A Hét 1981/1 (26. évfolyam, 1-26. szám)

1981-06-27 / 26. szám

RÓBERT szakács receptjei BIRKAHÚS MILÁNÓI MÓDRA HOZZÁVALÓK: 40 dkg birkahús, 25 dkg széles metélt vagy csőtészta, 2 db vöröshagyma, 3—4 gerezd fok­hagyma, 4 db paradicsom, 1 db csípős­paprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj vagy zsír, 1/2­­ tej, 3 db tojás, 5 dkg kemény reszelt sajt, 3 dkg simaliszt, só, bors KÉSZÍTÉSE: A húst nagyobb lyukú hús­darálón b­őröljük, az apróra vágott hagy­mát olajon megpirítjuk, a húst hozzáad­juk, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt párol­juk, miközben kevergetjük és szükség szerint vízzel felöntjük. A paradicsomot a csípőspaprikát összevágjuk, hozzáadjuk az 1 kanál paradicsompürét, ezt is a húshoz keverjük. Az egészet puhára pá­roljuk, de ügyeljünk, hogy ne legyen rajta sok lé. A tésztát sós vízben kifőzzük, szűrőn lecsurgatjuk, rátesszük a húsra és előremelegített sütőbe tesszük, amikor átforrósodik, a tejet, tojást, tisztet, a re­szelt sajtot összekeverjük megsózzuk és a tésztára öntjük és kb. 25—30 percig sütjük. KERTÉSZFORTÉLY Hasznos kerti szerszám a gereblye. Por­hanyítjuk, simítjuk vele a földet. Még hasznosabbá tehetjük a szerszámot, ha a fogait tartó rész egyik végére kis kapaszerű fémlemezt erősítünk. A kis „kapával" a gereblyézéskor talált gyo­mot, fagyökeret vághatjuk el. FELHAJTHATÓ PELENKÁZÓ A szűk lakások okozta gondokkal már eddig is sokat foglalkoztak az újságok. Most kisgyermekeseknek szeretnénk segíteni ötletes babapelenkázó ismer­tetésével. A különlegessége az, hogy használaton kívül egyszerűen felhajtha­tó a „falra", nem igényel külön helyet (hiszen a gyerekágy felett van, és egy­ben még az ágy feletti falipolcnak is „ajtajául" szolgál (1). Az asztalka alaplapja 1 cm vastag, 850X 700 mm-es rétegelt lemez. Ol­dalait 19 mm vastag, 15 cm széles pozdorjalapból készítjük. Az alaplapra és az oldallapra egyaránt ragasszunk 2 cm vastag habszivacsot, majd min­den elemet külön-külön vonjunk be le­hetőleg fehér — de lehet más színű is — műbőrrel. Az élekhez tűzőgéppel rögzítsük az anyagot. Ezután először az oldallapokat csavarozzuk egymáshoz, majd az így kialakított keretet erősítsük az alaplaphoz. Jól mutat, ha az oldalla­pok külső oldalát és az alaplap alját tapétával vonjuk be és az élekre pedig kárpitosszegekkel műanyag csíkot sze­gezünk (2). A kész pelenkázóasztalkát a gyerekágy magasságában két csuklós­pánttal rögzítsük a falra úgy, hogy le­hajtott helyzetben éppen vízszintesen támaszkodjék az ágy tetejére. Célszerű először a falba helyezett műanyag tip­likhez egy 850 X 50 X 25 cm-es lécet csavarozni, és ahhoz illeszteni a csuk­lóspántokat. A felhajtott pelenkázóasztalt egy ele­fánt fogja a falhoz, illetve az ágy feletti falipolchoz, egy 5 mm vastag alumíni­um lemezdarabkából készíthető (3). Testét és a hátsó lábakat lombfűrésszel vágjuk ki, polírozzuk fel, majd átmenő csavarokkal erősítsük a polc tetejére. KOZMETIKA: Melyiket választani a hajsamponok gar­madája közül? Legjobb, ha hajának minő­sége és típusa az irányadó, hogy zsíros vagy száraz, puha vagy kemény, illetve jó állású, normális-e. A samponok csomago­lásán fel van tüntetve, hogy milyen típusú hajra való. Hányszor kell hajat mosni? Ahogy be­piszkolódik, a mosás nem árt a haj minő­ségének, ha megfelelő sampont használ. Hajmosás előtt jól kefélje meg a haját, utána pedig bő vízzel öblítse le a sampont, hogy nyoma se maradjon. Az utolsó vízsu­gár legyen minél hidegebb, így a fej bőrén bezárulnak a pórusok, és a haja fényesebb lesz. Szárításkor minél kevesebbet dör­zsölje a haját törülközővel, mert ez is HAJMOSÁS hozzájárul a virágzó hajvégek keletkezé­séhez. Használjon rendszeresen ún. regenerá­tort. Hajának a regenerátor ugyanaz, mint arcbőrének a krém. Meggátolja a virág­zást, mosás után könnyebben fésülhetővé teszi a hajat. Különösen a fehérjetartalmú regenerátorok tesznek jót, ez érthető is, ha tudjuk, hogy a haj 97 százaléka fehérje. Viszont ennek használatát sem jó túlzás­ba vinni, mert zsírossá teheti a hajat. A regenerátort a frissen mosott, törül­közővel kicsit megszárított hajra kenjük, 2—5 percig állni hagyjuk, (közben fino­man masszírozzuk a fejbőrt), majd jól kimossuk.

Next