A Hét 1980/1 (25. évfolyam, 1-26. szám)

1980-01-05 / 1. szám

VIRÁGKÖTÉSZET A virágot az ember már ősi idők óta ismeri. A virágnak a ma élő ember életében is nagy szerepe van - hasonlóan mint az ókor népeinél. írásos feljegyzések bizonyítják egyes országok népeinél a virág szeretetét, sokrétű felhasználását és a természet tiszteletét. Az egyiptomiaknál már jelleg­zetes kertkultúra alakult ki s ve­le párhuzamosan a kötészet is fejlődött. A virágok felhasználá­sa ebben az időben igen sok­rétű volt. Virágokkal díszítették az ünnepek és lakomák szín­helyeit. Egyes előkelőségek fe­jükön virágkoszorút viseltek. A lótusz a szerelem titkos jele volt, az egyiptomiak legismertebb szent virága. Nagyobb ünnep­napok alkalmával az isteneknek virágáldozatot mutattak be. Az ókor népei közül a görögök virágkötészete­­volt a legfejlet­tebb. Előszeretettel alkalmazták a virágfüzéreket. A legkedvesebb növényük a babér volt. A babér­koszorú nagy elismerésnek szá­mított, amivel csak győztes had­vezéreiket és olimpiai győztesei­ket tisztelték meg. A görögök színes cseréptálaikba már vágott virágot helyeztek, s a virágtálak ősei is talán ebből az időből származnak. A rómaiak a virág szeretetét is átvették a görögöktől. Talán abban különböznek a görögök­től, hogy nagyobb változatossá­got alkalmaztak. Legkedvesebb növényük a rózsa és a liliom volt. Nagy változatosságban he­lyezték el őket vázákban. Náluk is nagy népszerűségnek örven­­dett a virágfüzér és virágszőnyeg használata. A Római Birodalom bukása után Bizánc ápolta tovább a ró­­ _____________________________ mai kultúra emlékeit s vele együtt a virágkötészet művésze­tét is. Az ősi népeknél a virágok szeretete rituális szertartásokhoz kapcsolódik. A középkorban a virágokat a templomok és a ki­rályi udvartartás díszítéséhez használták.­­ A polgári társadalom kialaku­lásával egyidőben a virágdíszí­tés is lassan fejlődésnek indult. Az 1870-es években jelennek meg az első virágüzletek, s a virágtermesztés is fellendül. A század végén erősen hatott a virágkötészetre Japán és Kína díszítő művészete. A virág, a virágcsokor már nélkülözhetetlen a ma embere számára, a virágkötészetben is születnek remekművek éppúgy, mint minden más művészi alko­tás terén. A virág ma már nem luxus, egyre inkább az ember mindennapi igényévé, a kultu­rált élet fokmérőjévé válik. CSÁKVÁRI GÉZA félhold alakú * * » • • A f. Az ikebana készítésénél haszná­latos kenzántű típusok: Hozzávalók: 60 dkg sertésoldalas, 2 db vöröshagyma, 25 dkg marha­hús, 20 dkg füstölt kolbász vagy szalámi, petrezselyemzöldje, 10 dkg kemény sajt, bors, só, szerecsendió, 4 gerezd fokhagyma, 50 dkg csont, 1 kanál paradicsompüré, 10 dkg olaj vagy zsír, 6 dkg sima­liszt. Készítése: A sertésoldalast kicsontozzuk, hosszában fél centiméteres szeletekre vágjuk, húsverővel kiveregetjük, megsózzuk, borsozzuk, áttört fokhagymával bekenjük és állni hagyjuk, míg a tölteléket el nem készítjük, a marhahúst finomra ledaráljuk, az egyik hagymával a kolbászt vagy a szalámit és a petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet teszünk hozzá, jól összedolgozzuk és vékonyan megkenjük vele a húsokat, majd szeletekre vágott sajtot helyezünk rá és ismét rákenünk a töltelékből, majd hengeralakúra tekerjük és spárgával átkötjük. A tepsi aljára apróra vágott csontot és karikákra vágott hagymát teszünk, zsírt öntünk rá, rátesszük a hús­tekercseket és öntözgetve lassan szép pirosra sütjük. Ha puha, ki­vesszük a húst, a létől elpárologtatjuk a vizet, hozzáadjuk a para­dicsompürét, majd liszttel megszórjuk és barnára pirítjuk. Utána vízzel felöntjük és fél óráig a sütőben hagyjuk forrni, majd leszűrjük, ízesítjük és a hússal tálaljuk. Párolt rizst, vagy főtt burgonyát adunk hozzá. BAKATEKERCS RÓBERT szakács receptjei CSAK 1 PERCRE... A szerencse: sorsunkat alakító, akaratunktól független, vélet­len esemény. Az ősi néphiedelem szerint szilveszter éjjelén a szerencsemalac és a szerencsepénz, az új esztendő első napjaiban a pontypikkely, a négylevelű lóhere hozza házhoz a szerencsét. És persze a kéményseprő! Ezek szerint a nagy­­mácsédi (Veľká Mača) TARTOTT SÁNDOR is. - Vajon kiderítette-e már, hogy hol keresendő a kémény­seprőkkel kapcsolatos babona eredete? - Még azokban az időkben, amikor az emberek nádfedeles házakban laktak. A kormos, rosszul szelelő kéményből ki­pattanó szikra ugyanis könnyen lángba borította a zsúp­fedelet s aztán az egész házikót is. Ezért a kéményseprő tulajdonképpen szerencsét hozott a házhoz ha eljött és ki­tisztította a kéményt, hiszen megóvta az emberek nehezen összekuporgatott vagyonkáját. - Kellemes tudat a szerencse „küldöncének" lenni? - Nem tagadom, jó érzés. Gyakran előfordul, hogy vizsgák előtt álló diákok kérnek egy-egy szálat a kéménysöprőkefé­­ből; felnőtt, meglett emberek keresik hamarjában a gombju­kat, ha meglátnak bennünket. Az ilyesmi jókedvre deríti a kéménysöprőt. - Tud-e olyan esetről, amikor valóban meghozta valakinek a szerencséjét? - Még tanonc voltam, amikor társaimmal a troliban utazva egy utas hat lottószámot kért tőlünk. Mint később megtud­tam, 15 000 koronát nyert az illető! - Valamikor a fekete mundérnak tekintélye, a szakmának rangja volt. Ma is így van még? - Sajnos, távolról sem .. . Még egy olyan faluban sem, mint Nagymácséd, pedig itt tizenöt-húsz évvel ezelőtt szinte minden házban legalább egy kéményseprő lakott. A mai fiatalokat nem érdekli, nem vonzza ez a munka. Füstösnek, kormosnak, kényelmetlennek tartják. Pedig ez a szép benne! Meg az is, hogy nincs íróasztalhoz, géphez kötve az ember, hanem sza­badon jár-kel házról házra. És mindenütt örömmel fogadják, hiszen huzatos kémény nélkül hideg, fűtetlen marad a lakás. - Ha most szerepkört cserélnénk s a riporter lenne a sze­rencselovag, Tartott Sándor vajon mit kérne tőlem? - Első kívánságom szakmába vágó lenne: legyen újra tekin­télye a szakmának, legyen megint utánpótlás is, hiszen ez idő tájt talán a félkezemen is megszámolhatnám, hány tanulója van szakiparitanuló-központunknak. Második kívánságként tartós békét kérnék. A harmadik kívánságom pedig, hogy sokáig egészséges maradjon a kezem-lábam, mert ebben a szakmában csak így lehet teljes értékű munkát végezni. (mik­) Fotó: archív 21

Next