A Hét 1981/1 (26. évfolyam, 1-26. szám)
1981-05-02 / 18. szám
PARAJOMLETT Hozzávalók: 8 db tojás, 6 evőkanál tej, 45 dkg paraspüré, törött bors, só, 10 dkg kemény sajt, 8 db paradicsom, olaj vagy zsír az omlett kisütéséhez Készítése: A tojásból, tejből, reszelt sajtból (kevés sajtot meghagyunk a paradicsomokra) 4 db omlettet készítünk, a szokásos módon elkészített parajpürével mindegyiket megkenjük, burgonyával és sajtos paradicsommal tálaljuk. A sajtos paradicsomot úgy készítjük el, hogy a paradicsomokat bevagdossuk, reszelt sajttal megszórjuk és 5—10 percig sütjük. Testesek számára tilalmas a tésztaevés. A recept kalóriaértéke egyértelműen mutatja, hogy miért. De hát a tésztákat mégsem lehet teljesen száműzni a családok étrendjéből, a választékot bővíteni kell. Mindezentúl, akadnak, akikre ráfér még néhány kiló. Egyébként tésztából sem kell halomnyi adagot enni s ha ez a főétel, akkor sovány leves, vagy gyümölcs kíséretében, néha-néha a testesebbeket sem kell kirekeszteni a tésztafélék „édenéből". Alig-alig ad több munkát, hogy a metélt látványos legyen. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 db tojás, 1 evőkanál piros arany, (paprika) 10 dkg mirelit paraj (ha van, friss sóska a kertből), mokkáskanál só, 6 dkg vaj. SZÍNES METÉLT RAGUVAL A ragu hozzávalói: 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl vörös bor, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 2 evőkanál zsír. Elkészítési idő: 60 perc. Kalória érték: 4470 (18 770 Joule) A lisztet 3 egyenlő részre elosztjuk, kupacokat formálunk belőle, közepébe 1—1 nyers tojást ütünk. Mindegyiket megsózzuk, az egyikhez 1 evőkanál piros aranyat (papírA kosztümök puha változata fehérbézs színű kockás szövetből. Lágyságát az összefogott öv még jobban hangsúlyozza. Szélein kétféle pánt, a szoknyája elöl részben rakottkasűrítmény, a másikhoz kicsavart parajkrémet vagy főtt és áttört sóskát adunk, a harmadikat nem színezzük. Külön-külön mindegyiket alaposan meggyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, 4—5 mm széles metéltre vágjuk. Enyhén sós vízben együtt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és olvasztott, forró vajban felmelegítjük. Kevés zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az egészen finomra vágott gombát, paradicsompürét és felengedjük 2 dl vörös borral. Mustárral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és alaposan megpuhítjuk. A kifőtt felmelegített tésztára halmozva tálaljuk. Magasan záródó a kabátka, halos a szoknya. A blúzt a kosztüm színével pántozták, amely különleges dísze az együttesnek. RÓBERT szakács receptjei Tavasszal a klasszikus stílus kiemelkedő színei: a sötétkék-fehér. A sötétkék csíkos kosztüm béleletlen, könnyű kidolgozású, öves. Bevágott zsebeit és a széleit csipkepánt hangsúlyozza. A mellette levő model nyújtott karcsúsítással, ugyancsak csíkkal díszített. Mindkét modell szoknyája részben rakott.