A Hét 1978/2 (23. évfolyam, 27-53. szám)

1978-12-30 / 53. szám

­ Gondolatok a házasságról Barátnő: édes ez a szó! Feleség: egy életre való! A feleség mindig az, amit belőle a férje farag. A feleség legyen a férfi legjobb barátja. Vogelweide Balzac Herman Löns A jó feleség mindenkire a férje szemével néz, csak nőtársaira nem. Lev Tolsztoj Házastársiak: tanulmányozzák egymást három hétig, szeretik egymást három hónapig, veszekednek három évig , és a gyerekek majd újra kezdik az egészet. Taine Nem lehet férjhez menni egy olyan emberhez, akit nem becsülünk. Mauriac ÚJSÁGHÍR: „A hvari nemzetközi divatfesztiválon a bőrhulladék hasznosításának igen szép példájával találkoztunk. Ezek a bőrhulladékból készült övek és nyakbavalók nem fürdőruhához illő viselet. A mane­­ken csupán a hatás kedvéért öltötte fel, illetve vetkőzött le. Kedvelik önt az alárendeltjei? Csak őszinte válaszokat fogadunk el! 1. Ismer-e még zsenit magán kívül? Nem 20 Hát azért néha mások is tud­nak valamit 6 2. Hogyan aránylik keresete a legkisebb fizetésű alkalmazottjának keresetéhez? Négyszer annyi 9 Kétszer annyi 5 Tízszer annyi 18 3. Mit tesz, ha kedvenc aláren­deltje lazsál? összeszidja 0 Megjutalmazza 15 4. Szereti-e, ha a fejére mász­nak? Nem 4 A jó haverodtól azért eltűri 17 5. Gondolja hogy a munkahe­lyén mindenki köteles dolgozni? Igen 0 A sógornak azért nem mindig muszáj 12 Pihenésre mindenkinek joga van 16 6. Mi a véleménye a farkcsóváló kutyáról? Kedves ragaszkodó állat 14 Nem tűri a hízelgést ! 60—100 pont: önt kivétel nélkül minden alárendeltje szinte isteníti. De meg is érdemli. 30—60 pont: Igyekezzen jobban ösz­­szebarátkozni az emberekkel. Ha min­degyikkel nem lehet, akkor legalább egy megfelelő kisebb csoporttal! 15—30 pont: Ha ön nem lenne, meg a penész, ki rontaná a belső vi­szonyokat? Pfuj! 4 i |­ f | 1 GILBERT BÉCAUD Egy név, amelyet a világ valamennyi sarkában ismernek. Moszkvában és New Yorkban, Prágában és Sidneyben. Akárcsak a dalait, melyekkel hangversenyeinek még legtartózkodóbb látogatóit is fölvillanyozza, lázba hozza. Nem véletlen, hogy valaki — nagyon találóan — Gilbert Bécaud-t egyszer „Monseigneur százezer volt”-nak keresztelte el! Mert ha felcsendül a Nathali, a Varsói zongorista, az Egy nap, majd ha újra esik vagy a „Je t'ai dans le peau" kezdetű sanzon, a koncerttermek nézőterén eleinte egy pisz­­szenés sem hallik, hogy aztán az utolsó akkordok elhangzása után újabb meg újabb ráadást köve­telve tomboljon a közönség ... A ma már 51 éves Bécaud (eredeti nevén Francois Lilly) a dél-franciaországi Toulonban született, Nizzá­ban járt konzervatóriumba, Párizsban lett világhírű. Neve harminc éve tündököl a könnyűzene legjobbjai között. Ma már inkább legenda mint valóság: 1948-ban Jacques Pilis a szerzőtársa, vele indul első amerikai körútjára. Onnan már ismert énekesként tér haza, de karrierje akkor ível fölfelé igazán, amikor néhány dalát Edith Piaf is műsorába iktatja. A jónevű Lilly tulajdonképpen egyetlen éjszaka alatt Bécaud-vá, a sztárrá válik. Rádiótársaságok, hanglemez­vállalatok, filmgyárak és tévéstúdiók versengenek a szerződtetésért. A „monseigneurt" azonban nem szédíti meg a siker, harminc év alatt nem volt egyetlen hangversenye, amelyet félvállról vett volna. Énekel, táncol, izzad, zongorázik, elkomorodik és földerül a színpadon, egyszerűen magával ragadja a közönséget. És ahogy az igaz művészek általában: hírneve, népszerűsége ellenére örökké elégedetlen önmagával. Pedig a nézőtéren ütemes „vissza­­visszá"-t kiáltozva tombol a publikum ... (M­) Fotó: A. Šťastný 21 ÜNNEPI ÉTREND SZILVESZTERI VACSORA: Töltött káposzta Sajtos pirítás torta, sósperec Bor ÚJÉV: reggeli: főtt sonka tormával, főtt tojás ebéd, húsleves, főtt marhahús tormával, sült sertés­tarja, borban párolt vöröskáposzta, zsemlegombóc, édes és sós sütemény kávé, bor vacsora, hússal töltött kifli, vörösbor HÚSSAL TÖLTÖTT KIFLI Hozzávalók: 8 db kifli, 35 dkg marhacomb, 10 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, Vi­­g zsír, só, törött bors, 2 tojás, tej, zsemlemorzsa Készítése: A kifliket középen kettévágjuk, a belét ki­szedjük. Ha a kifli kissé kemény, külső héját lere­szeljük. A kivájt kiflikbe készítsük el a következő tölteléket: a húsokat apróra vagdaljuk, egy lábasba tegyünk diónyi zsírt, pirítsuk meg a hagymát és tegyük bele a vagdalt húst, sózzuk meg és borsoz­zuk, fedjük be és pároljuk. Ha a hús már kissé puha, töltsük meg vele a félbe vágott kifliket, mindegyik végét tömjük be a kifliből kiszedett béllel, egy kis tejjel locsoljuk meg, de ügyeljünk, nehogy a tej olyan sok legyen, hogy a kifli széttázon, aztán mártsuk be a felvert tojásba, zsemlemorzsába, végül bő zsírban süssük pirosra.

Next