A Hét 1980/1 (25. évfolyam, 1-26. szám)

1980-04-26 / 17. szám

KOZMETIKAI TRÜKKÖK 1. Az alsó és felső szemhéj pasztellszínű árnyékolása és némi gyöngyházfény a szemöldök alatt, a kis szemet optikailag nagyobbítja. 2. A nagyobb szemet látszólag kicsinyíti a barnás szemhéjfesték. 3. A nagyobb száj kisebbnek tűnik, ha az ajkak belső szélén világos kontúrt húzunk. 4. A kicsi ajak nagyobbat mutat, ha külső szélét tűz­piros ceruzával kihúzzuk, és gyöngyház rúzst haszná­lunk. Az arcbőr, a haj, a köröm épségéről, szépségéről belül­ről az úgynevezett szépségvitaminok — A, E — és a fehérjék gondoskodnak. Mindezt leginkább a tojás­ban, a tejben és a növényi eredetű olajban találjuk. Tehát élelmiszer formájában fogyaszthatok. De a tojás, a tej és az olaj kitűnő eredményt mutat külső használat esetén is. 5. A természetes kozmetika hívei arcpakolásnak siker­rel használják a felvert tojássárgát. # A zsíros arckrémek sok növényi olajat tartalmaznak, vitaminban gazdagok, tehát a rózsás, sima arcbőrt segítik előidézni. ^ A fehérjetartalmú habszerű arcpakolás minden arc­bőrtípusra megfelelő, helyettesíti a hidratáló krémet, de a make-up alapozót is. # A töredezett, sérült haj ismét fényes és rugalmas lesz, ha protein és lecitín tartalmú készítményekkel ápoljuk. RÓBERT szakács receptjei HOZZÁVALÓK: 30 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 5 dkg sonka, 20 dkg gomba, 1 db tojás, 1 fej vörös­hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg pirospaprika, Va­s tejszín, 4 dkg simaliszt, 6 dkg zsír, só, bors, 1 db citrom, 1 db zsemle. KÉSZÍTÉSE: A húst megmossuk, az áztatott zsemlével ledaráljuk. A gomba egyharmadát a sonkával kockákra vágjuk, hozzákeverjük a darált húshoz, az egészet meg­sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és jól össze­dolgozzuk. A masszát henger alakúra formáljuk, papri­kás lisztben meghempergetjük, tepsire rakjuk, lassú tűznél sütjük, miközben vízzel öntözgetjük. Közben az apróra vágott hagmát meg a megmaradt gombát zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a maradék piros­­paprikát, a liszttel szétkevert tejszínt és kb. 10-15 per­cig folytonos kevergetés mellett forraljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a hús megsült, hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, citrom levével meglocsoljuk, az el­készített gombamártással leöntjük. Csőtésztával, gom­bóccal tálaljuk. VADÁSZOK KEDVENCE CSAK EGY PERCRE... — Az első kérdésem kissé rendhagyó. Termeszt-e valamit világszínvonalon a nemesócsai szövetke­zet? — Egy kis túlzással azt mondanám, hogy igen. Például hatvan mázsa a búza hektárhozama az utolsó öt év átlagában. — Mi ennek a titka? — Ez nem titok, hanem hozzáállás kérdése. — Mégiscsak van magyarázata e valóban ma­gas hektárhozamnak. — A jó biológiai alap, vagyis a vetőmagfajta megválasztása, a korszerű agrotechnika, a szak­mai hozzáértés és a megfelelő gépesítés. Ha ezek közül csak egy is hiányzik, már baj van. A legfontosabb mégis a biológiai alap biztosí­tása. E célra van egy fajtakísérleti telepünk, ezen húsz búzafajtával kísérletezünk, s mindig a leg­jobb négy fajtát vetjük el. — És a tejhozam? — A fejőstehenek száma 1040. Az egy tehénre jutó évi tejhozam 4180 liter. A hetedik ötéves terv végére szeretnénk elérni az ötezer literen felüli fejési átlagot. Addigra a szlovák tarka és a holstein-frieslandi fajtiszta tenyészalany eléri a 82 százalékot. Felépülnek a legkorszerűbb tehénistállók, ahonnan a tej a fejőgépből cső­rendszeren keresztül egyenesen a korszerű hűtő­be jut. — Miben élenjáró még a nemesócsai termelő­­szövetkezet? — A munkatermelékenységet tekintve szövetke­zetünk járási szinten az első s országos viszony­latban is az elsők közé tartozik. — Huszonegy éve dolgozol a szövetkezetben, ebből tizenegy éve az elnöki poszton. Ezenkívül nemzetgyűlési képviselő is vagy. Elégedett ember­nek érzed magad? — Nem, mert sohasem érem el azt, amit akarok. — Mi az, amit el szeretnél érni? — Jelenleg a 3750 hektáron gazdálkodó szö­vetkezetünknek öt agrármérnöke van. Szeretném, ha öt év múlva legalább 15 lenne. Magas szín­vonalon termelni ma már csak jól képzett szak­emberek irányításával lehet. Nekünk is mindig többet kell felmutatnunk, itt nincs megállás. A mérce csak a világszínvonal lehet. — Nyereséges a szövetkezet gazdálkodása? — Több mint tíz éve nyereséggel gazdálkodunk. A tavalyi rendkívüli rossz termelési viszonyok kö­zött is elértük a 14 millió korona tiszta nyereséget. — Szerinted, milyen a jó vezető? — Ha megfelel a vezetés hármas követelményé­nek. — Melyek azok? — Rátermettség, szakmai képzettség és politi­kai fejlettség. — Ne haragudj, hogy megkérdezem, jó vezető­nek tartod magadat? — Ezen még nem volt időm gondolkodni. Török Elemér Beszélgetés CSÉMI JÓZSEF agrár­mérnökkel, a nemesócsai (Zemianska Olča) elsz elnökével 21

Next