A Hét 1981/2 (26. évfolyam, 27-52. szám)
1981-12-12 / 50. szám
A GYERMEK ÉTVÁGYTALANSÁGA Némely gyermeknél az étvágytalanság kísérő tünete lehet az agy, a szív vagy az emésztőrendszer veleszületett betegségének. Más esetekben idült fertőzéseket derít fel az orvosi vizsgálat s ezzel kapcsolatosan pl. a légzőutak betegségeit, az izületi reumatizmust kell gyógyítani, esetleg a mandulát eltávolítani. Bizonyos heveny megbetegedésnél a felépülés időszakában sem szokott a gyemnek nagy étvággyal enni, aminek a gyógyszerszedés is lehet az oka. Az étvágytalanság nem lebecsülendő tünet a gyermek egészségének megítélésénél. A lelkiismeretes orvost természetesen akkor is érdekli a gyermek étvágya, ha nem beteg. Az étvágytalan gyermeknél a szülő figyelje meg, milyen az általános közérzete és viselkedése, hogy az étvágytalanság régóta tart-e, általános-e vagy csak a nap bizonyos szakaszában vagy csupán bizonyos ételeknél mutatkozik. Ily megfigyelések fontos támpontul szolgálnak az orvosnak, aki csak alkalomszerűen látja a gyermeket, nem ismeri az életkörülményeket, a szülők és a gyermek viszonyát, az étkezések lefolyását stb. és igen sok adatból kell következtetnie arra, ami az egészségi állapotra káros befolyással van. Az étvágytalanság rosszul evő gyermeknél többnyire lélektani okokra vezethető vissza, amit nemcsak az egészségügyi vizsgálat deríthet ki. Sok mindenre a szülők maguk is rájöhetnek, ha elemzik nevelési módszerüket. A gyermekben undort válthat ki, ha bizonyos ételt, pl. spenótot vagy sárgarépafőzeléket erőszakkal akarunk megetetni vele. Ugyanolyan hiba a táplálkozási rend be nem tartása, a szülők fegyelmezetlen étkezése, a gyermek figyelmének elvonása az ételtől, a túl sok édesség, a helytelen életmód, a szabad levegő hiánya, a gyermek elfáradása és álmossága stb. Ne éreztessük a gyermekkel, hogy bánt bennünket vagy haragszunk, ha turkál az ételben vagy elutasítja azt. A leghatékonyabb gyógymód a barátságos otthoni légkör, a szeretetteljes hang a szülök részéről. Ne kényszerítsük bele az ételt, még olyan módon sem, hogy játékkal vagy mesével vonjuk el a figyelmét. Nem kell aggódnunk, amíg nem fogy, akkor sem, ha naponta két-három alkalommal eszik csak étvággyal. Az egészséges gyermek étvágytalanságának legjobb gyógyszere az éhség. A gyermek étkezzen rendszeresen és mindig a megszokott időben. Az evések közötti időben ne adjunk neki semmit, még akkor sem, ha kér. Ha az ebédet meg a vacsorát rendesen elfogyasztja, fokozhatjuk az adagot, de nem kell külön dicsérettel felhívni erre a gyermek figyelmét, vegye az étkezést természetesnek, éhsége kielégítésének. A gyermek helyes súlyának megállapítására közöljük az alábbi táblázatot: cm kg cm kg Újszülött 51 3,4 50 3,2 1. hónap 54 4,0 53 3,9 2. hónap 58 5,0 56 4,8 3. hónap 61 5,8 59 5,6 4. hónap 64 6,6 62 6,4 5. hónap 66 7,4 64 7,0 6. hónap 68 7,8 66 7,5 8. hónap 71 8,8 70 8,4 10. hónap 73 9,6 72 9,2 11. hónap 75 10,2 74 9,8 12. hónap 81 11,5 80 11,1 2 éves 87 12,7 86 12,3 3 éves 96 14,6 95 14,1 4 éves 104 16,6 103 15,8 5 éves 110 18,4 109 17,6 6 éves 116 20,6 115 20,0 7 éves 121 22,7 120 22,5 8 éves 126 25,0 125 24,5 9 éves 131 27,3 130 27,0 10 éves 136 30,0 135 29,0 11 éves 140 32,3 140 31,5 12 éves 144 35,0 145 35,3 13 éves 14938,0 151 40,0 14 éves 154 42,0 156 45,0 (Sz. Gy.) Róbert szakács receptjei sertés ínyenc Hozzávalók: 60 dkg sertés hasaalja, 2 db alma, 10 dkg gépsonka, só. Készítése: A hasaalját lem vastagságúra szétvágjuk, megsózzuk. Az almát meghámozzuk, félbe vágjuk, kiszedjük a magját és vékony gerezdekre vágjuk, majd felvágott gépsonkába csavarjuk rárakjuk a húsra, összegöngyöljük, spárgával átkötjük, tűzálló edénybe tesszük, vizet öntünk alá és takaréklángon pirosra sütjük. Amikor puha, kicsit ki hagyjuk hűlni, leszedjük a spárgát, felszeleteljük és burgonya gombóccal tálaljuk, tisztelt szerkesztőség! Szeretnénk, ha üdítőital-recepteket közölnének, amelyek gyümölcsből készülnek. Üdvözlettel egy olvasójuk Meggytej: 1,5 dl tej, 8,5 dkg meggybefőtt, 3 dkg kristálycukor. 20 percig mixeljük. Diótej, mandulatej: 1,7 dl tej, 2 dkg édes mandula vagy dióbél, 2,5 dkg cukor. A diót (mandulát) leforrázzuk, lehámozzuk, apróra vágjuk és 5 g vaníliás cukorral összekevert 1,7 dl forró tejjel leöntve a tűzhely szélén 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, lehűtjük, hozzáadjuk a cukrot és alaposan kikeverjük. Almalimonádé: nyolcad liter cukrozatlan almalé, 1 cl citromlé, 4 cl cukorszörp, jég, szódavíz vagy ivóvíz. Pohárba töltjük a cukorszörpöt (cukrot vízzel felforralunk), almalevet és citromlevet, feltöltjük szódavízzel, beletesszük a jégkockákat és felszolgáljuk. 21