A Hét 1978/2 (23. évfolyam, 27-53. szám)

1978-09-09 / 37. szám

Hozzávalók: 65 méter kócmadzag, 2 darab nagyobb méretű kulcs­­karika, 2 darab fa­gyöngy, 2 darab faág. Munkamenet: Egy eny­hén hajlott, szép alakú ágra ráhurkolunk 12 darab 5 méter hosszú spárgát és egy sor la­poscsomót kötünk. A következő sorban a két szélső szálból lánccso­móval kötjük a ba­goly fülét. A középrész fonalaiból 5 sor lapos­csomót készítünk. A két szélső szálat minden laposcsomóval kötött sorban félre tesszük. Ezekből (rajzunkon a 3. és 22. szál) csomóz­zuk a csőr felé irányu­ló 1—1 ripszcsomó sort. A középső négy szálból gyöngycsomóval (1. áb­ra) készül a bagoly csőre. Egy-egy kulcs­karikát a ripszcsomók aktív fonalaira erősí­tünk, közepébe gyön­gyöt fűzünk. A munka befejezése után a ka­rikákra sűrűn, kb. 12 centiméter hosszúságú spárgadarabkákat hur­kolunk. A csőr két passzív szálára, közép­ről jobb és bal felé haladva, készítjük a szárny első ripszcsomó sorát. A következő so­rokban mindig új, 80 centiméter hosszú pasz­­szív szálat használunk, ezzel szaporítunk. A széleken a ripszcsomó sorokat kissé távolabb engedjük egymástól. Középen az összes spárgából a rajz sze­rint nagy, lapos cso­mókat kötünk (1 csomó 8 szálból készül — 4 passzív, 4 aktív szál­ból). A bagoly lábait a szélső 8 szálból úgy készítjük, hogy 4 szá­lat a faág mögött, 2— 2 pedig előtte veze­tünk. A spárgák végét eg­y szállal körülteker­jük, íg­y erősítjük az ágra, megkötjük és el­vágjuk. A bagoly far­kát V-alakura 4 sor laposcsom­óból kötjük. •Befejezésül 2 ripsz­­csomó sort készítünk, •miközben a­­2. sorban az előző aktív szálat •passzívnak­ 'használjuk. Végül a szálakat be­dolgozzuk a­­farok -TiO­­•zepébé:{2. ábra). Dr. Gertsik Edith Dr. Karel Cerník felvétele Ligeti csemege HOZZÁVALÓK: 40 dkg sertéscomb, 4 sonkaszelet, 4 szelet sajt, 10 dkg pá­rolt gomba, 10 dkg liszt, 10 dkg zsem­lemorzsa, 2 tojás, és a kisütéshez szük­séges olaj vagy zsír. KÉSZÍTÉSE: A húst megmossuk, felsze­leteljük, kiveregetjük, megsózzuk. Mind­egyik hús felére egy-egy sonkaszeletet, sajtot, kevés párolt gombát teszünk, majd ráhajtjuk a másik felét és a szé­leit kiveregetjük, hogy összeálljon (fog­vájával is megtűzhetjük). Lisztben, to­jásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró zsírban, szép pirosra sütjük. Hasábburgonyával, salátával tálaljuk. 21 tjUfi/chamé­s Zorán Sztevanovity Akárcsak Délhúsa Gjon, Zorán Szteva­novity is idegenül csengő neve ellenére­­ magyar táncdalénekes. És akárcsak Gjon, Zorán is a legnépszerűbb, leg­ismertebb énekesek sorába tartozik. Mint arról a neve is „árulkodik": Ju­­goszláviában, pontosabban Belgrádban született, de már kiskora óta Magyar­­országon él. Itt járt iskolába is, itt lett egyetemistává. Ekkor szól bele életébe a muzsika! Testvére, Dusán Sztevanovity meghívja őt a Metró-együttesbe énekesnek. Zo­rán hallgat a testvéri szóra és a siker váratlanul gyorsan jelentkezik: néhány hónappal később megnyerik a Magyar TV tehetségkutató versenyét­­ és Zorán a közönség dédelgetett kedvencévé válik! Ezt bizonyítja első nagylemeze is, ami nemcsak, hogy hetek alatt elfogy a hanglemezboltokból, de „rászolgál" egy aranylemezre is .. . A Metró-együttes átalakulása Zoránt is válaszút elé állítja: vagy felhagy az énekléssel, vagy önálló énekesként pró­bál szerencsét?! Zorán az utóbbit vá­lasztja és újabb, most már nemzetközi sikerek igazolják döntésének helyessé­gét. Díjat nyer például a törökországi „Rock- és Pop-fesztivál"-on és Szopot­­ban; nagy sikerrel vendégszerepel Ausztriában, Kubában, Angliában, Franciaországban, Svédországban és Európa valamennyi szocialista országá­ban. Eddig 34 kis- és három nagy­lemeze jelent meg. Tavaly kiadott nagylemezének címe pusztán ennyi: ZORÁN. (M-)

Next