A Hét 1981/1 (26. évfolyam, 1-26. szám)

1981-01-24 (17) / 4. szám

A szabásminta szerint a V alakú nyakkivágás ele­jének és hátának a for­máját külön-külön ki­szabjuk 7 cm szélesség­ben. A vállvonalon ösz­szeférceljük és összegé­peljük a szabott bélelő­pántot. A két varrást gondosan szétvasaljuk. Ráillesztjük a ruha kivá­gására (a pánt és a ruha a színoldalán találkozik), és gondosan rátűzzük, majd ráférceljük. 1. kép Ha az anyag nyúlósabb, akkor keskeny szalaggal férceljük össze. A szala­got először rátűzzük gombostűvel (összeil­lesztjük a 3 élt), majd utánaférceljük (2. kép). A­z alsó pontján a szalagot ollóval becsípjük és la­zán összeférceljük. A rá­gépelt bélelőpántot át­fordítjuk a ruha belső fe­lére és gondosan, két­szer újból ráférceljük. Vi­gyázzunk, nehogy a ruha külső felén látszódjék a pánt. Gondosan vasaljuk le a vállán, erősítsük rá, és láthatatlan öltésekkel varrjuk rá a pántot a ruha belső felére (3. kép). V-alakú kivágás készítése Róbert szakács receptjei Ürügulyás zöldbabbal Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, 80 dkg zöldbab, 80 dkg burgonya, 3 fej vöröshagy­ma, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg olaj, só, bors, köménymag Készítése: A megvágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott bárányhúst, megsózzuk, borsozzuk és a hagymával együtt fedő alatt pároljuk, majd felöntjük kb. fél liter vízzel, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és mikor a hús már félig puha, a negyedekre vágott burgonyát, zöldbabot és­ még együtt 20—25 percig pároljuk. Zsúrkenyérrel, forrón tálaljuk. KABÁTPÓTLÓ Hozzávaló: 50 dkg mohazöld, fehér, 40 dkg vörösbarna, kék, 20 dkg sötétbarna vasta­gabb gyapjúfonal, 6-os kötőtű, horgolatű, 30 cm hosszú cipzár. Csíkozás: két-két szál összefogásával dol­gozunk, 20 sor barna-fehér, 4 sor fehér, 20 sor kék-fehér, 4 sor fehér, 20 sor vörös­barna-fehér, 4 sor fehér, 20 sor zöld-fehér, 1­2 sor fehér. Hátrész: barna-fehér fonallal 28 szemre kezdjük. Középen a 13., a 16. szemet megje­löljük. E két szem fölött a 3. sorban 1, minden második sorban 6X1, minden 4. sorban 17X1, minden 6. sorban 2X1 szemet szaporítunk (80). 50 cm = 104 sor után a munkát lefogyasztás nélkül, 2—2 szem összefogásával, horgolótű segítségével lerojtozzuk. Elejerész: mindkét elejerészt 14 szemre kezdjük, hátával azonos szín-, sorszámmal, szaporítással kötjük. A belső szélen a 2. szem után, középen összefogva, egybeköt­jük. Ujja: barna-fehér fonallal 12 szemre kezd­jük. A két oldalszélen a 3. sorban szaporí­tunk, 1, majd minden második sorban 19X1 szemet (52). A kötést 53 cm = 104 sor után, a szemeket lefogyasztás nélkül, 2—2 szem összefogásával lerojtozzuk. Összeállítás: az oldalszéleket sortalálkozás szerint összevarrjuk. Eleje nyakkivágást fehér fonallal, 1 rövid pálcasorral (minden szél­szemre 1 szem) körbehorgoljuk. Nyakrészen fehér fonallal felszedünk 58 szemet, 6 sor sima, a 7. sor: 2 sima, 2 szem simán összekötve, 1 ráhajtás. Ezután még 6 cm = 11 sor sima, majd a szemeket lefo­gyasztjuk. Eleje kivágásba cipzárat varrunk. A lyuksorba 2X4 szál összefogással 100 cm hosszú sodrott zsinórt fűzünk. A rojt 25 cm hosszú. Hímzés: eleje-háta-ujja alsó zöld csík, a középső 8 sorra 3 szem átöltéssel, fehér keresztszemes öltéseket varrunk, a középső találkozási pontokat az alapanyaghoz rögzít­jük. A vörös csíkra 2 sor, 1 szem továbbhala­dással, láncöltéssel cikcakk vonalat készí­tünk. A kék csík 12. sorára, 4 szem átöltéssel csillagokat hímezünk. Végül a barna csíkra laza száröltéssel, 1­2 sor, 6 szem váltakozás­sal hullámvonalat öltünk FORTÉLYOK • Az elszakadt bőr- vagy gumikesztyűt ne dobjuk el! A még ép ujjakat vágjuk le, jól használhatjuk ezeket védőként — ha ujjun­kat megvágjuk, — vagy zöldség és gyü­mölcstisztításnál. Ilyenkor jobb kezünk hü­velyk- és mutatóujjára húzzunk egy-egy gumi- vagy bőr­ujjat, ezzel megvédjük a megszíneződéstől. • A nyikorgó ajtó, a nehezen járó fiók idege­sítő, pedig könnyen segíthetünk rajta; az ajtó sarokvasait olajba mártott tollal vagy ecset­tel kenjük meg, a nehezen járó fiókok oldala­in pedig néhányszor húzzunk át egy darab szappant. A táskák, csizmák fém villámzárai könnyebben húzhatók, ha egy darabka szap­pant húzunk végig rajtuk. • Többnyire főzés vagy egyéb háztartási munka közben vesszük észre, hogy valami kifogyott, vagy akkor jut eszünkbe, hogy mit kell még venni. Tartsunk a konyhában egy felakasztott blokkfüzetet, ceruzát és azonnal írjuk fel, így nem fogjuk elfelejteni, ha vásá­rolni megyünk. Erre írhatjuk esetleges üzene­teinket is a különböző időben érkező és távozó családtagok részére. • A maradék száraz kenyeret, zsemlét di­ódarálón daráljuk meg. S így mindig lesz zsemlemorzsánk a hús, az egyes főzelékfélék bundázáshoz, pirított morzsa készítéséhez. Bármilyen kemény, maradék sajtból készít­hetünk „reszelt" sajtot, ha diódarálón darál­juk meg. 21

Next