A Hét 1980/2 (25. évfolyam, 27-52. szám)

1980-08-30 / 35. szám

Emberöltővel ezelőtt még azt hittük, úgy leszünk a befőzés­sel, mint ahogyan nagyanyáink jártak a szappanfőzéssel; a jó gyári áru majd feleslegessé teszi az otthoni nyűglődést. A gyümölcsök, zöldfélék eltevésének sorsa azonban másként alakult. Ami a kiskertekben megterem, azt senki nem hagyja pocsékba menni, befőzi, elteszi, konzerválja. A hétvégi kertészkedésnek azonban csak egyik haszna, hogy előmoz­dítja a nyáron télre való gondoskodás felvirágzását. A másik: ősi receptek előbányászása. A továbbiakban a szokványostól eltérő, iparilag nem gyártott, savanyú, édes, mondhatni „körmönfont" befőzési recepteket kínálunk. KÖRTEBEFŐTT 1 kg körte (szegfű), 50 dkg cukor, 1 dl citromlé. A félérett körtéket hámozva, esetleg héjával együtt, cikkekre vágjuk, magházát kivágjuk és hideg, citromos vízbe tesszük, hogy ne bámuljon meg. Ebben a vízben félpuhára főzzük. A főzővízből hideg vízbe tesszük, majd leszárítjuk. Üvegekbe rakjuk, ráöntjük a hideg szirupot, melyet 1­0 liter vízből, 50 dkg cukor hozzáadásával 20 perc forralás után nyertünk. Kevés szalicilt szórunk a tetejére, az üvegeket légmentesen lezárva, hűvös helyen tároljuk. ŐSZIBARACK ECETBEN 1 kg őszibarack, 60 dkg cukor, 1 dl borecet, 2 db citrom, 1 liter víz, szalicil. A megmosott, érett barackokat egyenként 3—4 percre forró vízbe mártjuk, majd hideg vízzel lehűtjük. Héját lehúzzuk, kimagozzuk, üvegbe rakjuk, leöntjük az előre elkészített sziruppal. 1 liter vízhez 60 dkg cukrot, 1 dl borecetet és 2 egész citrom kifacsart levét adjuk, 20 percig főzzük, kihűtjük és ráöntjük a gyümölcsre. Egy csipet szalicilt teszünk a tetejére, légmentesen lezárjuk, hűvös helyen tároljuk. KAFFOR OLAJBAN 3 csomag friss kapor, 4 dl napraforgó- vagy olívaolaj. A kaprot megmossuk, finomra vágjuk. Ruhaszalvétára tesz­­szük, levét alaposan kicsurgatjuk. Üveg- vagy porceláne­dénybe tesszük, ráöntjük az olajat, pár percig állni hagyjuk. Lehetőleg jól zárható, 1 —2 dl-es csavaros üvegekbe töltjük, s ha az olaj nem lepné el, utána töltünk még. Hűtőben tároljuk. Az így eltett kapor 1—1,5 évig megőrzi eredeti aromáját. A kapor eltevésével azonos módon tartalékolhatók télire vitamin- és ízesítőanyagok pl. petrezselyemzöld, zeller­levél, darált fokhagyma stb. PifiOS PARADICSOM ECETBEN 1 kg paradicsom, 2 dl borecet, 10—15 szem egész bors, 2 dkg cukor, szalicil. A félérett, kemény, húsos paradicsomokat egyenként forró vízbe mártjuk, majd hideg vízbe tesszük. Héját lehúzzuk, és tisztára mosott befőttesüvegekbe rakjuk. 1 liter vizet, 2 dl borecettel, kevés cukorral, borssal kiforralunk, majd lehűtjük. A paradicsomra öntjük úgy, hogy azt színültig ellepje, kés­hegynyi szalicilt szórunk a tetejére s légmentesen lezárjuk. KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 50 dkg piros, 50 dkg fehér színű tölteni való paprika, 60 dkg fehér-, 60 dkg vöröskáposzta, 5 dkg só, 2 dl bore­cet. A paprikát megmossuk, magházát kiszedjük, enyhén sós vízzel leforrázzuk, jól lecsorgatjuk. A káposztát (vöröset és fehéret is) vékony csíkokra szeleteljük. 1,5—1,5 dkg sót teszünk rá és néhány percig állni hagyjuk. Ezt követően a só által kioldott lét jól kicsavarjuk. A vöröskáposztát fehér, a fehérkáposztát piros színű paprikába töltjük. Üvegekbe rak­juk és felöntjük sós, ecetes lével. 