A Hét 1981/1 (26. évfolyam, 1-26. szám)

1981-05-02 / 18. szám

PARAJOMLETT Hozzávalók: 8 db tojás, 6 evőkanál tej, 45 dkg paraspüré, törött bors, só, 10 dkg kemény sajt, 8 db paradicsom, olaj vagy zsír az omlett kisütéséhez Készítése: A tojásból, tejből, reszelt sajtból (kevés sajtot meghagyunk a paradicsomokra) 4 db omlettet készítünk, a szokásos módon elkészített parajpürével mindegyiket meg­kenjük, burgonyával és sajtos paradicsom­mal tálaljuk. A sajtos paradicsomot úgy ké­szítjük el, hogy a paradicsomokat bevagdos­suk, reszelt sajttal megszórjuk és 5—10 percig sütjük. Testesek számára tilalmas a tésztaevés. A recept kalóriaértéke egyértelműen mutatja, hogy miért. De hát a tésztákat mégsem lehet teljesen száműzni a családok étrendjéből, a választékot bővíteni kell. Mindezentúl, akad­nak, akikre ráfér még néhány kiló. Egyébként tésztából sem kell halomnyi adagot enni s ha ez a főétel, akkor sovány leves, vagy gyü­mölcs kíséretében, néha-néha a testesebbe­ket sem kell kirekeszteni a tésztafélék „éde­néből". Alig-alig ad több munkát, hogy a metélt látványos legyen. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 db tojás, 1 evőkanál piros arany, (paprika) 10 dkg mirelit paraj (ha van, friss sóska a kertből), mokkáskanál só, 6 dkg vaj. SZÍNES METÉLT RAGUVAL A ragu hozzávalói: 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl vörös bor, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 2 evőkanál zsír. Elkészítési idő: 60 perc. Kalória érték: 4470 (18 770 Joule) A lisztet 3 egyenlő részre elosztjuk, kupa­cokat formálunk belőle, közepébe 1—1 nyers tojást ütünk. Mindegyiket megsózzuk, az egyikhez 1 evőkanál piros aranyat (papír­A kosztümök puha változata fehér­bézs színű kockás szövetből. Lágysá­gát az összefogott öv még jobban hangsúlyozza. Szélein kétféle pánt, a szoknyája elöl részben rakott­­kasűrítmény­, a másikhoz kicsavart parajkré­met vagy főtt és áttört sóskát adunk, a harmadikat nem színezzük. Külön-külön mindegyiket alaposan meggyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, 4—5 mm széles metéltre vágjuk. Enyhén sós vízben együtt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és olvasztott, forró vajban felmelegítjük. Kevés zsírban finomra vágott vöröshagy­mát pirítunk, hozzáadjuk a darált húst, meg­sózzuk, néhány percig pirítjuk, majd hozzá­adjuk az egészen finomra vágott gombát, paradicsompürét és felengedjük 2 dl vörös borral. Mustárral, sóval, őrölt borssal ízesít­jük és alaposan megpuhítjuk. A kifőtt felme­legített tésztára halmozva tálaljuk. Magasan záródó a kabátka, halos a szoknya. A blúzt a kosztüm színével pántozták, amely különleges dísze az együttesnek. RÓBERT szakács receptjei Tavasszal a klasszikus stílus kiemelkedő színei: a sötétkék-fe­hér. A sötétkék csíkos kosztüm béleletlen, könnyű kidolgozá­sú, öves. Bevágott zsebeit és a széleit csipkepánt hangsúlyoz­za. A mellette levő model nyújtott karcsúsítással, ugyancsak csíkkal díszített. Mindkét modell szoknyája részben rakott.

Next