A Hét 1981/1 (26. évfolyam, 1-26. szám)

1981-06-20 / 25. szám

Mindenféle emberi tevékenységnél már megszoktuk, hogy kávét fogyasztunk. Leg­többször tőle várjuk felfrissülésünket. Mi­előtt válaszolnánk a sok ember által feltett kérdésre, hogy ártalmas e a kávé, nézzük meg közelebbről, milyen hatással van a kof­fein az emberi szervezetre. A koffein határozottan erősen serkentően (pszichosztimulátorként) hat az agykéregre. Ezért emeli a pszichikai aktivitást, megszün­teti a fáradságot, meghosszabbítja a szerve­zet azon képességét, hogy hosszabb ideig bírja a fárasztó, nehéz munkát, valamint emeli a koncentrálóképességet. Eltávolítja az álmosságot és antagonizálja az alkohol hatá­sát. Az izmokban tágítja az ereket, így az izmok jobban el vannak látva tápanyaggal, és ezért emelkedik az egyén teljesítőképes­sége. Erősíti a szívizom-összehúzó erejét és gyengén emeli a vérnyomást. A hatás azon­ban a koffein adagja, mennyisége szerint változik. Az eddig elmondottak arra késztetnék az embert, hogy korlátlanul fogyasszon kávét vagy koffein tartalmú gyógyszereket. Vigyá­zat! Óvakodnunk kell a kávé fölösleges fo­gyasztásától, mert kellemetlen mellékhatá­sok jelentkeznek, esetleg a nem létező be­tegségeket imitálja. Leggyakoribb mellékha­tása a szívkörnyékbeli szúrás, és az ezt követő rosszullét, túlérzékenység, idegesség, álmatlanság léphet fel, de keletkezhetnek átmeneti lelki elváltozások, sőt hallucinációk is. Görcsöket válthat ki, fejfájással, remegés­sel, gyengeségérzéssel, fokozott verejtéke­zéssel, hasi és gyomortáji égéssel járhat. Illendő lesz ezek után nemcsak vigyázni, hanem felsorolni azokat a betegségeket, amelyeknél egyáltalán nem szabad koffeint fogyasztani. Ez a magas vérnyomás és a szívbetegségek. A magas vérnyomásban szenvedő beteg is ihat­­ csésze kávét na­ponta, ha nincs tőle rosszul. Továbbá a depresszióban szenvedő betegek nem fo­gyaszthatnak koffeint és azok sem, akik Me­lipramin, Amitryptilin, Nortriptylin és Protit­­aden gyógyszereket használnak, mert akkor magas vérnyomású krízisbe kerülnek. Ami az adagolást illeti, serkentő hatása 50-200 mg-nak van. Egy dupla kávéban kb. 80 mg koffein van, egy csésze teában 40 mg, Coca-Colá­ban 25 mg, Pepsi-Colá­ban 30 mg. Gyógyszerekben: Acylkoffin — 50 mg, Dinyl 50 mg, Am­agon 80 mg, Algena 50 mg, Analgin 50 mg, Sedolor 50 mg. A kávé hatása két-három óráig tart. Vi­gyázni kell a sofőröknek, ha nagyon fáradtak, a kávé túlfogyasztása altatóan is hathat, és ezért inkább pihenni kell. Még meg kell említeni azt is, hogy a szívgyengeségben, gyomor- és bélbetegsé­gek bizonyos formáiban, fekélybetegségben szenvedőknek csak az orvos engedélyével szabad kávét fogyasztaniuk. A koffeinizmus a legártalmatlanabb toxi­kománia, ha a kávét okosan fogyasztjuk. Naponta egy-két dupla, evés után egészsé­ges, sőt üdítő lehet. Vigyázzunk, hogy ne használjunk többféle koffeintartalmú szert egyszerre, mert az nagyon kellemetlen lenne. Inkább váljon az egészségünkre, mint ártson! DR. NAGY GÉZA ÁRTALMAS-E A KÁVÉ ? DIVATOS HAJVISELET NEGYVENÉVESEKNEK SZEM­GIMNASZTIKA Sokat segít a szemtorna azoknak, akik egész nap a szemnek megerőlte­tő munkát végeznek. Napközben bár­mikor elvégezhetik, csupán néhány percre kell abbahagyni a munkát. Helyezzük két kezünket mindkét szemünk sarkához, és finoman húz­zuk a bőrt füleink felé. Nyissuk ki jó tágra szemhéjunkat, és lassan moz­gassuk a szemgolyókat jobbra és bal­ra, majd lefelé és fölfelé. Többszöri gyakorlat után tartsunk kis szünetet, és ugyanezt lezárt szemhéjjal is vé­gezzük el. Rövid szünet után a szem­golyókat mozgassuk gyorsan körbe, hol nyitott, hol csukott szemhéjjal. Ezenkívül napközben, amikor csak alkalmunk adódik, néhány másod­percre csukjuk be szemünket, majd nyissuk tágra. A pár másodpercig csukva tartott szem felfrissül, a te­kintet tisztább és fényesebb lesz. \ e c* 0 0 RÓBERT szakács receptjei GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ ENNIVALÓ Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1­5 dkg párizsi, 8 db tojás, 4 evőkanál olaj, só, bors, petrezselyemzöldje Készítése: A hagymát karikákra vágjuk. A paprikákat felvágjuk, szűrőre rakjuk és leforrázzuk. A hagymát olajon pirít­juk, hozzáadjuk a paprikát, utána a vékony csíkokra vágott párizsit, a ge­rezdekre vágott paradicsomot, az egé­szet kb. 5 percig pirítjuk és végül egy­más mellé ráütjuk a tojásokat. Petre­zselyemzöldjével megszórjuk és tejfölös uborkasalátával tálaljuk. 21

Next