A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-02-06 / 6. szám

A kezdő háziasszony számára gond, mit is vásároljon a konyhába, melyek azok a legszükségesebb edények, amelyek nélkül nem működik a háztartás. Kezdetben csak a legszükségesebb holmikat gyűjtsük össze, hogy mindig a legújabb, a legfejlettebb gyártmányok­kal egészüljön ki edénykészletünk. A főzéshez vegyünk félliteres és kétliteres lábast, egy kisebb meg egy nagyobb fazekat hozzájuk illő fedővel. A hússütéshez ajánlatos egy nagyobb, a rántottához egy kisebb serpenyőt (aluter) vásárolni. Külön, csakis a tejforraláshoz egy másfél literes edényt. Teafőzéshez legyen a konyhában egy teavízforraló kanna. Vásároljunk még palacsintasütőt, tészta­sütéshez habüstöt, tepsit, tortaformát. Főzőedény, de tála­láshoz is nélkülözhetetlen a jénai tál. Legyen belőle legalább egy kisebb meg egy nagyobb kerek és egy közepes ovális. És mi kell még a főzéshez? Elsősorban egy keverőtál, amelyben salátát is moshatunk, ezenkívül legalább négy fakanál (külön a hagyma, külön a sütemény keveréséhez), burgonyanyomó, habverő, húsverő, leves-, tészta- meg tej­­szűrő, konzerv- és sörnyitó, dugóhúzó, tölcsér, reszelő (lehe­tőleg négyoldalas, galuskaszaggató, hagymavágó, húsvágó meg tésztadeszka, legalább három jó minőségű konyhakés és vegyünk hozzájuk késélesítőt. Jó hasznát vesszük egy konyhai ollónak is. Liszt, cukor, só stb. tárolására ma már a modern konyhák­ban beépített fiókokat találunk, de ha ez hiányzik, jól záródó, csavaros fedelű konzerv­üvegek is megfelelnek e célra. Ugyancsak csavaros fedelű, de kisebb üvegek a legalkalma­sabbak fűszerek tárolására is. (pl. üres nescafés üvegek). A hűtőszekrényben tartandó élelmiszerek számára ve­gyünk néhány jól záródó műanyag dobozt, nehogy az ételek átvegyék egymás szagát. Tálaláshoz ne vegyünk teljes edénykészletet, a sokféle tál utunkban lesz, ritkán használhatjuk. Inkább vegyünk 6—6 lapos, mély, meg kistányért, illetve teás-, és feketéscsészét, csészealjjal. Nem hiányozhat a konyhaszekrényből 6—6 kisebb meg nagyobb pohár sem. Evőeszközből szintén 6—6 darabból való készletet vehetünk: mokkás, teás, leveses kanalat, villát, kést. Tálaláshoz szép és praktikus az az 5—6 darabból álló rozsdamentes tálalókészlet, e között merőka­nalat, pecsenyevillát, húslapátot stb. találunk és még fogast is mellékelnek hozzá, hogy falra akaszthassuk. Az autószifon­ról se feledkezzünk meg! ,Csak a legszükségesebbet soroltuk itt fel, ami nélkül nehéz a háztartást vezetni. Döntsük viszont el, milyen színű konyhá­ban érezzük majd jól magunkat, és lehetőleg összeillő színű edényeket, konyharuhákat, terítőket válogassunk össze. KONYHAI KELENGYE_______ GULYÁSKEVERÉK Hozzávalók: 75 dkg sertéshús, 5 dkg debre­ceni virsli, 10 dkg paprikás kolbász, 10 dkg házikolbász, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagy­ma, 5 dkg sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál kecsap, 4 db burgo­nya, köménymag, bors, majoránna, 1 db vö­rösbor, 3 evőkanál olaj, só készítése. A megvágott hagymát olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vá­gott húst, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt párol­juk, miközben kevergetjük, míg a leve első, utána hozzáadjuk a kecsapot, meg a fokhagy­mát. két dld vízzel felöntjük, tovább forraljuk, kb. húsz perc után beletesszük a kockára vágott sárgarépát, zöldpaprikát, burgonyát, meghámozott paradicsomot és együtt kb. 15 percig főzzük. Végül hozzákeverjük a karikák­ra vágott virslit meg kolbászt, vörösborral felöntjük, majoránnát szórunk rá és még öt percig forraljuk. Kenyérre­ tálaljuk. Róbert szakács receptjei E HETI AJÁNLATUNK: ERKÉLYLÁDÁK Közeleg az erkélyládák elkészí­tésének az ideje. A jó idő bekö­­szöntével arra is gondolnunk kell, hogy ablakaink peremét, az erkély korlátait virágokkal dí­szítsük. A ládák aljára, amelyen feltétlenül legyen vízlevezető lyuk, három centi vastagon ka­vicsréteget helyezzünk, így meg­akadályozhatjuk, hogy a föl­­gyülemlő nedvességtől a gyö­kerek rothadásnak induljanak. Ezután jó minőségű virágföld­del töltsük meg a ládákat. Meg­felelő nagyságú helyet készí­tünk a virágok földlabdáinak, belehelyezzük, jól megnyom­kodjuk és meglocsoljuk őket. 21

Next