A Hét 1980/2 (25. évfolyam, 27-52. szám)
1980-08-23 / 34. szám
I CSILLAGOS HOZZÁVALÓK: kb. 5 dkg egyszínű és 6—8 dkg többféle színű maradék fonal. CSILLAGMINTA: 1. sor: 5 láncszemből gyűrűt kapcsolunk. 2. sor: 12 rövidpálca. 3. sor: a szálat 2 cm magasra felhúzzuk, ráhajtással leöltünk, majd újabb felhúzás, és ismét ráhajtás és felhúzás. A 3-szor felhúzott hurkokat egyszerre lehorgoljuk és 1 szoros szemmel lezárjuk, utána 5 láncszem, és a következő rövidpálcába újabb csoportot készítünk. Összesen 12-szer ismételünk. MELLE NYKE Utoljára 5 láncszemmel kapcsolunk. A csillagok összehorgolásánál egyszínű fonallal dolgozunk. A színeket összeválogatva szabásmintára rakjuk a darabokat, és oly módon horgoljuk egymáshoz őket, hogy minden oldalon kétszer 3 láncszemből és 1 rövidpálcából álló ív legyen. A sarkokon 5 láncszemmel fordulunk. Hasonlóan készítjük a mellényhez illő táskát is. Meghorgolása után kibéleljük, és felső szélére 1 — 1 csillaggal fafogantyút erősítünk. Csiszoltan viselkedni terített asztal mellett, — nem „úri huncutság", sem pedig ideje múlta finomkodás. A bevett szokásokat azért érdemes elsajátítani a társasági életben járatlanoknak, hogy akkor se érezzék magukat veszélyezetten, félszegen, ha netán ünnepélyesebb alkalomból vesznek részt nyilvános társas étkezésben. Senkinek ne okozzon knos perceket a hétköznapitól elütő, az otthoninál gazdagabban felrakott teríték, a megszokottnál elegánsabb környezet, legyen az hazai vagy külföldi étterem, megtisztelő meghívás alkalmi összejövetelre, fogadás, esküvő Efféle kényelmetlen érzések bekövetkezésének megelőzéséül ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a terített asztalnál való viselkedés néhány aranyszabályát Az asztalhoz ülve, ne kezdjünk neki a teríték átrendezésének, utántörülgetésének.Ha tányéron, evőeszközön, poháron kifogásolnivalót találunk, cseréltessük ki a felszolgálóval. A poharat is csak akkor fogjuk meg, ha abba már töltöttek és más is iszik. Amihez viszont feltétlenül nyúljunk hozzá — bármilyen cifrára hajtogatva készítették is oda —, az az asztalkendő. Bontsuk ki, terítsük az ölünkbe, nyugodtan használjuk szájtörlésre, mert arra való. A pincér mindenképpen odébb tenné, mert a felszolgálásnál útjában van A tányér mellett és fölött sorakozó evőesz Társaságban terített asztalnál közök az ételsornak megfelelő sorrendben kívülről befelé haladva kerüljenek kézbe Az egyes fogások befejeztével az evőeszközöket hagyjuk a tányéron. Ha még ennénk a feltálalt ételből, akkor késünket, villánkat rakjuk egymáson keresztül. Ez nemzetközi jele a „repetázásnak". Ha az adott terítékre már nincs szükségünk, akkor az evőeszközöket egymással párhuzamosan hagyjuk a tányéron. A használt edények összerakását bízzuk a felszolgálóra. Házi vendégségben se kezdjünk rakodni, mert ezzel akarva-akaratlanul sürgetjük az asztal leszedését. A terítéshez tartozó hal felőli kistányért kenyér, péksütemény alá készítették, tehát erre tegyük és e fölött törjünk belőle. Ha csontos húst (baromfit) vagy halat tálalnak és elfelejtettek csonttányért, illetve szálkatartót odakészíteni, szóljunk a felszolgálónak, de ne a kenyeres tányért használjuk e célra Az étkezés megkezdése a fővendégre, illetve a társaság egyik nőtagjára vár. Ő is csak akkor fog hozzá, ha már mindenkinek tálaltak. Ha az étkezés hosszúra nyúlónak ígérkezik, a vendéglátó feladata, hogy a felszolgálóval előre megbeszélje, mely fogások között látjónak némi szünetet. Amíg erre a szünetre sor kerül, illetve az étkezés véget nem ér, addig sem rágyújtani, sem az asztaltól felállni nem szokásos, nem illendő. Ujjlenyomatot, szájlenyomatot a poháron akkor se hagyjunk, ha nem kell tartanunk krimi-fordulattól. A lenyomathagyás elkerülése érdekében, ivás előtt használjuk az asztalkendőt. (Ne a zsebkendőnket.) Evés közben alkarunkat ne támasszuk az asztalhoz, mert így a szájunkat kell a falathoz közelíteni, holott a kezünk szolgál „szerszámul" az étel továbbításához Ne