A Hét 1978/2 (23. évfolyam, 27-53. szám)

1978-12-02 / 49. szám

KERETES TÜKÖR HOZZÁVALÓK: 35 m kenderspárga, 3 m vékonyabb spárga. 1 db fakeretre erősített tükör, melynek méretei: 50 X 33 cm. MUNKAMENET: A 180 cm hosszú passzív szál közepére felhurkolunk 12 db 30 cm hosszú fonalat. Ettől az egyik oldalra 30 db, a másikra 40 db 40 cm hosszú spárgát kötünk. Az így előkészített passzív szálat, óvatosan, oldalról a tükör fa­keretéhez szögezzük. A beosztásnál ügyeljünk, hogy a 12 db 30 cm hosszú fonál a tükör felső részének közepére kerüljön. A sarkoknál 5—5, az oldalaknál 20—20, az alsó szélen pedig 10 szálra van szükségünk. A TÜKÖR FELSŐ RÉSZÉT magunk felé fordítva dolgozunk. Az 1. sorban 6 laposcsomót kötünk, azután soronként mindig eggyel kevesebbet. A háromszög széleit ripszcsomó sorral szegjük be. Majd az összes spárgavéget összefogjuk, egy szállal körültekerjük, rövid bojttá formáljuk. A vékonyabb spárgából 4 db 80 cm hosszú szálat kettéhajtva a 3. és a 4. laposcsomó közé hurkolunk. Az egészből egy gyöngycsomót (részletes ismertetése a Hét 37. számában) kötünk és a szálakat kettéosztjuk. Négy szálból spirálcsomóval kb. 10 cm hosszú részt készítünk és a fonálvégeket az első, illetve az utolsó laposcsomó mellé erősítjük (1. ábra). A SAROK KIKÉPZÉSE: Az 5. és a 6. szálra gyöngyöt fűzünk. A szálakat külön-külön oldalra irányítjuk és a 3. ábra szerint megkötjük a pereccsomót. Az oldalakon 5—5 szál van. 3 passzív szálon két aktív szállal 5—6 cm hosszú spirált kötünk, mégpedig úgy, hogy a sarkon a két fonálcsoport összeérjen és bojtot köthessünk belőle (2. ábra). A KÉT HOSSZABB OLDAL MINTÁJA: 4 szálból több laposcsomót kötünk egy­más után és gyöngycsomóvá alakítjuk. A 2. gyöngycsomó sornál a spárgavégeket erősen megkötjük és levágjuk (4. ábra). A TÜKÖR ALSÓ SZÉLÉN ripszcsomózással hullámos csíkokat kötünk. 4 szál­lal dolgozunk, miközben egy passzív szálat ide-oda vezetünk. Összesen 6 csíkot csomózunk. A 3. hullám után 1 egyenes ripszcsomó sorral (5. ábra) befejezzük a munkát. Dr. CERNIK EDITH — Dr. KAREL CERNIK FELVÉTELE BONTOVICS KATI Tulajdonképpen még nem vérbeli sztár, inkább „csak" egyre népszerűbb sztár­jelölt. Pedig a tehetsége és a tudása mindenképp megvan ahhoz, hogy ne­vét a legjobbak között jegyezzék.. . Egyesek úgy tartják, hogy Kati igényes­sége, széles körű zenei műveltséggel párosuló tehetsége gátolta őt eddig abban, hogy a karrierje gyorsabban kibontakozzon. Másodikos gimnazistaként, csaknem tíz évvel ezelőtt, lép fel először nyilvá­nosan a Budapesti Ifjúsági Parkban egy tehetségkutató versenyen, ő jelenti az est meglepetését, s azonnal föl­figyelnek rá szakmai körökben. Sőt, a közkedvelt Scampolo-együttes szólis­tájává válik. A hirtelen siker azonban nem szédíti meg, hanem éppen fordít­va: kemény munkára és sok tanulásra serkenti. Beiratkozik a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz­­tanszakára, ahol a főtantárgy mellett klasszikus muzsikát és afro-ázsiai, illet­ve magyar népzenetörténetet is tanul. Ekkor már egyre gyakrabban szerepel különböző hangversenyeken, de műsora többnyire olyannyira választékos és igé­nyes, hogy Kati neve inkább csak szak­mai körökben válik ismertté, a széles nagyközönség felé nem tud felmutatni egy mindent elsöprő sikerszámot. Mindez ellenben már a múlté! Len­gyelországi, ausztriai és Szovjetunió­beli sikerei után tavaly, a Metronom táncdalfesztiválon otthon, a hazai kö­zönség rokonszenvét is megszerzi. Most már valóban csak az utolsó lépést kell megtennie, hogy Magyar­­országon és külföldön egyaránt ismert sztár legyen. (M­) Fotó: Prandl Sándor 4 v ál . I **★★★★★★ ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★ KÓKUSZOS ALMÁSRÉTES Hozzávalók: 1 réteslap, 17 kg reszelt alma, barackbefőtt, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg olaj vagy vaj, 5 dkg kókusz­reszelék, 5 dkg zsemlemorzsa vagy mák, kevés őrölt fahéj. Készítése: A szokásos módon rétestésztát készítünk (vagy kész réteslapot vásárolunk). A kinyújtott rétestésztát meg­locsoljuk olvasztott vajjal vagy olajjal, meghintjük egy kevés zsemlemorzsával, darált mákkal, kókuszreszelékkel, majd rárakjuk az almát és a barackbefőttet. Beszórjuk cukorral, még meglocsoljuk olajjal, összegöngyöljük, tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal és megsütjük. Fel­szeleteljük és porcukorral meghintjük. RÓBERT szakács receptjei 21

Next