A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)
1982-02-06 / 6. szám
A kezdő háziasszony számára gond, mit is vásároljon a konyhába, melyek azok a legszükségesebb edények, amelyek nélkül nem működik a háztartás. Kezdetben csak a legszükségesebb holmikat gyűjtsük össze, hogy mindig a legújabb, a legfejlettebb gyártmányokkal egészüljön ki edénykészletünk. A főzéshez vegyünk félliteres és kétliteres lábast, egy kisebb meg egy nagyobb fazekat hozzájuk illő fedővel. A hússütéshez ajánlatos egy nagyobb, a rántottához egy kisebb serpenyőt (aluter) vásárolni. Külön, csakis a tejforraláshoz egy másfél literes edényt. Teafőzéshez legyen a konyhában egy teavízforraló kanna. Vásároljunk még palacsintasütőt, tésztasütéshez habüstöt, tepsit, tortaformát. Főzőedény, de tálaláshoz is nélkülözhetetlen a jénai tál. Legyen belőle legalább egy kisebb meg egy nagyobb kerek és egy közepes ovális. És mi kell még a főzéshez? Elsősorban egy keverőtál, amelyben salátát is moshatunk, ezenkívül legalább négy fakanál (külön a hagyma, külön a sütemény keveréséhez), burgonyanyomó, habverő, húsverő, leves-, tészta- meg tejszűrő, konzerv- és sörnyitó, dugóhúzó, tölcsér, reszelő (lehetőleg négyoldalas, galuskaszaggató, hagymavágó, húsvágó meg tésztadeszka, legalább három jó minőségű konyhakés és vegyünk hozzájuk késélesítőt. Jó hasznát vesszük egy konyhai ollónak is. Liszt, cukor, só stb. tárolására ma már a modern konyhákban beépített fiókokat találunk, de ha ez hiányzik, jól záródó, csavaros fedelű konzervüvegek is megfelelnek e célra. Ugyancsak csavaros fedelű, de kisebb üvegek a legalkalmasabbak fűszerek tárolására is. (pl. üres nescafés üvegek). A hűtőszekrényben tartandó élelmiszerek számára vegyünk néhány jól záródó műanyag dobozt, nehogy az ételek átvegyék egymás szagát. Tálaláshoz ne vegyünk teljes edénykészletet, a sokféle tál utunkban lesz, ritkán használhatjuk. Inkább vegyünk 6—6 lapos, mély, meg kistányért, illetve teás-, és feketéscsészét, csészealjjal. Nem hiányozhat a konyhaszekrényből 6—6 kisebb meg nagyobb pohár sem. Evőeszközből szintén 6—6 darabból való készletet vehetünk: mokkás, teás, leveses kanalat, villát, kést. Tálaláshoz szép és praktikus az az 5—6 darabból álló rozsdamentes tálalókészlet, e között merőkanalat, pecsenyevillát, húslapátot stb. találunk és még fogast is mellékelnek hozzá, hogy falra akaszthassuk. Az autószifonról se feledkezzünk meg! ,Csak a legszükségesebbet soroltuk itt fel, ami nélkül nehéz a háztartást vezetni. Döntsük viszont el, milyen színű konyhában érezzük majd jól magunkat, és lehetőleg összeillő színű edényeket, konyharuhákat, terítőket válogassunk össze. KONYHAI KELENGYE_______ GULYÁSKEVERÉK Hozzávalók: 75 dkg sertéshús, 5 dkg debreceni virsli, 10 dkg paprikás kolbász, 10 dkg házikolbász, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál kecsap, 4 db burgonya, köménymag, bors, majoránna, 1 db vörösbor, 3 evőkanál olaj, só készítése. A megvágott hagymát olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt pároljuk, miközben kevergetjük, míg a leve első, utána hozzáadjuk a kecsapot, meg a fokhagymát. két dld vízzel felöntjük, tovább forraljuk, kb. húsz perc után beletesszük a kockára vágott sárgarépát, zöldpaprikát, burgonyát, meghámozott paradicsomot és együtt kb. 15 percig főzzük. Végül hozzákeverjük a karikákra vágott virslit meg kolbászt, vörösborral felöntjük, majoránnát szórunk rá és még öt percig forraljuk. Kenyérre tálaljuk. Róbert szakács receptjei E HETI AJÁNLATUNK: ERKÉLYLÁDÁK Közeleg az erkélyládák elkészítésének az ideje. A jó idő beköszöntével arra is gondolnunk kell, hogy ablakaink peremét, az erkély korlátait virágokkal díszítsük. A ládák aljára, amelyen feltétlenül legyen vízlevezető lyuk, három centi vastagon kavicsréteget helyezzünk, így megakadályozhatjuk, hogy a fölgyülemlő nedvességtől a gyökerek rothadásnak induljanak. Ezután jó minőségű virágfölddel töltsük meg a ládákat. Megfelelő nagyságú helyet készítünk a virágok földlabdáinak, belehelyezzük, jól megnyomkodjuk és meglocsoljuk őket. 21