szólozzunk a poharazással. A társas összejövetel, közös étkezés kellemes hangulata a nagyjából azonos mértékű azonos ütemű iváson is múlik. Ha valaki idő előtt kapatossá válik, elronthatja vele a többiek szórakozását. Ha valaki feláll teli pohárral a kezében, hogy a vendégeket köszöntse, mindenki ülve marad és poharát felemelve várja a szavak végezetét. Ha ünnepeltre ürítenek poharat, mindenki feláll — a nők is —, csak az ünnepelt marad ülve Fizetett, nyilvános étkezés végeztével az bont asztalt, az a fővendég, aki fizet. A többiek akkor se kíváncsiskodjanak a számla végösszege után, ne akarják ellenőrizni, szemügyre venni, ha történetesen közös költségen rendezték az összejövetelt. A hozzájárulást intézzék el zárt körben RÓBERT szakács receptjei Sajtos gomba Hozzávalók: 1 kg friss gomba, 50 dkg burgonya, 10 dkg füstölt oldalas, 5 dkg kemény sajt, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors, 2 kanál olaj vagy zsír Készítése: A füstölt oldalast apró kockákra vágjuk, olajban kisütjük, hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát, keveset pirítjuk. A megtisztított gombát karikákra vágjuk, sós vízben átforraljuk, leszűrjük. A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágva tűzálló edénybe tesszük, rárakjuk a gombát, rávágjuk a paprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a pirított hagymát, az oldalast, megsózzuk, borsozzuk, majd az egészet kb. 30 percig sütjük, utána tejföllel leöntjük, még tíz percig sütjük, végül ráreszeljük a sajtot és még keveset a sütőben hagyjuk CSAK EGY PERCRE ! Pálffyné Borbély Edit lanui, magyar-szlovák szakos. Csak nem a szakmájában dolgozik, hanem nevelői állást tölt be a somorjai (Šamorín) gimnázium diákotthonában. Korábbi életéről csupán annyit mondhatunk, hogy Nagyszarván (Rohovce) született, a somorjai magyar tannyelvű középiskolában érettségizett, majd tanári oklevelet szerzett a Komenský Egyetem Bölcsészkarán. Közben arra is jutott ideje, hogy férjhez menjen . Tehát vágjunk mindjárt a leglényegesebb téma közepébe: bizonyos, hogy ha valaki nem talál a képesítésének megfelelő munkát, néhány év leforgása alatt elveszítheti a szaktudását. Ez nem agyrém, hiszen a tőkés államokban éppen ebben rejlik a tömeges munkanélküliség egyik legnagyobb veszélye. Te most olyan munkát végzel, amely nem felel meg a képességeidnek és a képesítésednek. Miért vállaltad mégis ? — Természetesen átmeneti megoldásként vállaltam, mivel nem akartam a szülőfalumtól, a családomtól távol dolgozni. Mikor a tanári oklevelet megkaptam, nem volt a közelben más munkalehetőség, s gondoltam, egyelőre ez is megfelel. Nem bántam meg, de azóta sok minden történt, megszületett például András, a fiam, aki főleg délutánonként igényelné az anyját, a nevelőnő meg éppen délutánonként dolgozik és késő este ér haza. De a gimnázium igazgatója annak idején, amikor munkába léptem, megígérte, hogy mihelyt lehetőség nyílik rá — szerinte hamarosan —, a saját szakmámban dolgozón tok, vagyis taníthatok a gimnáziumban — Mikor lesz ez a „hamarosan "? — Állítólag szeptembertől már kapok néhány órát, szlovákot — Csallóközi „gyerek" vagy, otthon nem beszélnek szlovákul. Az egyetemen nem okozott problémát ez a nyelv? Ha meg gondolom, hogy a szlovákot te szaktantárgyként tanultad, ez nem lehetett egyszerű dolog — Fél évig csakugyan nem volt egyszerű. De fél év alatt szerintem mindenki belejön a nyelvbe, azután már nem lehet probléma a tanulás — Ha jól tudom, te aktív CSEMADOK tag vagy — A szülőfalumban a helyi szervezet kultúrfelelőse vagyok. A SZISZ-ben is vezettem egy irodalmi színpadot, de ezzel a tevékenységgel most egy kis ideig szünetelnem kell, amíg az András ilyen pici — Mit szeretnél elérni? — Csupán egy „sima" állást, amely a képesítésemnek és a családi körülményeimnek egyaránt megfelel, nemrégiben azt mondta valaki, hogy ne reménykedjem, mert a magyar—szlovák szakos tanárokkal Dunát lehetne rekeszteni. De azért reménykedem Varga Erzsébet 21