A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)

1982-05-01 / 18. szám

TAVASZ A RUHATÁRUNKBAN A kosztüm minden tavasszal a legdi­vatosabb ruhadarabok egyike. A régi felfrissítésével is megfelelő öltözéket nyerhetünk. Rajzainkon több apró részletet és kiegészítő ajánlatot adunk: 1—2. modellek: régi blúz vagy ruha nyakát fehér pikegallérral és selyem­­szalaggal frissíthetjük fel. Csipkéből bársonyszalaggal gallért készíthe­tünk, nagyon­ szép hozzá elöl középre a „kámea" tű. 3. modell: régi ruháknak csinálhatunk széles derékrészt, amely karcsúsít, de ugyanakkor középen megkötött övet is alkalmazhatunk. 4. modell: szoknyára vagy ruhára egyaránt csinos az idegen színnel paszpótozott, megköthetős öv. 5 modell: kosztüm, gombolás nélkül, ki­csúsítva, egyenes vonalú szoknyá­val, hozzá megkötött nyakú selyem­blúzt viselhetünk. 6. modell: alacsony sarkú, kényel­mes, kombinált cipő. 6—8. modellek: vászontáska bőrrel kombinálva, a divatos kisméretekben. 9. modell: rakott elejű „safari" zsáne­rű kosztüm, tweedből vagy mintás szövetből egyaránt csinos. Róbert szakács receptjei HÚSTEKERCS PIKÁNS MÁRTÁSSAL Hozzávalók: 4 szelet sertéshús (kb. 60 dkg), 12 dkg füstölt szalonna, 4 db káposztalevél, 2 fej vöröshagyma, 4 db paradicsom, 4 evő­kanál olaj, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál Worcester, 2 kávéskanál liszt, 1/4 l fehér bor, só, bors, kevés pirospaprika, tetszés szerint cukor. Készítése: A sertéshúst vékonyra kivereget­jük, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával meg­szórjuk, majd rárakjuk a vékonyra vágott füstölt szalonnát, a megpárolt káposztaleve­leket, karikákra vágott hagymát, összegön­gyöljük, cérnával átkötjük, tűzálló edénybe tesszük, az olaj felével meglocsoljuk, kevés vizet öntünk alá és kb. egy órát sütjük. Míg a tekercs sül, elkészítjük a mártást. A megha­mozott és összevágott paradicsomot lábas­ban kevés vízzel felöntve 30 percig forraljuk, majd szűrőn áttörjük. Hozzáöntjük a bor felét ismét felforraljuk, utána hozzákeverjük a ma­radék borral és tejföllel összekevert lisztet, az egészet még 30 percig kevergetve forral­juk, végül worcesterrel és cukorral ízesítjük Tálaláskor a megsült húsról leszedjük a cérnát, felvágjuk, az elkészített mártást és burgonyagombócot adunk hozzá.

Next