A Hét 1978/1 (23. évfolyam, 1-26. szám)

1978-02-25 / 9. szám

A „KÖTÉS" A szövetszélek összeerősítése, a „kötés", a varrás­nak ősrégi módja. Szinte falanként változó a kivi­telezési mód, a felhasznált fonal s a színkombiná­ciók. A hímzett vagy szőttes térítők összekötéséhez rendszerint ugyanolyan fonalat használunk, ami­lyennel a hímzés készült. Legegyszerűbb a „fel­kötés“, az összehurkolás. A fonal rögzítése után, tetszés szerinti mélységbe, felváltva a bal, hol a jobb oldalra öltve huroköltést varrunk. Mindkét oldalon három-három öltést szorosan egymás mellé igazítunk, majd kis kihagyással folytatjuk. A munka fentről lefelé, magunkhoz közelítve halad. Készít­hetjük az egészet egy színnel, vagy „darabosra", két színűre (például képünkön). A „vicsápi kötés“ (kettős öltések), függőleges hor­kolással díszített, öltéscsoportjai két öltésfajtából állanak, de többől is lehetnek. Mutatósabb a min­ta, ha csak egy színű fonallal készítjük. Jól érvé­nyesül, ha szélesebb térítőt akarunk készíteni, de a kiválasztott anyag keskeny, ezért két szélét össze­dolgozzuk és a „kötés" mentén hímezünk (2. kép) Munkamenet: A fonal rögzítése után a szövet­széleket két laza öltéssel összefogjuk, olyan rést hagyva közöttük, hogy a kötés áthurkolt része jól elférjen, domború maradjon. A bekezdés két ölté­sét függőlegesen leöltve áthurkoljuk, majd a bal szövetszélbe öltünk (1. ábra). Folytatólag a jobb oldalon hurkoljuk át ugyanazt a két öltést és a jobb szövetszélbe öltünk (2. ábra). Ezt egy-egy huroköltés követi (3. ábra), így teljesek az új öltés­csoportok. Ismét a bal oldalon kezdve áthurkoljuk ezeket, ügyelve arra, hogy bele ne öltsünk sem a szövetszélbe, sem a hímzőfonalba (4. ábra) A munka fentről lefelé halad. Szöveg, rajz: Fülöp Mónika (Fister M. felvételei) #. + ♦ + ♦♦♦♦♦*♦ + ♦ + + + + + + + ♦ + + ♦ + + + + •1­­ 3 Általában az a hír járja róluk, hogy ikrek. A valóságban „csupán“ testvé­rek: másfél évnyi korkülönbség van közöttük. Martha az idősebb, de mind­ketten csinosak, sötéthajúak és a meg­jelenésükben van valami egzotikus ... Nem véletlenül, mert Brnoban élnek ugyan, de a szüleik görög származá­súak és a két nővér mindmáig meg­tartotta görög nemzetiségét. Hivatalosan tíz évvel ezelőtt, 1968- ban kezdődött énekesi pályafutásuk, a valóságban azonban már kislány ko­ruk óta együtt szerepeltek. Több ízben nyertek különböző amatőr versenyeket, majd 1968-ban a brnoi Vulkán-együt­tessel elkészült első hanglemezfelvéte­lük. A közönség gyorsan megkedvelte tisztán csengő hangjukat, ritmikus előadásmódjukat , és ez a további si­kerek záloga lett. Két esztendeig szerepeltek a Vulkán­együttessel, aztán átmenetileg Karel Černoch show-műsorába kaptak meg­hívást. Közben a Vulkán szétesett, így Martha és Tena a Csehszlovák Rádió brnoi stúdiózenekarának énekesduója lett. De ekkor már állandó szerződésük volt a Panton Hanglemezkiadó Válla­lattal is, ahol évente több kis- és nagy­lemezük jelenik meg. Sikerrel szerepelnek a különböző dal­­fesztiválokon is. Három ízben nyertek díjat a Bratislavai Lírán, de jól isme­rik őket az NDK-ban, Lengyelország­ban, Romániában, az NSZK-ban vagy Svájcban is ... Otthon is, külföldön is — ismert ha­zai slágereik mellett — görög eredetű dalaik aratják a legnagyobb sikert. (M­) 2 nagyobb alma, 1 dl fehér bor, 10 dkg cukor, 15 dkg tehéntúró, 1 evőkanál sárgabarackiz, 1 evőkanál rum, 1 tojás, 2 dkg vaj. Az almát meghámozzuk, félbevág­juk, magházát kiszedjük és a gyü­mölcsöt a borban, amelybe két evő­kanál cukrot tettünk, megpároljuk. A tojássárgáját elkeverjük a mara­dék cukorral, hozzáadjuk az áttört túrót és a tojás habját. Az almákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk, a magház helyére tesszük a rummal elkevert baracklekvárt, és az egészre rákenjük a túrókrémet. Előmelegí­tett sütőben 10 percig sütjük, forrón tálaljuk. (Fister M. felvétele) OLASZ BURGONYAGOMBÓC 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás­­sárgája, 2 dl tejszín, 4 evőkanál re­szelt sajt, 3 dkg vaj, só, bors, majo­ránna. A burgonyát meghámozzuk, kockák­ra vágjuk és sós vízben puhára főz­zük. Leszűrjük, krumplinyomon át­törjük és a liszttel, valamint a tojá­sok sárgájával, sóval, borssal, majo­ránnával ízesítve tésztává gyúrjuk. Diónyi gombócokat formálunk belő­le, bő, sós vízben addig főzzük, míg a víz tetejére fel nem jönnek. Kiva­jazott tűzálló tálba szedjük, ráöntjük a 2 dl tejszínt, ráreszeljük a meg­maradt vajat, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben, kis lángon 15 percig sütjük. Salátával egytálételnek is kitűnő, de tálalható vadhoz, sülthöz is. TÜRÓKRÉMES ALMA 21

Next