A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)

1981-12-12 / 50. szám

A GYERMEK ÉTVÁGYTALANSÁGA Némely gyermeknél az étvágytalanság kísérő tünete lehet az agy, a szív vagy az emésztőrendszer veleszületett beteg­ségének. Más esetekben idült fertőzéseket derít fel az orvosi vizsgálat s ezzel kapcsolatosan pl. a légzőutak betegségeit, az izületi reumatizmust kell gyógyítani, esetleg a mandulát eltávolítani. Bizonyos heveny megbetegedésnél a felépülés időszakában sem szokott a gyemnek nagy étvággyal enni, aminek a gyógyszerszedés is lehet az oka. Az étvágytalanság nem lebecsülendő tünet a gyermek egészségének megítélésénél. A lelkiismeretes orvost termé­szetesen akkor is érdekli a gyermek étvágya, ha nem beteg. Az étvágytalan gyermeknél a szülő figyelje meg, milyen az általános közérzete és viselkedése, hogy az étvágytalanság régóta tart-e, általános-e vagy csak a nap bizonyos szaka­szában vagy csupán bizonyos ételeknél mutatkozik. Ily meg­figyelések fontos támpontul szolgálnak az orvosnak, aki csak alkalomszerűen látja a gyermeket, nem ismeri az életkörül­ményeket, a szülők és a gyermek viszonyát, az étkezések lefolyását stb. és igen sok adatból kell következtetnie arra, ami az egészségi állapotra káros befolyással van. Az étvágytalanság rosszul evő gyermeknél többnyire lélek­tani okokra vezethető vissza, amit nemcsak az egészségügyi vizsgálat deríthet ki. Sok mindenre a szülők maguk is rájöhetnek, ha elemzik nevelési módszerüket. A gyermekben undort válthat ki, ha bizonyos ételt, pl. spenótot vagy sárgaré­pafőzeléket erőszakkal akarunk megetetni vele. Ugyanolyan hiba a táplálkozási rend be nem tartása, a szülők fegyelme­zetlen étkezése, a gyermek figyelmének elvonása az ételtől, a túl sok édesség, a helytelen életmód, a szabad levegő hiánya, a gyermek elfáradása és álmossága stb. Ne éreztessük a gyermekkel, hogy bánt bennünket vagy haragszunk, ha turkál az ételben vagy elutasítja azt. A leghatékonyabb gyógymód a barátságos otthoni légkör, a szeretetteljes hang a szülök részéről. Ne kényszerítsük bele az ételt, még olyan módon sem, hogy játékkal vagy mesével vonjuk el a figyelmét. Nem kell aggódnunk, amíg nem fogy, akkor sem, ha naponta két-három alkalommal eszik csak étvággyal. Az egészséges gyermek étvágytalanságának leg­jobb gyógyszere az éhség. A gyermek­ étkezzen rendszeresen és mindig a megszokott időben. Az evések közötti időben ne adjunk neki semmit, még akkor sem, ha kér. Ha az ebédet meg a vacsorát rendesen elfogyasztja, fokozhatjuk az adagot, de nem kell külön dicsérettel felhívni erre a gyermek figyelmét, vegye az étkezést természetesnek, éhsége kielégítésének. A gyermek helyes súlyának megállapítására közöljük az alábbi táblázatot: cm kg cm kg Újszülött 51 3,4 50 3,2 1. hónap 54 4,0 53 3,9 2. hónap 58 5,0 56 4,8 3. hónap 61 5,8 59 5,6 4. hónap 64 6,6 62 6,4 5. hónap 66 7,4 64 7,0 6. hónap 68 7,8 66 7,5 8. hónap 71 8,8 70 8,4 10. hónap 73 9,6 72 9,2 11. hónap 75 10,2 74 9,8 12. hónap 81 11,5 80 11,1 2 éves 87 12,7 86 12,3 3 éves 96 14,6 95 14,1 4 éves 104 16,6 103 15,8 5 éves 110 18,4 109 17,6 6 éves 116 20,6 115 20,0 7 éves 121 22,7 120 22,5 8 éves 126 25,0 125 24,5 9 éves 131 27,3 130 27,0 10 éves 136 30,0 135 29,0 11 éves 140 32,3 140 31,5 12 éves 144 35,0 145 35,3 13 éves 149­­38,0 151 40,0 14 éves 154 42,0 156 45,0 (Sz. Gy.) Róbert szakács receptjei sertés ínyenc Hozzávalók: 60 dkg sertés hasaalja, 2 db alma, 10 dkg gépsonka, só. Készítése: A hasaalját lem vastagságúra szétvágjuk, meg­sózzuk. Az almát meghámozzuk, félbe vágjuk, kiszedjük a magját és vékony gerezdekre vágjuk, majd felvágott gépson­kába csavarjuk rárakjuk a húsra, összegöngyöljük, spár­gával átkötjük, tűzálló edénybe tesszük, vizet öntünk alá és takaréklángon pirosra sütjük. Amikor puha, kicsit ki hagyjuk hűlni, leszedjük a spárgát, felszeleteljük és burgonya gom­bóccal tálaljuk, tisztelt szerkesztőség! Szeretnénk, ha üdítőital-recepteket közölnének, ame­lyek gyümölcsből készülnek. Üdvözlettel egy olvasójuk Meggytej: 1,5 dl tej, 8,5 dkg meggybefőtt, 3 dkg kristály­cukor. 20 percig mixeljük. Diótej, mandulatej: 1,7 dl tej, 2 dkg édes mandula vagy dióbél, 2,5 dkg cukor. A diót (mandulát) leforrázzuk, lehá­mozzuk, apróra vágjuk és 5 g vaníliás cukorral összekevert 1,7 dl forró tejjel leöntve a tűzhely szélén 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, lehűtjük, hozzáadjuk a cukrot és alaposan kikeverjük. Almalimonádé: nyolcad liter cukrozatlan almalé, 1 cl cit­romlé, 4 cl cukorszörp, jég, szódavíz vagy ivóvíz. Pohárba töltjük a cukorszörpöt (cukrot vízzel felforralunk), almalevet és citromlevet, feltöltjük szódavízzel, beletesszük a jégkocká­kat és felszolgáljuk. 21

Next