A Hét 1980/1 (25. évfolyam, 1-26. szám)
1980-04-26 / 17. szám
KOZMETIKAI TRÜKKÖK 1. Az alsó és felső szemhéj pasztellszínű árnyékolása és némi gyöngyházfény a szemöldök alatt, a kis szemet optikailag nagyobbítja. 2. A nagyobb szemet látszólag kicsinyíti a barnás szemhéjfesték. 3. A nagyobb száj kisebbnek tűnik, ha az ajkak belső szélén világos kontúrt húzunk. 4. A kicsi ajak nagyobbat mutat, ha külső szélét tűzpiros ceruzával kihúzzuk, és gyöngyház rúzst használunk. Az arcbőr, a haj, a köröm épségéről, szépségéről belülről az úgynevezett szépségvitaminok — A, E — és a fehérjék gondoskodnak. Mindezt leginkább a tojásban, a tejben és a növényi eredetű olajban találjuk. Tehát élelmiszer formájában fogyaszthatok. De a tojás, a tej és az olaj kitűnő eredményt mutat külső használat esetén is. 5. A természetes kozmetika hívei arcpakolásnak sikerrel használják a felvert tojássárgát. # A zsíros arckrémek sok növényi olajat tartalmaznak, vitaminban gazdagok, tehát a rózsás, sima arcbőrt segítik előidézni. ^ A fehérjetartalmú habszerű arcpakolás minden arcbőrtípusra megfelelő, helyettesíti a hidratáló krémet, de a make-up alapozót is. # A töredezett, sérült haj ismét fényes és rugalmas lesz, ha protein és lecitín tartalmú készítményekkel ápoljuk. RÓBERT szakács receptjei HOZZÁVALÓK: 30 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 5 dkg sonka, 20 dkg gomba, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg pirospaprika, Vas tejszín, 4 dkg simaliszt, 6 dkg zsír, só, bors, 1 db citrom, 1 db zsemle. KÉSZÍTÉSE: A húst megmossuk, az áztatott zsemlével ledaráljuk. A gomba egyharmadát a sonkával kockákra vágjuk, hozzákeverjük a darált húshoz, az egészet megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk. A masszát henger alakúra formáljuk, paprikás lisztben meghempergetjük, tepsire rakjuk, lassú tűznél sütjük, miközben vízzel öntözgetjük. Közben az apróra vágott hagmát meg a megmaradt gombát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a maradék pirospaprikát, a liszttel szétkevert tejszínt és kb. 10-15 percig folytonos kevergetés mellett forraljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a hús megsült, hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, citrom levével meglocsoljuk, az elkészített gombamártással leöntjük. Csőtésztával, gombóccal tálaljuk. VADÁSZOK KEDVENCE CSAK EGY PERCRE... — Az első kérdésem kissé rendhagyó. Termeszt-e valamit világszínvonalon a nemesócsai szövetkezet? — Egy kis túlzással azt mondanám, hogy igen. Például hatvan mázsa a búza hektárhozama az utolsó öt év átlagában. — Mi ennek a titka? — Ez nem titok, hanem hozzáállás kérdése. — Mégiscsak van magyarázata e valóban magas hektárhozamnak. — A jó biológiai alap, vagyis a vetőmagfajta megválasztása, a korszerű agrotechnika, a szakmai hozzáértés és a megfelelő gépesítés. Ha ezek közül csak egy is hiányzik, már baj van. A legfontosabb mégis a biológiai alap biztosítása. E célra van egy fajtakísérleti telepünk, ezen húsz búzafajtával kísérletezünk, s mindig a legjobb négy fajtát vetjük el. — És a tejhozam? — A fejőstehenek száma 1040. Az egy tehénre jutó évi tejhozam 4180 liter. A hetedik ötéves terv végére szeretnénk elérni az ötezer literen felüli fejési átlagot. Addigra a szlovák tarka és a holstein-frieslandi fajtiszta tenyészalany eléri a 82 százalékot. Felépülnek a legkorszerűbb tehénistállók, ahonnan a tej a fejőgépből csőrendszeren keresztül egyenesen a korszerű hűtőbe jut. — Miben élenjáró még a nemesócsai termelőszövetkezet? — A munkatermelékenységet tekintve szövetkezetünk járási szinten az első s országos viszonylatban is az elsők közé tartozik. — Huszonegy éve dolgozol a szövetkezetben, ebből tizenegy éve az elnöki poszton. Ezenkívül nemzetgyűlési képviselő is vagy. Elégedett embernek érzed magad? — Nem, mert sohasem érem el azt, amit akarok. — Mi az, amit el szeretnél érni? — Jelenleg a 3750 hektáron gazdálkodó szövetkezetünknek öt agrármérnöke van. Szeretném, ha öt év múlva legalább 15 lenne. Magas színvonalon termelni ma már csak jól képzett szakemberek irányításával lehet. Nekünk is mindig többet kell felmutatnunk, itt nincs megállás. A mérce csak a világszínvonal lehet. — Nyereséges a szövetkezet gazdálkodása? — Több mint tíz éve nyereséggel gazdálkodunk. A tavalyi rendkívüli rossz termelési viszonyok között is elértük a 14 millió korona tiszta nyereséget. — Szerinted, milyen a jó vezető? — Ha megfelel a vezetés hármas követelményének. — Melyek azok? — Rátermettség, szakmai képzettség és politikai fejlettség. — Ne haragudj, hogy megkérdezem, jó vezetőnek tartod magadat? — Ezen még nem volt időm gondolkodni. Török Elemér Beszélgetés CSÉMI JÓZSEF agrármérnökkel, a nemesócsai (Zemianska Olča) elsz elnökével 21