A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-04-03 / 14. szám

KAPORMÁRTÁS TAVASZI ZÖLDSÉGGEL Hozzávalók: 8 db tojás, 10 dg cukorborsó, 2 db sárgaré­pa, kevés friss vagy szárított kapor, 2 dl tej, 1 dl joghurt, 2 evőkanál maszéna, 1 evőkanál vaj, só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet Készítése. A megtisztított sárgarépát a cukorborsóval együtt sós vízben puhára főzzük, utána leszűrjük. A megmaradt léből 3 dl-t más edénybe teszünk, felforral­juk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, a joghurtban és tejben elkevert marzénát és állandó keverés mellett 20 percig forraljuk, majd cukorral meg ecettel ízesítjük. A megfőtt sárgarépát karikákra vágjuk és a cukorborsóval együtt az elkészített mártáshoz keverjük, s még vajjal finomítjuk. Főtt tojással tálaljuk és zsemlegombócot adunk hozzá. Róbert szakács receptjei HÚSVÉTI KUGLÓF Készítése: 25dkg kristály­­cukrot elkeverünk 5 tojás sárgájával, egy csomag va­níliacukorral, kevés cit­romlével, reszelt citrom­­héjjal, utána hozzáadunk 1 del olajat, 1 del melegvizet (nem forrót), mazsolát. Amikor habos, belekeverünk 25 dkg lisztet melyben bele­vegyítünk 3/4 csomag sütőport, végül a tojások felvert habját. A massza negyed részét kivesszük és 5 dkg kakaóval vagy reszelt csokoládéval összekeverjük. A kuglóf-formát kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, mindkét masszát beleöntjük, lassan összekeverjük és sütjük. A kuglóf közepét tálaláskor díszíthetjük színes tojásokkal. A húsvéti tojás „festésének" néhány módja 1. A kifújt tojásokra színes pa­pírból készített mindenféle szí­nű pettyeket ragasztunk. A pettyeket irodai papírlyukasztó­val készítjük el. 2. A kifújt tojásokra maradék színes pamutból drago segítsé­gével különböző mintákat ra­gasztunk. 3. A nyers tojásra bármilyen fa­leveleket és hagymakarikákat rakunk, fáslival rögzítjük és ke­ményre főzzük. Utána a fáslit és a leveleket leszedjük. '.'Va ^ i«'-'--

Next