A Hét 1980/2 (25. évfolyam, 27-52. szám)
1980-09-06 / 36. szám
MEGÚJÍTOTT MOSOGATÁS Ezer ember közül egy, ha akad, aki szívesen mosogat. A többi muszájból végzi vagy inkább nem főz, nem eszik otthon. Igaz, néha bizonyos ételek elkészítése és bekebelezése összesen sem vesz annyi időt igénybe, mint az utána maradt csetves eltakarítása. A zsíros-szennyes lében pancsolás gusztustalan műveletszámba megy. Ám csak a rosszul végzett mosogatás utálatos. Lehet gyorsan, kellemesen, higiénikusan, sőt takarékosan is csinálni, csak meg kell tanulni a fortélyait. Az alábbiakban erről lesz szó. A mosogatás megújításának és a konyha folyamatos tisztántartásának első mozzanataként erősítsünk fel egy wc-papír-hengertartót és természetesen papírhengert a mosogatóhelyhez legközelebb eső szekrényfalra. Ez arra jó, hogy az eldobható puha papírral itassuk fel a főzés közben támadt tócsákat. Étkezés után pedig a papírral távolítsuk el a darabos szennyet, ételmaradékot, zsírt a tányérokról. Ezzel elejét vettük a lefolyó eldugulásának, a víz elmocskolódásának. Az öblítő víz forró és bőséges legyen, hogy végképp eltávolítsa a legkisebb, már láthatatlan szennyeződést, legyen az akár a mosogatószer maradéka. Ha nincs időnk vagy kedvünk közvetlen étkezés után mosogatni, tegyük az edényt hideg vízbe, addig, amíg rendbetevésére sor kerül. Az odaszáradt szennyet letisztogatni dupla munka. A mosogatószert ne rongyra, szivacsra, edényre öntsük, hanem a vízbe. Ez takarékosabb és hatásosabb, mert minden oldalán éri a mosogatnivalót. Ne használjunk mosogatórongyot, mert bármennyire is kimossuk használat után, mégis baktériumtenyészetté válik. A leghigiénikusabb a szappanos acélgyapot és a dörzshátú szivacs. A mosogatnivalók helyes sorba vevése: poharak, zsírtalan savanyúságok, desszertes tányérok, étkezőedények, evőeszközök, főzőszerszámok, főzőedények. (A feketés, teáscsészéket tányérokat — természetesen — azonnal és teljesen külön mosogassuk.) A késeket soha ne tegyük előre a mosogatóvízbe, hanem egyenként vegyük kézbe, nehogy a vízbe nyúláskor megszúrjuk, megvágjuk magunkat. A villák közeit mosogatókefével tisztogassuk meg. Miután a teflonbélésű edényeket sem kívül, sem belül nem szabad sikálni, nehogy megsérüljön az érzékeny és vékony réteg, ezért helyes, ha erősebb szennyeződésüket leáztatjuk. Az alumíniumot szappanos acélgyapottal dörgöljük fényesre. A tűzálló üvegekre, cserepekre ráégett étellét ugyancsak acélgyapottal távolíthatjuk el. Az edények, evőeszközök higiénikus rendben tartásának nemcsak a mosogatórongy mellőzése és a forróvizes öblítés a feltétele, hanem szakítás a törülgetéssel. Bármilyen sűrűn cserélgetjük is a törlőruhát, nedvszívó, természetes szálai, bolyhái éppen a felszívott nedv révén — a mosogatóruhához hasonlóképp — ugyancsak baktérium-tenyészteleppé válnak. Ahol nincs hely tálcaalátétes edényszárító kézhez készítésére, ott ezt a konyhaasztalra vagy kredenclapra terített frottírtörülköző is pótolhatja. Ez esetben, valami magas edényt rakjunk a végébe és ahhoz támasztgassuk a többi elmosott darabot, hogy lecsurogjon róla az öblítővíz. Amikor aztán az edény, evőeszköz teljesen megszáradt elrakhatjuk. A rozsdásodó fémeszközöket ugyancsak papírral dörgöljük át, de saját és családunk egészsége érdekében takarítsuk meg a törölgetést. ............. QMWMHJMKQ tjih ^ ■ Juj,. a-.