A Hét 1982/1 (27. évfolyam, 1-26. szám)
1982-05-15 / 20. szám
Róbert szakács receptjei VITAMINOMLETT Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 2 db hagyma, 4 db paradicsom, 20 dkg karalábé, 20 dkg friss gomba, 2 db zöldpaprika, 20 dkg saláta uborka, kevés metélőhagyma, 10 db tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj, só, bors készítése. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, lábasban kisütjük, hozzáadjuk az olajat, majd az apróra vágott hagymát, karalábét, zöldpaprikát, uborkát, a megtisztított gombát, a lehámozott paradicsomot, az egészet puhára pároljuk, metélőhagymával megszórjuk. Öt tojást felverünk, sózzuk, borsozzuk a zöldségre öntjük, megsütjük. Amikor kész, levesszük a tűzről. A megmaradt tojást szintén felverjük, megsózzuk és vajon négy omlettet sütünk. Az elkészített zöldséget az omlettekre egyformán elosztjuk és mindegyiket félbehajtjuk. Főtt burgonyával tálaljuk. HÁZI SZÉPÍTŐSZEREK AZ ARCBŐRRE Bár tanácsos minden hónapban egyszer kozmetikushoz menni és bőrünket szakszerűen kezeltetni, ne feledkezzünk el a régi, jól bevált és könnyen elérhető háziszerekről sem. 1. Burgonyaszelet vagy reszelt burgonya nyersen felrakva a táskás, karikás szemre frissítő hatású. 2. Fokhagymagerezddel való bedörzsölés használ az orrvörösség ellen, különösen ha hidegtől származik. 3. Hársfatea jó arcgőzölést vagy összedarálva jó arcpakolást ad. 4. A joghurt arcra és nyakra kenve élénkítő és fiatalító hatású. Különösen száraz és normális bőrre kiváló. 5. Kamillavirág-borogatás a fáradt szemre rakva kiküszöböli a duzzadást és a vörösséget. 6. Keményítő liszttel és vízzel összekeverve fehérítőpasztát ad a bőrleszíneződés ellen, különösen a nyakon. 7. Kenyér meleg tejbe áztatva a kéz bőrét finomítja. 8. A méz, vékonyan arcra kenve, ellátja a bőrt vitaminnal. 9. A szalonna táplálja és simítja a száraz, petyhüdt bőrt. 10. Vaj — száraz bőrre hatásos, különösen ősszel és tavasszal. 11. Szódabikarbóna — fürdővízbe téve jót tesz a zsíros, mitesszeres bőrnek. 12. A tej kiváló arctisztító szer, szabályozza a bőr nedvességtartalmát. 13. A tojásfehérje habként simító és frissítő hatású az arcbőrön. NÖVÉNYEK A LAKÁSBAN Hogyan metsszük a szobanövényeket Növényeinken lehetnek olyan hajtások, amelyek csúnyán túlnyúlnak a többin, nagyon véznák, levélzetük nem egészséges vagy elalaktalanodott. Ezeket legjobb visszametszeni, hogy ne tűnjenek szembe, vagy a növényt tőből vágjuk le, hogy helyettük új egészséges hajtások fejlődhessenek. A részben vagy teljesen elszáradt és feltűnően levéltelenné vált hajtásrészeket ugyancsak vissza kell metszeni. Közvetlenül legalsó elágazódásuk, vagy ha ilyen nincs, az alsó egy-öt rügyük vagy levél alapjuk felett vágjuk le. A bokrosodó, sok hajtást fejlesztő növényeket, ha leveleik nagyobb részét lehullatták, metsszük vissza a legalsó egy-két levélig vagy levélalapig, hogy alulról újra kihajtsanak. Egészségesen fejlődő hajtásait érdemes visszametszeni nyáron akár két alkalommal is, hogy többfelé ágazódva, dúsabb bokorrá váljon. Ennél gyakrabban csak azokat a növényeket metsszük, amelyek ezt jól tűrik és valamilyen többé-kevésbé szabályos alakzatot szeretnénk belőlük rendszeres metszéssel formálni (ilyen pl. a babér, a fukszia). A felnyúló és terebélyes, fásodó szárú növények már elöregedett, túlságosan ágas-bogas részeit is ajánlatos az alsó elágazódásig vagy akár tövig visszametszeni, hogy helyettük a fiatalabb hajtások erősödhessenek meg. Csak akkor ajánlatos metszeni, ha a hajtások fejlődésben vannak! Óvakodjunk a túlzott metszéstől, a csonkítástól. A metszett hajtásokon megmaradó legfelső rügy, levél vagy levélalap felett ne hagyjunk vissza 1 — 2 mm-nél hosszabb csonkot, mert beszárad, sőt az egész hajtásrész tönkremehet miatta. A visszamaradó levelek se sérüljenek meg a metszéstől. Ez csúnya és a hasznos levélfelületet is csökkenti. FIALA ISTVÁN 21