A Hét 1978/2 (23. évfolyam, 27-53. szám)
1978-12-30 / 53. szám
Gondolatok a házasságról Barátnő: édes ez a szó! Feleség: egy életre való! A feleség mindig az, amit belőle a férje farag. A feleség legyen a férfi legjobb barátja. Vogelweide Balzac Herman Löns A jó feleség mindenkire a férje szemével néz, csak nőtársaira nem. Lev Tolsztoj Házastársiak: tanulmányozzák egymást három hétig, szeretik egymást három hónapig, veszekednek három évig , és a gyerekek majd újra kezdik az egészet. Taine Nem lehet férjhez menni egy olyan emberhez, akit nem becsülünk. Mauriac ÚJSÁGHÍR: „A hvari nemzetközi divatfesztiválon a bőrhulladék hasznosításának igen szép példájával találkoztunk. Ezek a bőrhulladékból készült övek és nyakbavalók nem fürdőruhához illő viselet. A maneken csupán a hatás kedvéért öltötte fel, illetve vetkőzött le. Kedvelik önt az alárendeltjei? Csak őszinte válaszokat fogadunk el! 1. Ismer-e még zsenit magán kívül? Nem 20 Hát azért néha mások is tudnak valamit 6 2. Hogyan aránylik keresete a legkisebb fizetésű alkalmazottjának keresetéhez? Négyszer annyi 9 Kétszer annyi 5 Tízszer annyi 18 3. Mit tesz, ha kedvenc alárendeltje lazsál? összeszidja 0 Megjutalmazza 15 4. Szereti-e, ha a fejére másznak? Nem 4 A jó haverodtól azért eltűri 17 5. Gondolja hogy a munkahelyén mindenki köteles dolgozni? Igen 0 A sógornak azért nem mindig muszáj 12 Pihenésre mindenkinek joga van 16 6. Mi a véleménye a farkcsóváló kutyáról? Kedves ragaszkodó állat 14 Nem tűri a hízelgést ! 60—100 pont: önt kivétel nélkül minden alárendeltje szinte isteníti. De meg is érdemli. 30—60 pont: Igyekezzen jobban öszszebarátkozni az emberekkel. Ha mindegyikkel nem lehet, akkor legalább egy megfelelő kisebb csoporttal! 15—30 pont: Ha ön nem lenne, meg a penész, ki rontaná a belső viszonyokat? Pfuj! 4 i | f | 1 GILBERT BÉCAUD Egy név, amelyet a világ valamennyi sarkában ismernek. Moszkvában és New Yorkban, Prágában és Sidneyben. Akárcsak a dalait, melyekkel hangversenyeinek még legtartózkodóbb látogatóit is fölvillanyozza, lázba hozza. Nem véletlen, hogy valaki — nagyon találóan — Gilbert Bécaud-t egyszer „Monseigneur százezer volt”-nak keresztelte el! Mert ha felcsendül a Nathali, a Varsói zongorista, az Egy nap, majd ha újra esik vagy a „Je t'ai dans le peau" kezdetű sanzon, a koncerttermek nézőterén eleinte egy piszszenés sem hallik, hogy aztán az utolsó akkordok elhangzása után újabb meg újabb ráadást követelve tomboljon a közönség ... A ma már 51 éves Bécaud (eredeti nevén Francois Lilly) a dél-franciaországi Toulonban született, Nizzában járt konzervatóriumba, Párizsban lett világhírű. Neve harminc éve tündököl a könnyűzene legjobbjai között. Ma már inkább legenda mint valóság: 1948-ban Jacques Pilis a szerzőtársa, vele indul első amerikai körútjára. Onnan már ismert énekesként tér haza, de karrierje akkor ível fölfelé igazán, amikor néhány dalát Edith Piaf is műsorába iktatja. A jónevű Lilly tulajdonképpen egyetlen éjszaka alatt Bécaud-vá, a sztárrá válik. Rádiótársaságok, hanglemezvállalatok, filmgyárak és tévéstúdiók versengenek a szerződtetésért. A „monseigneurt" azonban nem szédíti meg a siker, harminc év alatt nem volt egyetlen hangversenye, amelyet félvállról vett volna. Énekel, táncol, izzad, zongorázik, elkomorodik és földerül a színpadon, egyszerűen magával ragadja a közönséget. És ahogy az igaz művészek általában: hírneve, népszerűsége ellenére örökké elégedetlen önmagával. Pedig a nézőtéren ütemes „visszavisszá"-t kiáltozva tombol a publikum ... (M) Fotó: A. Šťastný 21 ÜNNEPI ÉTREND SZILVESZTERI VACSORA: Töltött káposzta Sajtos pirítás torta, sósperec Bor ÚJÉV: reggeli: főtt sonka tormával, főtt tojás ebéd, húsleves, főtt marhahús tormával, sült sertéstarja, borban párolt vöröskáposzta, zsemlegombóc, édes és sós sütemény kávé, bor vacsora, hússal töltött kifli, vörösbor HÚSSAL TÖLTÖTT KIFLI Hozzávalók: 8 db kifli, 35 dkg marhacomb, 10 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, Vig zsír, só, törött bors, 2 tojás, tej, zsemlemorzsa Készítése: A kifliket középen kettévágjuk, a belét kiszedjük. Ha a kifli kissé kemény, külső héját lereszeljük. A kivájt kiflikbe készítsük el a következő tölteléket: a húsokat apróra vagdaljuk, egy lábasba tegyünk diónyi zsírt, pirítsuk meg a hagymát és tegyük bele a vagdalt húst, sózzuk meg és borsozzuk, fedjük be és pároljuk. Ha a hús már kissé puha, töltsük meg vele a félbe vágott kifliket, mindegyik végét tömjük be a kifliből kiszedett béllel, egy kis tejjel locsoljuk meg, de ügyeljünk, nehogy a tej olyan sok legyen, hogy a kifli széttázon, aztán mártsuk be a felvert tojásba, zsemlemorzsába, végül bő zsírban süssük pirosra.