A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)

1981-09-19 / 38. szám

TOLHATÓ FÜGGÖNYLAP AZ ABLAK ELŐTT A hagyományos redőzött függöny helyett készíthetünk színes, tömör, mozgatható függönyfalat. Lapjainak eltolásával, illetve összehúzásával szabályozhatjuk a szoba természetes megvilágítását , de térben is alkalmazhatjuk a helyiség különböző funkcióinak szeparálására. Bármelyik célra használjuk, mindenképpen gondosan válasszuk meg a borító anyag minőségét, színét, mintáját, hogy az a szoba egészével összhangban legyen. Az egyes lapokat az ablak felületének megfelelő méret szerint készítjük el. Anyaguk 6/1,5 cm-re fenyőfakeret (az 1. ábra szerint állítjuk össze), amelyre a bútorvásznat ráfeszítjük — az éleknél rászögezzük. A keret mindkét oldalát be kell vonni! Az elkészített táblák felerősítése hagyományos módon alumínium függönysínnel és guri-gurival történik, darabon­kénti felfüggesztéssel (3. ábra). A takaró karnis 12 cm széles fenyőfából készül a szokvá­nyos felerősítéssel. 2 FAKERET SZERKEZET -ejt­e/ 'kii ^UC^DAJf TOLHATÓ ^ART­FUGGÖNY ÁTJÁTSZÓ­FÜGGÖNY TERÍTETT ASZTAL Bármilyen furcsán hangzik is, nemcsak eleve abrosznak rendeltetett textil kerül­het tányéraink alá, hiszen egy asztalterítő elkészítéséhez nem kell nagy tudomány. Megteszi egyszerű lenvászon — többféle árnyalatban kapható —, csíkos, kockás, vagy más mintás. Egyetlen jól megválasz­tott étkészlettel is számtalan változatban teríthetünk — fantáziával és igénnyel! Né­hány éve kaphatók színes tányérok, bög­rék, kávés- és teáskészletek. Aki fogékony a korszerű tárgyak iránt, örömmel fo­gadta őket. Megváltozott körülöttünk a világ, lakásunkban már nincs helye a sú­lyos, oroszlánkörmös ebédlőasztalnak sem. Étkezőasztalaink könnyűek, pácolt, festett vagy natúr fából készültek. Anak­ronisztikus , kortévesztő, idejétmúlt len­ne ha terítési szokásainkban nem követ­nénk a változást. Összesen 420 Összesen 390 EGYÜNK OKOSAN A vacsorák összeállításánál is fő szempont az alacsony kalóriaérték. Ha megtehetjük, este hat óra után már ne együnk. A vacsorák kalóriaértéke jó, ha nem haladja meg az ebédét. Ha esti evők vagyunk, inkább na­gyobb mennyiségű salátát fogyasszunk. kalória 10 dkg főtt virsli 231 ecetes torma — egy kifli 140 üdítő ital 80 (vagy tea édesít­ővel) Összesen 451 Összesen 350 10 dkg hideg paprikás karaj 1­50 karfiolsaláta 80 fél kifli 70 2 dl joghurt, aludttej vagy kefir 120 Összesen 360 zöldborsós omlett 210 paprikasaláta 80 gyümölcs 60 tökfőzelék 200 2 dl tükörtojás 140 tea — Összesen 340 vagdalt hús 140 párolt vegyes köret 180 10 dkg gyümölcs 60 Összesen 380 1­5 dkg paprikás sült hal 210 vitaminsaláta 120 diétás meggybefőtt 60 20 dkg tehéntúró 240 1 del aludttej 60 újhagyma Összesen 300 2 db főtt tojás 130 10 dkg sonka 1­60 fél kifli 70 tea _ Róbert szakács receptjei Tökből készült csemege HOZZÁVALÓK: 1.20 kg spárgatök, 3 db tojás, 1 del tej, 10 dkg simaliszt, só, bors, majoránna, olaj a kisütéshez, 3 gerezd fokhagyma KÉSZÍTÉSE : A tököt meghámozzuk, félbevág­juk, belsejét kivájjuk, finomra reszeljük, hozzá­adjuk a tojást, lisztet, tejet, borsot, sót. a szét­nyomott fokhagymát jól összekeverjük, utána úgy mint a palacsintát kisütjük. Melegen tálal­juk. !

Next