A Hét 1980/2 (25. évfolyam, 27-52. szám)

1980-08-16 / 33. szám

RÓBERT szakács receptjei PONTY FEHÉRMÁRTÁSSAL Hozzávalók: 80 dkg friss ponty, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg olaj, 3 db újhagyma a zöldjével, 2 kanál mustár, 1 db narancs leve, törött bors, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 kanál simaliszt, 1 kanál cukor, kevés metélőhagy­­ma, só készítése. A megtisztított, megmosott pon­tyot felszeleteljük, fokhagymával meg mus­tárral lekenjük, besózzuk, forró olajban mind a két oldalán megsütjük, lábasba rakjuk, letakarjuk, gőz fölé tesszük, hogy ki ne hűl­jön. A megmaradt olajban az apróra vágott hagymát a szárával együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk, felöntjük a tejjel, tejföllel, ízlés szerint borsozzuk, sóz­zuk, cukrozzuk és kb. 10 percig forraljuk, végén hozzáadjuk a narancs levét, szűrön az egészet áttörjük, a halra öntjük és az egészet 10 percig állni hagyjuk. Főtt burgonyával tálaljuk és megszórjuk apróra vágott metélő­hagymával. CSAK EGY PERCRE... NAGY LÁSZLÓ több mint három évtizede dolgozik a perbetei (Pribete) földművesszö­vetkezetben. Részt vett a szövetkezet mega­lakításában ő volt az első traktoros, gépjavító és gépkezelő, volt műhelyvezető, rövid ideig a szövetkezet elnöke. Több mint tíz éve a szövetkezet főagronómusa, a gabona beta­karításának gyakorlott, fő szervezője. — Hogyan szervezték meg az idei aratást? — A gabona betakarítása a legjelentő­sebb nyári munkák egyike. Gyors munkára van szükség. A csoportosan bevetett tizen­egy nagyteljesítményű kombájn kedvező biz­tosítéka annak, hogy a közel ezer hektáron termesztett gabonát a tervezett tíz nap alatt learassuk. — Mikor kezdik az aratást? — Két héttel később, mint tavaly. Az indu­lást — ha az időjárás közbe nem szól — július huszadikára terveztük. Gabonatábláink szépek, kevés a megdőlt gabona, a kalászok teltek, reméljük, hogy a késés ellenére is jó termést takarítunk be. Az aratás folyamán fokozott mértékben ügyelünk arra, hogy mi­nél kisebb legyen a szemveszteség. Minden kombájnpáros munkáját naponta ellenőriz­zük. Hatékony munkamódszerré vált és jól bevált az egyes munkacsoportok közötti ver­seny, amelynek legfontosabb kritériuma a gyors és jó munkavégzés. — Milyen aratásra számítanak? — Minden aratás nehéz, de sokkal köny­­nyeb és gyorsabb ütemben végezzük, mint hajdanán. 4467 tonna összterméssel szá­molunk, ebből 235 vagon a kenyérgabona. A tizenegy kombájnpáros egy nap alatt 60 vagon gabonát kicsépel. Tizenöt vagon ga­bonát tudunk naponta eladni, a többit hosz­­szabb-rövidebb ideig tárolnunk, tisztítanunk, szárítanunk kell. Helyzetünket nehezíti az is, hogy külön kell tárolni a különböző célokra szánt gabonát, külön a kenyér- és külön a takarmánynak valót. Mivel raktárhelyiségünk kapacitása kicsi, ezért a gabona jelentős részét fóliaponyvéval letakarva tároljuk. A búza betakarításával egyidőben a szalmát is be kell gyűjteni, méghozzá tizenhárom nap alatt. Reméljük, hogy sikerülni fog, erre a célra jól el vagyunk látva önfelszedőkkel, présekkel, rakodógépekkel. A gyors szalma­begyűjtés teszi lehetővé, hogy a tarlóhántást és a tarlónövények vetését idejében elvégez­zük, ami igen fontos feladat a takarmányalap szempontjából. Dolgozóink nyújtott műszak­ban dolgoznak. Minden percet arra használ­nak ki, hogy időben fedél alá kerüljön az idei termés. NAGY TERÉZ Minden, ami a hagyományosban szép és az újban vonzó ötvöződik a két modellen. Természetesen a hölgyek viseletére gondoltunk. A bal oldali kép a nálunk is oly jól ismert darázsfészket mutatja be, kicsit szokatlan elhelyezésben. Elkészítése a rajzon látható: előbb egyenletes távolságban összeráncoljuk, majd áthurkoljuk a ráncokat. A kelme a nálunk is ismert és kapható indiai vászon (gyűrött vászon). Hasonló anyagból készült a most oly divatos blúz is. Hozzá katona­sapkát és széles, csattal összefogott övet visel a maneken. A blúz zsebét és elejének zseb fölötti részét hímzés díszíti. A mintát itt közöljük. 21

Next