz arcbőrnek természetes, olcsó és kitűnő szépítőszere. A tejmaszk kisimítja az arcbőr húzódását, és eltünteti a fáradtság ráncait. Egy csésze tejben megfőzöl két kanál zabpelyhet. A meleg keveréket felkened az arcodra, és 20—25 perc múlva langyos vízzel lemosod. A zabpehely gyógyszertárban kapható. A tejborogatás táplálja a bőrt, és összehúzza a pórusokat. Egy csésze nyers tejbe áztass tiszta vászonkendőt, és azzal 15 percig borogasd az arcodat. A tej- és citrompakolás újszerű a kozmetikában, és mind száraz, mind zsíros bőrre alkalmas. Két evőkanál tejet keverj egy fél citrom tevével, és vattával kendel az arcodra. A tej puhítja, a citromlé pedig ruganyossá teszi az arcbőrt. A keveréket fél óra múlva langyos vízzel mosd le. A tejes arcápolástól arcba rank olyan sima, üde és hamvas lesz, mint tizenhat éves korunkban volt. Kivételt képeznek az igazi tizenhat évesek. A kéz is, a láb is sokat szenved a téli hidegtől. Gyakori panasz, hogy „kifújta a szél", vagy „kicsípte a hideg". Mosdás vagy fürdés után a lábszárat a lábfejtől kezdve és különösen a bokánál glicerinnel vagy zsíros krémmel vékonyan dörzsöld be. Kezedet bébikrémmel vagy glicerinnel masszírozd, az ujjak hegyétől kiindulva. Ez a módszer egyben tornáztatja is az ujjakat. Ha fagyos a kezed vagy a lábad, meleg-hideg váltófürdőben ápold. Három-három perces időközökben váltakozva meleg, majd hideg vízbe mártsd a kezed vagy lábad, utána pedig krémmel masszírozd. A víz olyan meleg legyen, amilyet csak a kezed vagy a lábad kibír. Ha kezedet és lábadat naponta ápolod, fújhat a szél, és csíphet a hideg. Reggel és este, kézmosás után, kezedet bőrtápláló krémmel kend be. 22 Gondoljunk a télre SÓBAN ELTETT PIROSPAPRIKA A kirangozott, megmosott pirospaprikát húsdarálón ledaráljuk és sóval elkeverjük. Egy kiló paprikához 25 deka sót számítunk. Kis üvegekbe töltjük és lekötözzük. Ételízesítéshez kávéskanálnyit használunk belőle, de az ételt akkor már nem sózzuk, és nem paprikázzuk! Eza ,,házi vitamin“ nagyon finom vajas kenyérre kenve is, zöldségkeverék leveshez és pörkölthöz. Mindenféle zöldséget, petrezselyemgyökeret, zevart, kelkáposztát, karalábét, sárgarépát megmosunk, megtisztítunk és hozzáadunk 3 piros-, 3 zöldpaprikát, kevés petrezselyemzöldjét, és az egészet együtt húsdarálón ledaráljuk. Elkeverjük 25 deka sóval, üvegekbe töltjük és lekötözzük. Télen ebből is kávéskanálnyit használunk az ételbe és az ételt nem sózzuk. (Fél kiló petrezselyemgyökérhez a többi zöldségféléből 15—15 dekát teszünk.) ZÖLD PETREZSELYEM TELIRE A zöld petrezselymet szárától megtisztítjuk, jól megmossuk, és szitán megszárítjuk.A megszáradt petrezselymet (kb. 2—3 napig szárad) összevagdaljuk úgy, mint a rántáshoz, és üvegbe rakjuk. Egy sor petrezselyem, egy sor só, ezt ismételjük, amíg az üveg megtelik, lekötözzük és eltesszük. KAPOR TELIRE A megmosott kaprot üvegbe rakjuk, egész szorosan, hogy az üveg tömött legyen. Sós vizet öntünk rá, lekötözzük és kigőzöljük.