1 liter vizet 1 teáskanál sóval, 2 dl borecettel kiforralunk, langyosra hűtjük és így töltjük a káposztára. Légmentesen lezárt üvegben tároljuk. ár i 11­­páni­k 1 UM/ * SM. 4 s .... jf EGYSZERŰ ÉTEL RÓBERT szakács receptjei Hozzávalók: 50 dkg vagdalthús-konzerv, 3 db tojás, 2 db burgonya, 10 dkg simaliszt, 1 db citrom, olaj a kisütéshez, 1 joghurt, kevés friss kapor, só, 1 dl tej, 1 kávéskanál mustár. Készítése: A húst óvatosan kivesszük a konzervből, vékony szeletekre vágjuk, 2 tojásból, tejből, lisztből sűrűbb tésztát készítünk, a meghámozott, apróra reszelt burgonyát hozzá­keverjük, megsózzuk, ebben megforgatjuk a vagdalt húst és forró olajban pirosra sütjük. A megmaradt tojást kikeverjük olajjal, joghurttal, hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott kaprot, ízlés szerint cukrozzuk. Tálaláskor a húst a joghurtos mártással leöntjük, hasábburgonyát és vegyes salátát adunk hozzá. CSAK EGY PERCRE MANDLI IMRE, a 7682 lakosú Pozsonypüs­­pöki (Podunajské Biskupice) hnb elnöke, a bratislavai II. városkerületi nemzeti bizottság képviselője, a Szövetségi Gyűlés Nemzetek Kamarájának képviselője, a községi pártszer­vezet és a nemzeti front alelnöke. — Hány éve hnb-elnök, s hány éve kép­viselő a Szövetségi Gyűlésben? — Tizenhét éve vagyok a helyi nemzeti bizott­ság elnöke, negyedik éve vagyok nemzetgyű­lési képviselő. — Hogyan egyeztethető össze e két fon­tos tisztség ? — Szerintem kiegészítik egymást. A helyi nemzeti bizottság része képviselőtestületeink rendszerének. Az országos képviselőség tehát kezdettől nem volt idegen számomra. Persze a felelősség sokkal nagyobb. A feladatkör is egészen más. Országos jellegű. A tájékoztatás is magasabb szintű. Tizenhárom évig úgy voltam hnb-elnök, hogy csak a község gondjai foglalkoztattak. Esetleg a városé, illetve a városkerületé. Negyedik éve viszont már úgy töltöm be a hnb elnöki tisztet, hogy a Szövet­ségi Gyűlés magyar nemzetiségű képviselője­ként részt veszek mind a törvényhozás, mind a végrehajtás munkájában. — Előnyére van-e az országos képviselő­ség hnb-elnöki tisztségének? — Az országos képviselő feladata a lehető leggazdaságosabb tervezés, s nem az, hogy saját községe javára harcoljon ki előnyöket. — Mégis, miben látja hasznát országos képviselőségének ? — Mélyebb összefüggéseiben ismerem meg a problémákat és a tennivalókat. Ez mindenkép­pen előnyt jelent. Nagyobb távlatokban látok mindent. Az alkotmányjogi bizottság tagja vagyok. Rengeteg fontos anyag kerül a ke­zembe, amelyeket elfogadunk vagy módosí­tunk. A Szövetségi Gyűlés egy-egy ülésszaka előtt is sok anyagot kapok. Ezek hasznomra válnak a munkában. Egyeztetni tudom a ké­szülő törvényeket a valóságos dolgokkal. S a „lenti" tapasztalatokra „fent" is szükség van. — Választókerülete? — Ružinov-észak, II. választókerület. — Választópolgárai? — A lehető legjobb összhangban igyekszem végezni a munkám választópolgáraimmal. En­nek okát nem kell magyaráznom. Harmincez­ren adták rám a voksukat, helyezték belém bizalmukat. — A hnb-elnök jelenlegi legnagyobb gond­ja? — Pozsonypüspöki csatornázása. Nagyon költséges munka. Száznegyven millió korona beruházási költséget igényel. Az összeg még nem áll rendelkezésünkre. Ötvennégy utcá­ban így még mindig árkok helyettesítik a vízelvezető csatornát. — S mit csinál most a képviselő ? — Készül a Szövetségi Gyűlés őszi ülésszaká­ra. A még hátralevő két ülésszakon a 6. ötéves terv teljesítésével és a 7. ötéves terv előkészítésével foglalkozunk. Nyáron sincs pi­henés, megállás. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy bizonyos törvényeket hogyan alkalmaz­nak a gyakorlatban. (mács) 21

Next