A Hét 1977/2 (22. évfolyam, 26-52. szám)

1977-07-09 / 27. szám

CLEM­A­TIS (ISZALAG, BÉRCSE) (Kontár Gyula felvétele) Lágy szárú növények, félcserjék vagy kacsszerűen csavarodó levél­nyéllel és hajtásokkal kúszó cser­jék. Gazdag virágdíszükért külö­nösen a nagyvirágú fajokat és kultúrhibrideket ültetik lugasok, pergolák, kerítések, idős fatörzsek befuttatására. A Clematisok a kö­zépkötött, tápdús, jó vízgazdálko­dási talajokat kedvelik. Fényigé­nyesek, de a tűző napot nem sze­retik. Különösen a növények tö­vét kell a tűző naptól védeni. Az oltványokat mélyen ültessük, hogy a nemes rész is begyökeresedjék. A fajokat érés után magvetéssel, a változatokat félfás dugványok­kal bujtással és növényházban kézbenáltással szaporítjuk. Alany­ként a Clematis viticella vagy a Clematis vitaiba magcsemetéit vagy gyökérdarabjait használjuk. Clematis vitaiba — Hazája Euró­pa, Kaukázus. A magyar tölgyes erdők közismert „liánja“. Párat­lanul szárnyalt levelei durván fo­gazott levélkéjűek. Illatos, fehér virágai levélhónalji álernyőkben júliusban, augusztusban nyílnak. Fehér-bolyhos bibeszálú termései télen is díszítők. Talajban nem válogatós, fényigényes, mindent gyorsan befutó növény. Clematis viticella — Hazája Dél- Európa. Az előbbi fajnál gyen­gébb növésű, többnyie kétszere­sen hármas, néha szárnyalt levelű faj. Ép szélű levélkéi kopaszak. Lila-rózsaszín virágai magánosan vagy hármasával júniusban, jú­liusban nyílnak. Hűtőszekrény használat A hűtőszekrényben a hűtés mértéke szabályozható, és tisz­tán, hosszú ideig megmarad benne az étel. De nem mindegy, hogyan tárolunk. Mindig csak hideg ételt, italt helyezzünk el. A meleg ételek megerjednek és emellett a hűtő­­berendezés meghibásodását is okozhatják (páralecsapódás, je­ges­edés). Mindent becsomagolva, illet­ve lefedve kell tárolni. Ne he­lyezzünk el szagos anyagokat a hűtőben csak akkor, ha ezeket légmentesen le tudjuk zárni. A sütemények átveszik a paprikás­­ szagát, és nem jó az olyan hal­saláta sem, amelynek vanília íze van! Nyers húst még be­csomagolva sem lehet más élel­miszerek között tartani. Külön polcra kell tenni. E célra leg­jobb a zárt hűtőrekesz, ahol ál­talában —10, —20 °C hőmér­sékleten 6—10 napig is eltart­ható. A gyorsfagyasztott ételek csak felengedésig tárolhatók, ezután már gyorsan romlanak, tehát ha megpuhulnak, azon­nal fel kell őket használni. Leg­jobb helyük a mélyhűtőben van. Gyümölcsöt, tojást, zöldséget csak jól megmosott állapotban és becsomagolva tegyünk a hű­tőbe, de ne az erősen hűtött részbe, mert megfagy és élvez­hetetlenné válik. A modern jég­szekrényekben alul külön gyü­ ------------------------------------------­ mölcs tartók vannak. A tojás­­sárgáját tegyük tiszta tálba, öntsünk rá vizet, így 1—2 na­pig is eláll. Felhasználáskor a vizet le kell róla önteni. A to­jásfehérje is eltartható néhány napig (zárt üvegben). Krémest, tejföles, gombás, halas ételeket, húslevest egy napnál tovább ne tároljunk, mert megromolhatnak és mér­gezést okozhatnak. Bort, pálin­kát ne tartsunk a hűtőben. A fehér borok ivóvíz-hőmérsékle­ten, a vörösek ennél valamivel melegebben, körülbelül 16—18 ° C-on a legjobbak. A sör nem habzik, ha nagyon lehűtjük. Ne tegyünk a hűtőbe sajtot, füstölt húst, élesztőt, házi tésztát, ré­test mert minőségük leromlik, összeszáradnak. A konzervmaradékot tiszta edényben, lefedve tegyük a hű­tőbe, de 1—2 napon belül fo­gyasszuk el, különösen a hal­konzervet, mert tovább nem tartható. Rendszeresen tisztítsuk, szel­lőztessük a hűtőszekrényt. Ha a hűtőtest jeges, akkor rosszul hűt. Olyankor ki kell kapcsolni az áramot, s ha megolvadt a jég, fertőtlenítő oldattal, majd meleg vízzel ki kell mosni a hűtő minden részét. Jól ki kell szellőztetni és csak azután lehet újra bekapcsolni. Ne tegyünk a jégolvadás meggyorsítására me­legvizes edényt a hűtőbe, mert ez árt a berendezésnek. CSUPA VIRÁG EZ A NYÁR 1. Karcsú sziluett, egyszerű, testhez simuló szabásvonal, a virágzó rétre emlékeztető minta. Kiegészítője: szalmakalap 2. A nyár nagy slágere a parasztszoknya és a virágdíszítés 3. Nyaklánc és karperec szintén virágból b_______________________sm-i­ 4. Virágos vászonnal befedhetjük az elkopott cipőfelsőrészt s a magas talprészt 5. Az egyszínű ruhát felfrissíti a rajzon látható öv, apróvirágos vagy ferdén csíkozott maradék anyagból. A csat két függönykarika 21

Next