-IL. ^ n H--IC- A-i. A. • VÁLTOZATOS KERESZTSZEMES . A képen látható két minta egyaránt alkalmas térítők, díszpárnák, női ingek díszítésére. Az abroszon, párnán való elhelyezés módját mindenki ismeri. Az ingen az ujján végigfutva , és az eleje két oldalán mutat a legjobban. A népi hímzéssel díszített ruhaneműk elkészítéséhez a paraszt szabás illik a legjobban. Vagyis téglalapokat dolgozunk össze. Az ujjak szélessége kb 30 cm, az eleje és a háta a csipőbőséghez igazodik. Először természetesen a mintát hímezzük a kelmére, a felső széltől számított 6—10 cm-re kezdve és a kívánt hosszúságig folytatva. Ha a hímzés elkészült, összevarrjuk a darabokat, a nyaki résztől számítva kb. 15 cm hosszan. Ezután a nyakkivágást — ami nem más, mint a kelme széle, kerekíteni nem kell — sűrű , ráncokba szedjük. Olyan szorosra húzzuk a ráncokat, amilyen nagy kivágást akarunk. Ezután beillesztjük a hónalj-toldalékot, ami kb. 8—10 cm-es oldalú négyzet. Összevarrjuk az ujjak alsó részét és az oldalakat, majd beszegjük. A nyakrész szegésénél vigyázzunk, hogy a ráncok szépen feküdjenek s egyenletesen legyenek elosztva. —fm— SZILVÁS GOMBÓC VANÍLIÁS KRÉMMEL Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, kockacukor, 1 szilva, 10 dkg finom dara, 2 db tojás, 6 dkg vaj, kevés só, 3 evőkanál tej. Készítése: A túrót szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, darát, cukrot, sót, az olvasztott vajat, tejet, jól összedolgozzuk és kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy a dara jól magába szívja a tejet Három részre osztjuk, fél cm vastagra kisodorjuk, kb 4X4 cm-es négyzetekre vágjuk, mindegyikre fél szilvát és fél kockacukrot teszünk, gombócokat formálunk és 10—12 percig főzzük. Vaníliás krémmel leöntve tálaljuk. A Szlovákiai Zeneszerzők Szövetsége Csehszlovákia felszabadulásának 35. évfordulója alkalmából július 25-től augusztus 2-ig megrendezte Trencséntyeplicen a fiatal előadóművészek XIV. szemléjét. Az erre az alkalomra megjelentetett műsorfüzetben negyven fiatal előadóművész fényképe és rövid életrajza található. A műsorfüzetbe Eugen Suchoň nemzeti művész, a Szlovákiai Zeneszerzők Szövetségének elnöke írt előszót. A legjobb teljesítményt nyújtó néhány fiatal előadóművész között egy magyar név, a zongorista MÁTÉ PÉTERÉ, akit figyelmet érdemlő hangversenyszámai után mindjárt meginterjúvoltunk. — Mutatkozz be a Hét olvasóinak, Péter! — Máté Péter vagyok. 1962-ben születtem Páskaházán (Pásková), a rozsnyói járásban. A rozsnyói zeneiskolában Rajman Mária tanítványa voltam. Már akkor részt vettem a szlovákiai Barátság melódiája versenyen. Most a kassai konzervatórium harmadik osztályos tanulója vagyok. Kojanová Ludmila tanítványa. — Hol, merre hangversenyeztél eddig, és milyen eredménnyel? — Az 1978. évi Hradec Králové-i Smetana versenyen második helyen végeztem a nemzeti kategóriában. Tavaly pedig, a szlovákiai konzervatóriumok versenyén, első lettem. — Azt olvastam rólad, hogy fiatal korod ellenére aktív hangversenytevékenységet folytatsz a kelet- és közép-szlovákiai kerületben. Szerepeltél már a Szlovák Rádió Fiatalok stúdiója című műsorában, s a Magyar Népköztársaságban is hangversenyeztél. Mióta és mennyit gyakorolsz naponta? — Kicsi korom óta foglalkozom zenével. Része van ebben édesapámnak, aki maga is zeneszakos pedagógus, a Sajóvölgye Énekkar karnagya. Hétéves koromtól tudom, hogy a tehetség még nem minden. Gyakorlat teszi a mestert. Sokat gyakorolok. Naponta órákat töltök a zongora mellett. Elfelejtem, hogy zongorázom. .. Amint látni, van értelme és eredménye az igyekezetednek. Tehetségeden kívül még minek köszönheted, hogy fiatalon, tizennyolc évesen országos versenyek és szemlék részese vagy? — Tanárnőmnek, Kojanová Ludmilának. Rendkívül szigorú és igényes. Nem néz el semmit. — A konzervatórium elvégzése után hová? — Zeneművészeti Főiskolára. — Végül milyen országos versenyre készülsz legközelebb? — Az őszi Hradec Králové-i XIV. Smetana zongoraversenyre, amelynek már nemzetközi jellege lesz. — Sok sikert! (mécs) 21