A Hét 1977/2 (22. évfolyam, 26-52. szám)
1977-07-09 / 27. szám
CLEMATIS (ISZALAG, BÉRCSE) (Kontár Gyula felvétele) Lágy szárú növények, félcserjék vagy kacsszerűen csavarodó levélnyéllel és hajtásokkal kúszó cserjék. Gazdag virágdíszükért különösen a nagyvirágú fajokat és kultúrhibrideket ültetik lugasok, pergolák, kerítések, idős fatörzsek befuttatására. A Clematisok a középkötött, tápdús, jó vízgazdálkodási talajokat kedvelik. Fényigényesek, de a tűző napot nem szeretik. Különösen a növények tövét kell a tűző naptól védeni. Az oltványokat mélyen ültessük, hogy a nemes rész is begyökeresedjék. A fajokat érés után magvetéssel, a változatokat félfás dugványokkal bujtással és növényházban kézbenáltással szaporítjuk. Alanyként a Clematis viticella vagy a Clematis vitaiba magcsemetéit vagy gyökérdarabjait használjuk. Clematis vitaiba — Hazája Európa, Kaukázus. A magyar tölgyes erdők közismert „liánja“. Páratlanul szárnyalt levelei durván fogazott levélkéjűek. Illatos, fehér virágai levélhónalji álernyőkben júliusban, augusztusban nyílnak. Fehér-bolyhos bibeszálú termései télen is díszítők. Talajban nem válogatós, fényigényes, mindent gyorsan befutó növény. Clematis viticella — Hazája Dél- Európa. Az előbbi fajnál gyengébb növésű, többnyie kétszeresen hármas, néha szárnyalt levelű faj. Ép szélű levélkéi kopaszak. Lila-rózsaszín virágai magánosan vagy hármasával júniusban, júliusban nyílnak. Hűtőszekrény használat A hűtőszekrényben a hűtés mértéke szabályozható, és tisztán, hosszú ideig megmarad benne az étel. De nem mindegy, hogyan tárolunk. Mindig csak hideg ételt, italt helyezzünk el. A meleg ételek megerjednek és emellett a hűtőberendezés meghibásodását is okozhatják (páralecsapódás, jegesedés). Mindent becsomagolva, illetve lefedve kell tárolni. Ne helyezzünk el szagos anyagokat a hűtőben csak akkor, ha ezeket légmentesen le tudjuk zárni. A sütemények átveszik a paprikás szagát, és nem jó az olyan halsaláta sem, amelynek vanília íze van! Nyers húst még becsomagolva sem lehet más élelmiszerek között tartani. Külön polcra kell tenni. E célra legjobb a zárt hűtőrekesz, ahol általában —10, —20 °C hőmérsékleten 6—10 napig is eltartható. A gyorsfagyasztott ételek csak felengedésig tárolhatók, ezután már gyorsan romlanak, tehát ha megpuhulnak, azonnal fel kell őket használni. Legjobb helyük a mélyhűtőben van. Gyümölcsöt, tojást, zöldséget csak jól megmosott állapotban és becsomagolva tegyünk a hűtőbe, de ne az erősen hűtött részbe, mert megfagy és élvezhetetlenné válik. A modern jégszekrényekben alul külön gyü ------------------------------------------ mölcs tartók vannak. A tojássárgáját tegyük tiszta tálba, öntsünk rá vizet, így 1—2 napig is eláll. Felhasználáskor a vizet le kell róla önteni. A tojásfehérje is eltartható néhány napig (zárt üvegben). Krémest, tejföles, gombás, halas ételeket, húslevest egy napnál tovább ne tároljunk, mert megromolhatnak és mérgezést okozhatnak. Bort, pálinkát ne tartsunk a hűtőben. A fehér borok ivóvíz-hőmérsékleten, a vörösek ennél valamivel melegebben, körülbelül 16—18 ° C-on a legjobbak. A sör nem habzik, ha nagyon lehűtjük. Ne tegyünk a hűtőbe sajtot, füstölt húst, élesztőt, házi tésztát, rétest mert minőségük leromlik, összeszáradnak. A konzervmaradékot tiszta edényben, lefedve tegyük a hűtőbe, de 1—2 napon belül fogyasszuk el, különösen a halkonzervet, mert tovább nem tartható. Rendszeresen tisztítsuk, szellőztessük a hűtőszekrényt. Ha a hűtőtest jeges, akkor rosszul hűt. Olyankor ki kell kapcsolni az áramot, s ha megolvadt a jég, fertőtlenítő oldattal, majd meleg vízzel ki kell mosni a hűtő minden részét. Jól ki kell szellőztetni és csak azután lehet újra bekapcsolni. Ne tegyünk a jégolvadás meggyorsítására melegvizes edényt a hűtőbe, mert ez árt a berendezésnek. CSUPA VIRÁG EZ A NYÁR 1. Karcsú sziluett, egyszerű, testhez simuló szabásvonal, a virágzó rétre emlékeztető minta. Kiegészítője: szalmakalap 2. A nyár nagy slágere a parasztszoknya és a virágdíszítés 3. Nyaklánc és karperec szintén virágból b_______________________sm-i 4. Virágos vászonnal befedhetjük az elkopott cipőfelsőrészt s a magas talprészt 5. Az egyszínű ruhát felfrissíti a rajzon látható öv, apróvirágos vagy ferdén csíkozott maradék anyagból. A csat két függönykarika 21