A Hét 1980/2 (25. évfolyam, 27-52. szám)

1980-08-02 / 31. szám

VITAMINOS KONYHA SERTÉSBORDA BORMÁRTÁSSAL Hozzávalók: 50 dkg sertésborda vagy comb, 20 dkg marharostélyos, 20 dkg ke­mény sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, kevés törött bors, pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 8 szelet zsúrkenyér, 1 dl csontlé, 2 evőkanál paradi­csompüré, 1 evőkanál kecsap, 1 evőkanál maszéna, 1 kanál cukor, 2 db alma, 5 evőka­nál olaj, 2 dkg vaj, 1 dl vörösbor készítése. A sertésbordát 8 szeletre vágjuk, kiveregetjük, megsózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk. A rostélyost kétszer-háromszor a hagymával és fokhagymával együtt finomra daráljuk, összekeverjük és állni hagyjuk. A zsúrkenyereket az olajban megpirítjuk, majd ugyanebben az olajban a húst megsütjük mindkét oldalán. A zsúrkenyereket megken­jük a húsmasszával, rárakjuk a hússzeleteket, majd mindegyikre egy-egy sajtszeletet, kari­ka almát, tűzálló tálra tesszük, kis olajat öntünk alá és kb. 10 percig sütjük. Közben elkészítjük a mártást, 2 dl csontléhez hozzá­adjuk a paradicsompürét, kecsapot, sóval, cukorral ízesítjük, felforraljuk, a vörösbort elkeverjük a maizénával ezt is hozzáöntjük és még együtt kb. 10 percig forraljuk, végül beletesszük a vajat, ha ritka, sűríthetjük ma­izénával. Tálalásnál a mártást a húsra öntjük, burgonyát vagy gombócot adunk hozzá. Gyorsan készül a főként konyhakerti növényekkel díszített asztalterítő, párna és függöny. Mintáját száröltéssel vagy láncöltéssel és rövid hurkolóöltéssel ké­szítjük. A párna átmérője 45 cm. A mintarészek alkalmasak 90 X 90 cm nagyságú asztalterítőre is. A függönyre is kerüljön a mintából! Színmagyarázat: a gomba teteje és szára világosdrapp, a belső vonala vilá­gosbarna. A répát élénksárga színnel, a szárát zölddel varrjuk. A hagymánál a belső vonalat fehér, a párhuzamos kül­ső vonalat lila fonallal hímezzük. A szár vonalkái barna színnel készülnek. A borsó külső vonalai középzöldek, a bor­sószemek világoszöldek. Az elkészült darabok szélét keskenyen visszahajtjuk, és a hímzéshez használt színekből lega­lább hármat — pl. lilát, zöldet, sárgát — egybevéve, pelenkaöltéssel körülszeg­jük vagy pikóval körülhorgoljuk. M­itte­t terítő tarokmlotAjtoa k­iemlék­ítésére kis tarok­­vázlatot mutatunk bi ■ 1031pS*% RÓBERT szakács receptjei CSAK EGY PERCRE... Megnyerő arcú, csupa izom, karcsú, magas fiatalember SÁNDOR TIHAMÉR, akinek meglehetősen ritka foglalkozása van. Olyany­­nyira ritka, hogy az egy kezem is elég lenne ahhoz, hogy megszámoljam, hányan végez­nek hozzá hasonló munkát. Tihamér ugyanis búvár, „munkahelye" a víz alatt van. Modern Búvár Kunéként nap mint nap lemerül a Duna fenekére. — Hogyan is lettél búvár? — A komáromi járásból való vagyok, a Duna mellett nőttem fel, s ez sok mindent megmagyaráz. Gyerekkoromhoz hozzátartoz­tak az iszapszagú nyarak, a fűzfákon száradó ruhák, az önfeledt lubickolás, csónakázás, a vetélkedés, ki bírja tovább szusszal a víz alatt. „Igazi" búvár aztán a kötelező katonai szolgá­lat idején lett belőlem. Mivel a Komáromi Gépipari Szakközépiskola elvégzése után nem sikerült bekerülnöm a főiskolára, elhatároz­tam, olyan munkát választok, amely kaland­vágyamat is kielégíti, s amely mind fizikailag, mind lelkileg próbára tesz majd, Így kerültem a „Povodie Dunaja" vállalathoz. — Mi a munkád? — Mindezt néhány mondatban igen nehéz lenne megfogalmazni. Sok mindent csiná­lunk, ellenőrizzük a Duna medrét, hajóroncso­kat, egyéb nagyméretű tárgyakat emelünk ki belőle, továbbá a víz alatti építkezések befejez­tével fölöslegessé váló, vízmentesítésre szolgá­ló betonfalakat távolítjuk el. — Milyen a Duna medre búvársisakból nézve? — Nem túl romantikus, eléggé egyhangú, homokos, de nekem tetszik. — Elég erős a víz sodrása, biztosan na­gyon vigyáznotok kell, nehogy elkapjon benneteket... — Ólomtalpú cipőben dolgozunk, a búvár­öltözetünk is nehéz, mindez azonban kevés lenne ahhoz, hogy megvessük a lábunkat a folyó fenekén. Lent természetesen rögzítjük magunkat, sőt magunk elé helyezett védő­ráccsal a víz sodrását is lassítani próbáljuk. — Akadnak-e veszélyhelyzetek ? — Hogyne. Szerencsére nem túl gyakran. Nekem egyszer víz került a búvársisakomba és szerencsétlenségemre még egy, a mederből ravaszul kiálló acélhuzalba is beleakadtam, úgyhogy a legutolsó pillanatban sikerült csak a felszínre vergődnöm. — Mindez nem vette el a kedved örökre a munkától? — Tudatosítani kell azt, hogy az ilyenfajta munkánál gyakrabban következik be előre nem látott kellemetlen esemény, mint mond­juk az irodában, — de én talán éppen ezért szeretem. (­sík) 21

Next